Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кримінальне право і законодавство України_Особл...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
2.49 Mб
Скачать

14.11. Незаконне введення в організм наркотичних засобів або психотропних речовин

Засобами вчинення цього злочину проти здоров'я є за­стосування обману, примусу, насильства, оскільки лише таким чином можуть бути введеними в організм іншої осо­би наркотики проти її волі.

Спосіб введення в організм іншої особи наркотиків і вид наркотичного засобу чи психотропної речовини на підстави відповідальності і кваліфікацію злочину не впливають.

Склад злочину утворює лише незаконне введення в ор­ганізм іншої людини наркотичних засобів або психотроп­них речовин. Введення цих засобів і речовин в організм іншої особи лікарем навіть і проти волі хворого (без згоди) з метою лікування складу злочину не містить.

Незаконне введення в організм наркотичних засобів або психотропних речовин, яке призвело до наркотичної зале­жності, або вчинене повторно, або особою, яка раніше вчи­нила один із злочинів, передбачених статтями 306-312 КК та 314-318 КК або вчинила щодо двох чи більше потерпі­лих, або заподіяння при цьому середньої тяжкості або тяж­ких тілесних ушкоджень потерпілому, кваліфікується за ч.2ст.314КК.

Незаконне введення в організм іншої особи наркотичних засобів чи психотропних речовин, вчинене щодо неповнолі­тньої особи або особи, яка перебуває у безпорадному стані, чи в організм вагітної жінки, або введення в організм іншої особи особливо небезпечних наркотичних засобів чи психо­тропних речовин, а також, якщо внаслідок таких дій настала смерть потерпілого, діяння кваліфікується за ч. З ст. 314 КК.

Примусове введення в організм іншої особи наркотиків вчинюється умисно.

Відповідальність за примусове введення в організм ін­шої особи наркотиків настає з шістнадцяти років.

Карається незаконне введення в організм наркотичних засобів або психотропних речовин:

за ч. 1 ст. 314 КК - позбавленням волі на строк від двох До п'яти років;

за ч. 2 ст. 314 КК - позбавленням волі на строк від трьох до десяти років,

за ч. З ст. 314 КК - позбавленням волі на строк від п'яти до дванадцяти років.

14.12. Схиляння до вживання наркотичних засобів чи психотропних речовин або їх аналогів

Схилянням визнаються дії, спрямовані на збудження в ін­шої особи бажання вжити наркотичні засоби або психотропні речовини. Засобами такого збудження можуть бути різні впливи на потерпілого - підбурювання, пропозиції, прохання, обіцянки, примушування, погрози тощо. Простіше кажучи, схиляння є підмовництво до вживання наркотиків.

Склад злочину не залежить від виду наркотика, кількості разів їх вживання потерпілим, від наслідків схиляння - чи вживав потерпілий наркотики, чи ні.

Вчинення діяння повторно або щодо двох чи більше осіб, або неповнолітнього, чи особою, яка раніше вчинила один зі злочинів, передбачених ст. 307, 308, 310, 314, 317 КК Украї­ни, кваліфікується за ч. 2 ст. 315 КК України.

Схиляння до вживання наркотичних засобів або психо­тропних речовин вчинюється умисно.

Відповідальність за схиляння до вживання наркотиків настає з шістнадцяти років.

Карається схиляння до вживання наркотичних засобів йбо психотропних речовин:

за ч. 1 ст. 315 КК - обмеженням волі на строк до п'яти років, або позбавленням волі на строк від двох до п'яти років;

за ч. 2 ст. 315 КК - позбавленням волі на строк від п'яти до дванадцяти років.