Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кримінальне право і законодавство України_Особл...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
2.49 Mб
Скачать

14.3. Використання коштів, здобутих від незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів

Розміщення коштів у банках, на підприємствах та в інших структурах визнається злочином, якщо ці кошти були:

а) здобуті від незаконного обігу наркотичних засобів чи

психотропних речовин;

б) використані з метою продовження операцій з незакон­ного обігу наркотичних засобів або психотропних речовин.

Діяння визнається вчиненим при обтяжуючих обстави­нах, якщо воно було повторним або вчинене за попере­дньою змовою групою осіб, або у великих розмірах.

Великим розміром коштів у ст. 306 КК України визнаю­ться кошти, загальна вартість яких становить двісті і більше неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Використання коштів, здобутих від незаконного обігу наркотиків, для продовження операцій з незаконного їх обі­гу вчинюється умисно з метою продовження цих операцій.

Відповідальність за діяння, передбачене ст. 306 КК Украї­ни, настає з шістнадцяти років.

Карається використання коштів, здобутих від незакон­ного обігу наркотичних засобів, психотропних речовин чи прекурсорів:

за ч. 1 ст. 306 КК - позбавленням волі на строк від п'яти до дванадцяти років з конфіскацією майна;

за ч. 2 ст. 306 КК - позбавленням волі на строк від вось­ми до п'ятнадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

14.4. Незаконні операції з наркотичними засобами і психотропними речовинами

Поняття наркотичних засобів і психотропних речовин визначені Законом України від 15 лютого 1995 р. «Про обіг в Україні наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів» (Відомості Верховної Ради Украї­ни-1995-№ 10.-СТ.60).

Наркотичними засобами визнаються рослини, сирови­на і речовини, природні чи синтетичні, класифіковані як такі міжнародними конвенціями, а також інші рослини, си­ровина і речовини, які є небезпечними для здоров'я людей у випадку зловживання ними і віднесені до зазначеної кате­горії Комітетом з контролю за наркотиками Міністерства охорони здоров'я України.

До наркотичних засобів належать засоби рослинного походження (мак, коноплі) і лікарські засоби (морфій, ефе­дрин, промедол, омнопон та ін.).

Психотропними визнаються речовини, що класифіко­вані як такі міжнародними конвенціями, а також інші речо­вини й матеріали, що є небезпечними для здоров'я людей при зловживанні ними і які віднесені до зазначеної катего­рії Комітетом з контролю за наркотиками Міністерства охорони здоров'я України. До них належать - ДЕТ, ДМТ, ЛСД, алобарбітал, мескалін і т. ін.

Перелік наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів видається щорічно Комітетом з кон-

тролю за наркотиками Міністерства охорони здоров'я Украї­ни. За станом на 18 квітня 1995 р. такий перелік було вида­но окремим відтиском (К., 1995 - окремий відтиск).'

Для визначення того чи іншого засобу чи речовини як наркотичного засобу або психотропної речовини проводи­ться експертиза.

Склад злочину утворюють незаконне вироблення, виго­товлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилан­ня чи збут наркотичних засобів або психотропних речовин.

Вчинення таких дій повторно, або за попередньою змо­вою групою осіб, або особою, яка раніше вчинила один із злочинів, передбачених статтями 308-310, 312, 314, 315, 317 КК або із залученням неповнолітнього, а також збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів у місцях, що призначені для проведення навчальних, спор­тивних і культурних заходів, та в інших місцях масового перебування громадян, або збут чи передача цих речовин у місця позбавлення волі, або якщо предметом таких дій були наркотичні засоби, психотропні речовини або їх аналоги у великих розмірах чи особливо небезпечні наркотичні засо­би або психотропні речовини - кваліфікується за ч. 2 ст. 307 КК України.

Згідно з приміткою до ст. 305 КК України великий та особливо великий розмір наркотичних засобів, психотроп­них речовин чи прекурсорів визначається Комітетом з кон­тролю за наркотиками при Міністерстві охорони здоров'я України.

Особливо небезпечними визнаються наркотичні засоби

і психотропні речовини, що особливо небезпечні для здо­ров'я людини і віднесені до списків № 1 і № 2 таблиці І Міжнародними конвенціями 00Н і до списків № і і № 2 таблиці І Переліку, затвердженого Комітетом з контролю за наркотиками Міністерства охорони здоров'я України.

До них, зокрема, належать: ДЕТ, ДМТ, ЛСД, героїн і де­які інші.

Вчинення діяння, передбаченого ч. 1 ст. 307 КК України,

організованого групою або якщо незаконні операції були вчинені з наркотичними засобами або психотропними ре­човинами у особливо великих розмірах, або були вчинені із залученням малолітнього або щодо малолітнього, кваліфі­кується за ч. З ст. 307 КК України.

' Див.: Селіванов М. П, Хруппа М. С. Антинаркотичне законодав­ство України. Історія. Теорія. Коментар.- К.: Юрінком, 1997.

Згідно з ч. 4 ст. 307 КК особа, яка добровільно здала наркотичні засоби чи психотропні речовини і вказала витоки їх поидбання або сприяла розкриттю злочинів, пов'язаних з Їх незаконним обігом звільняється від кримінальної відпові­дальності за незаконні операції з ними.

Незаконні операції з наркотичними засобами або психо­тропними речовинами вчинюються умисно.

Відповідальність за незаконні операції з наркотичними засобами або психотропними речовинами настає з шістнад­цяти років,

Карається незаконне виробництво, виготовлення, при­дбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збування наркотичних засобів або психотропних речовин:

за ч. 1 ст. 307 КК - позбавленням волі на строк від трьох до восьми років;

за ч. 2 ст. 307 КК - позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років з конфіскацією майна;

за ч. З ст. 307 КК - позбавленням волі на строк від вось­ми до дванадцяти років з конфіскацією майна.