Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кримінальне право і законодавство України_Особл...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
2.49 Mб
Скачать

14.9. Розкрадання прекурсорів

Прекурсорами називаються речовини і їх солі, які кла­сифіковані міжнародними конвенціями як хімічні матеріали, що використовуються для виготовлення наркотичних засобів і психотропних речовин, а також речовини і їх солі, що ви­користовуються для такої ж мети, які віднесені до цієї кате­горії Комітетом з контролю за наркотиками МОЗ України. Згідно зі списками № 1 і № 2 таблиці IV, затвердженої Комі­тетом 18 квітня 1995 р., до прекурсорів віднесені, зокрема, ефедрин, ергометрин, фенілацетон, ацетон, етиловий спирт, Сірчана кислота та ін.

Розкраданням прекурсорів визнається незаконне їх ви­лучення з володіння приватних осіб чи організацій, підпри­ємств, установ з метою використання їх для виготовлення наркотичних засобів або психотропних речовин.

Об'єктивні і суб'єктивні ознаки злочину, передбаченого ст. 312 КК України, є тотожними ознакам злочину, передбаче­ного ст. 308 КК України, яка передбачає відповідальність за розкрадання наркотичних засобів або психотропних речовин.

Розкрадання прекурсорів вчинюється умисно.

Відповідальність за розкрадання прекурсорів настає з шістнадцяти років.

Карається викрадення, привласнення, вимагання пре­курсорів або заволодіння ними шляхом шахрайства або зловживання службовим становищем:

за ч. 1 ст. 312 КК - штрафом до сімдесяти неоподатко­вуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк до трьох років;

за ч.2 ст. 312 КК - позбавленням волі на строк від трьох до семи років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років;

за ч. З ст. 312 КК - позбавленням волі на строк від п'яти

до дванадцяти років з конфіскаціє^ майна та з позбавлен­ням права обіймати певні посади чи займатися певною дія­льністю на строк до трьох років.

14.10. Розкрадання обладнання, призначеного для виготовлення наркотичних засобів або психотропних речовин, і незаконні операції з ним

Предметами діяння, передбаченого ст. 313 КК України, є апарати, прилади (обладнання), призначені для виготов­лення наркотичних засобів або психотропних речовин.

Об'єктивну сторону злочину утворюють різні способи заволодіння таким обладнанням:

а) розкрадання;

б) привласнення;

в) вимагання;

г)шахрайство;

д) чи способом зловживання посадовими повноваженнями.

Розкрадання обладнання, вчинене повторно або за попе­редньою змовою групою осіб, або особою, яка раніше вчи­нила один зі злочинів, передбачених статтями 306, 312, 314, 315, 317 і 318, або посадовою особою, кваліфікується за ч. 2 ст. 313 КК, а вчинення цього діяння організованою групою або з метою виготовлення особливо небезпечних наркотич­них засобів, психотропних речовин або їх аналогів, розбій з метою викрадення обладнання, призначеного для виготов­лення наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів, а також його вимагання, поєднане з насильством, небезпечним для життя і здоров'я,- кваліфікується за ч. З ст.ЗІЗКК.

Діяння, передбачене ст.313 КК України, вчинюється умисно.

Відповідальність за розкрадання та інші дії стосовно апаратів, призначених для виготовлення наркотиків, настає з шістнадцяти років.

Карається викрадення, привласнення, вимагання облад­нання, призначеного для виготовлення наркотичних засобів або психотропних речовин, чи заволодіння ним шляхом шахрайства або зловживання службовим становищем та інші незаконні дії з таким обладнанням:

за ч. 1 ст. 313 КК - штрафом від п'ятдесяти до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обме­женням волі на строк до трьох років;

за ч. 2 ст. 313 КК - позбавленням волі на строк від двох до шести років;

за ч. З ст. 313 КК - позбавленням волі на строк від п'яти до дванадцяти років з конфіскацією майна.