Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кримінальне право і законодавство України_Особл...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
2.49 Mб
Скачать

9.13. Порушення законодавства про захист рослин

Порушення правил боротьби з хворобами і шкідниками рослин посягає на сільське господарювання як систему су­спільних відносин і заподіює в сфері цих відносин суспіль­не небезпечну шкоду.

Правила боротьби з хворобами і шкідниками рослин встановлені Законом України від 16 червня 1992 р. «Про охорону навколишнього природного середовища». Законом України від ЗО червня 1993 р. «Про карантин рослин» та

іншими нормативними актами.

Відповідальність за ст. 247 КК настає лише у випадках, коли порушення правил спричинило тяжкі наслідки - заги­бель врожаю, поширення епіфітотії - заразного захворю­вання рослин, знищення чи значного пошкодження посівів тощо.

Порушення правил боротьби з хворобами і шкідниками

рослин вчинюється необережно. Умисне поширення епіфі­тотії має ознаки злочину, передбаченого ст. 113 КК.

Відповідальними за порушення правил боротьби з хво­робами і шкідниками рослин є особи, на яких покладені обов'язки запобігання хворобам рослин і боротьби з їх шкід­никами.

Карається порушення законодавства про захист рослин:

- штрафом до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до двох років.

9.14. Незаконне полювання

Незаконним називається полювання в заборонений час або в недозволених місцях, або забороненими знаряддями і способами, або на тварин, полювання на яких заборонено. Полювання - це відстежування з метою здобичі, пере­слідування і здобич диких тварин і птахів. Перебування

без належного дозволу в мисливських угіддях з рушни-пею (мисливською вогнепальною зброєю навіть у зібра­ному стані), капканами та іншими знаряддями полю­вання з собаками чи зі здобиччю, прирівнюється до по­лювання.

Полювання на Україні регулюється Положенням про

полювання та мисливське господарство України, що за­тверджене постановою Ради Міністрів 8 серпня 1989 р.

Предметом незаконного полювання можуть бути лише дикі тварини і птахи. Положенням про полювання та мис­ливське господарство полюванням визнається здобування звірів і птахів, що знаходяться в стані природної свободи. Незаконне заволодіння дикими тваринами і птахами, що перебувають у розплідниках і вольєрах або вирощуються відповідними організаціями, установами і підприємствами, визнається крадіжкою чужого майна (ст. 185 КК).

За ч. 1 ст. 248 КК діяння кваліфікується лише у випадку, якщо незаконним полюванням була заподіяна істотна шко­да, а також полювання на звірів і птахів, полювання на яких заборонено, тобто полювання на звірів і птахів, що занесені до Червоної книги України, або полювання на території державного заповідника чи на інших територіях та об'єктах природно-заповідного фонду.

Розмір заподіяної незаконним полюванням шкоди ви­значається з допомогою такс, затверджених Міністерством охорони навколишнього природного середовища і Мініс­терством лісового господарства України 12 лютого 1993 р., для нарахування розміру стягнень за збитки, заподіяні не­законним добуванням або знищенням диких звірів і птахів (крім видів, занесених до Червоної книги України), їх жи­тел, біотехнічних споруд. При цьому необхідно враховува­ти, що за незаконне добування або знищення диких тварин на території державного заповідника, державного природ­ного національного парку, державного зоологічного заказ­ника стягнення проводиться по таксі на відповідний вид тварин, збільшеній в два рази (п. 20 постанови Верховного суду України від 26 січня 1990 р.).

Згідно з додатком № 10 до постанови Кабінету Міністрів України від 19 квітня 1993 р. № 287 встановлені такі такси Для обчислення розміру шкоди, заподіяної внаслідок неза­конного добування чи знищення тварин, пошкодження або знищення їх жител, місць перебування і розмноження:

І. За незаконне добування або знищення (за одну тварину) нараховується сума у мінімальних заробітних платах:

1) звірі: а) бурий ведмідь - 170 (розмірів мінімальних за-Робітних плат); б) лось, олень благородний - 170; в) олень

плямистий, лань — 70; г) кабан, муфлон, козуля, бобер — 40;

д) байбак, куниця, норка, єнотовидний собака, лисиця, онда­тра, нутрія - 20; є) заєць-русак, тхір лісовий, ласка, білка, дикий кролик - 4,5; ж) інші корисні види - 2,5;

2) птахи: а) лебідь шипун і кликун, лелека і мала біла чапля - 29; б) тетерук, сіра і руда чаплі - 22; в) рябчик, со­ва, денні пернаті хижаки - 15; г) шилодзьобка, галагаз - 9;

д) гуси, фазан, сіра куріпка - 4; є) качка, лиска, голуб, ку­лик, перепілка та інші мисливські птахи - 2;

II. Незаконне знищення (розорення) гнізда, нори, бобро­вої загати, інших жител тварин - за таксою на відповідний

вид тварин, збільшений вдвічі;

III. Незаконне вилучення яєць із гнізда - 20% такси на

відповідний вид птаха за кожне яйце.

Крім розміру заподіяної незаконним полюванням шкоди, визначеної з застосуванням зазначених такс, враховується також вартість, екологічна цінність, кількість добутого, по­шкодженого чи знищеного, а також розмір шкоди, заподія­ної навколишньому природному середовищу (п. 10 Постано­ви Пленуму Верховного Суду України від 26 січня 1990 р.).

Положенням про полювання та мисливське господарст­во встановлено перелік тварин і птахів, полювання на яких заборонено: зубри, бобри, бабаки, білки, дикі кролі, куниці, ласки, горностаї, барсуки, тхори, норки, видри, лані, тете­руки, глухарі, рябчики, фазани, сірі куріпки, журавлі, дро- :

фи, лебеді, гуси, пелікани, лелеки, білі чаплі та інші

немисливські птахи.

Лише за платними ліцензіями дозволяється полювання на ведмедів, оленів, лосів, диких кабанів, козуль.

Незаконне полювання кваліфікується за ч. 2 ст. 248 КК у випадку застосування при вчиненні злочину автомототранс-портних засобів, тобто всіх можливих технічних засобів, машин і механізмів, за допомогою яких підвищується ефек­тивність полювання. До таких відносять всі види автомобі­лів, мотоцикли, човни і катери, гелікоптери та інші самохід­ні машини, які можуть використовуватися для вистежу­вання чи добування звірів або птахів. Згідно зі статтями 264, 248 і 249 КК і ет. 81 КПК знаряддя злочину, належні винній особі, в тому числі мисливські рушниці, риболовні сітки, автомашини, човни, мотоцикли та інші транспортні і плавучі засоби, за допомогою яких вчинювалися чи полег­шувалося вчинення незаконного вилову риби, відстріл зві­рів, птахів тощо, підлягають конфіскації як знаряддя вчи­нення злочину (п. 14 постанови Пленуму Верховного суду України від 26 січня 1990 р.).

Злочин кваліфікується за ч. 2 ст. 248 КК у тих випадках, коли він був вчинений: а) посадовою особою, або б) групою осіб або в) полювання вчинювалося способом масового знищення звірів чи птахів або інших видів тваринного світу, або г) особою, раніше судимою за незаконне полювання.

Відповідальність за незаконне полювання настає з шіст­надцяти років.

Карається незаконне полювання:

за ч. 1 ст. 248 КК - штрафом до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, з конфіскацією знарядь і засобів полювання та всього добутого;

за ч. 2 ст. 248 КК - штрафом від ста до двохсот неоподат­ковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до п'яти років, або позбавленням волі на той самий строк, з конфіскацією знарядь і засобів полювання та всього добутого.