Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кримінальне право і законодавство України_Особл...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
2.49 Mб
Скачать

18.2.6. Провокація хабара

Провокацією хабара називається свідоме створення посадовою особою обстановки й умов, що зумовлюють пропонування або одержання хабара, з метою викрити потім того, хто дав або взяв хабара (ст. 370 КК України).

Провокація хабара за своєю сутністю є підбурюванням вчинити хабарництво - дати чи взяти хабара.

За ст. 370 КК України кваліфікуються лише дії посадо­вих осіб (пункт 1 примітки до ст. 364 КК України). Квалі-Аікація діяння за ст. 370 КК України не залежить від спосо­бу (форми) провокації, яких може бути декілька:

1) посадова особа створює таку обстановку й умови, які викликають пропозицію дати їй хабара, або різним чином натякає на необхідність дати хабара, щоб потім мати мож­ливість викрити цю особу як злочинця (хабародавця);

2) посадова особа підмовляє іншу посадову особу дати або взяти хабара з метою викрити такого хабарника як злочинця;

3) посадова особа вимагає, щоб їй дали хабара (з тією самою метою).

В усіх таких випадках дії посадової особи кваліфікують­ся за ст. 370 КК України, а дії хабародавців чи тих, хто мав намір одержати або одержав хабара - як замах на одержан­ня чи давання хабара за ст. 15 і ст. 368 КК або за ст. 15 і ст. 369 КК України.

Особа, у якої провокатор вимагав дати йому чи іншій посадовій особі хабара, в цьому випадку звільняється від кримінальної відповідальності на підставі ч. З ст. 369 КК України.

Умисне створення посадовою особою обстановки і умов, що викликають пропонування чи одержання хабара з ме­тою викрити того, хто його дав або одержав (провокація хабара), є закінченим злочином з моменту вчинення зазна­чених дій незалежно від того, чи було передано або одер­жано хабара.

Якщо з тією самою метою посадова особа організувала да­вання чи одержання хабара, підмовила до цього того, хто дав чи одержав хабара, або сприяла їм у цьому, то її дії кваліфікую­ться як співучасть у хабарництві - за відповідними частинами ст. 27 і 369 КК чи 27 і 368 КК України і ст. 370 КК України.

Давання або одержання хабара у зв'язку з провокацією не виключає відповідальності того, хто дав або одержав хабара. Дії хабарників і в цьому випадку кваліфікуються за ст. 368 КК або ст. 369 КК України.

Не утворюють складу злочину і не можуть кваліфікува­тися за ст. 370 КК України дії посадової особи, яка:

1) не давала ніяких приводів для давання їй хабара;

2) погодилася отримати гроші чи якусь цінність з метою

викрити хабародавця.

Такі правомірні дії не визнаються провокацією хабара то­му, що посадова особа при цьому не схиляє до хабарництва, не подає ніяких приводів для думки, наміру про давання чи одержання хабара. У таких випадках ініціатива про давання або одержання хабара надходить не від посадової особи.

Провокація хабара, вчинена посадовою особою право­охоронних органів, кваліфікується за ч. 2 ст. 370 КК.

Карається провокація хабара:

за ч. 1 ст. 370 КК - обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на строк від двох до п'яти років;

за ч. 2 ст. 370 КК - позбавленням волі на строк від трьох до семи років.