Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кримінальне право і законодавство України_Особл...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
2.49 Mб
Скачать

16.2.6. Втручання у діяльність працівника правоохоронного органу

Втручанням у службову діяльність працівників міліції, прокуратури і служби безпеки визнаються дії, які характе­ризуються примусом - шантажем, погрозами тощо.'

Не можуть бути визнані втручанням звернення, прохан­ня, скарги, умовляння тощо, оскільки такі дії не характери­зуються примусом і, крім того, згідно зі ст. 40 Конституції України громадяни мають право звертатися до органів державної влади та посадових і службових осіб цих орга­нів, які зобов'язані розглянути звернення і дати обгрунто­вану відповідь у встановлений законом строк.

Склад злочину утворюють примусові дії, вчинені з ме­тою перешкодити виконанню працівником міліції, проку­ратури чи служби безпеки своїх службових обов'язків або домогтися прийняття неправомірних рішень.

Такі ж примусові дії, які перешкодили запобіганню зло­чину чи затримання злочинця або вчинені посадовою осо­бою з використанням нею своїх посадових повноважень (на­приклад, у разі, якщо потерпілий є підлеглим посадової осо­би чи перебуває в іншій службовій залежності від винного), кваліфікуються за ч. 2 ст. 343 КК України.

Якщо втручання було поєднане з насильством чи погрозою вчинити насильство, заподіянням тілесних ушкоджень,

знищенням або пошкодженням майна потерпілого, то скоє­не утворює сукупність злочинів, передбачених ст. 342, 345, 347 і ст. 343 КК України.

Втручання у службову діяльність працівників міліції, прокуратури і служби безпеки вчинюється умисно з метою перешкодити їм виконувати службові обов'язки.

Відповідальність за ст. 343 КК настає з шістнадцяти років.

' Див.: п. 11 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 26 червня 1992 р.- Постанови Пленуму Верховного Суду Ук­раїни в кримінальних та цивільних справах.- С. 162-163.

Карається втручання у діяльність працівника правоохо­ронного органу:

за ч. 1 ст. 343 КК - штрафом від п'ятдесяти до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправ­ними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців;

за ч. 2 ст. 343 КК - позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до п'яти поків або арештом на строк до шести місяців, або обмежен­ням волі на строк до чотирьох років.

16.2.7. Втручання у діяльність державного діяча

Стаття 344 КК передбачає відповідальність за незаконний вплив у будь-якій формі на Президента України, Голову Верховної Ради України, народного депутата України, Прем'єр-міністра України, члена Кабінету Міністрів Украї­ни Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини або його представника. Голову Рахункової палати або члена Рахункової палати. Голову або члена Центральної виборчої комісії. Голову Національного банку України, члена Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, Голову Антимонопольного комітету України, Голову Фонду державного майна України, Голову Державного комітету телебачення і радіомовлення України з метою перешкодити виконанню ними службових обов'язків або добитися при­йняття незаконних рішень (ч. 1 ст. 344 КК).

Втручання у діяльність представників влади, передбаче­не у ст. 344 КК, посягає на порядок державного управління.

Втручання у діяльність перелічених представників вла­ди, вчинене посадовою особою, утворює кваліфікований склад злочину (ч. 2 ст. 344 КК).

Втручання у службову діяльність державних діячів, що вказані у ст. 344 КК вчинюється умисно.

Відповідальність за таке діяння настає з шістнадцяти років.

Карається втручання у діяльність Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем'єр-міністра України, члена Кабінету Міністрів України, народного депутата України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини або його представника. Голови Рахункової палати або члена Рахункової палати. Голови або члена Центральної виборчої комісії. Голови Національного банку України, чле­на Національної ради України з питань телебачення і радіо­мовлення, Голови Антимонопольного комітету України, Го­лови Фонду державного майна України, Голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України:

за ч. 1 ст. 344 КК - позбавленням волі на строк до трьох років;

за ч. 2 ст. 344 КК - позбавленням волі на строк від трьох до п'яти років.