Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кримінальне право і законодавство України_Особл...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
2.49 Mб
Скачать

16.2. Окремі злочини проти порядку управління

16.2.1. Наруга над державними символами

Публічна наруга над державними символами посягає на

її авторитет.

Предметами злочину визнаються Державний Прапор, Державний Герб і Державний Гімн України, які встановле­ні ст. 20 Конституції України. Згідно з ч. б ст. 20 Конститу­ції України опис державних символів України та порядок їх використання встановлюються законом.

Наругою визнаються дії, якими висловлюється чи де­монструється зневага до державних символів - знищенням, пошкодженням, вчиненням непристойних написів чи ма­люнків.

' Така назва розділу є невідповідною, оскільки вона занадто зву­жує родовий об'єкт злочинів, що віднесені до цього розділу. Не по­сягають на авторитет органів державної влади, наприклад, погрози чи насильства щодо працівників органів державної влади (ст. 345, 346 КК), самоправство (ст. 356 КК), викрадення чи підроблення до­кументів (ст. 357 КК), пошкодження ліній зв'язку (ст. 360 КК) та деякі інші. Тому краще, відповідніше до його змісту, називати цей розділ - злочини проти порядку управління.

Склад злочину утворює публічність наруги, тобто вчинення певних дій у громадських місцях, під час прове­дення масових заходів - зборів, мітингів, демонстрацій тощо або в присутності певної кількості громадян.

Діяння вчинюється умисно з метою підірвати авторитет Держави, виказати неповагу до її символів.

Частиною 2 ст. 338 КК встановлюється відповідальність за публічну наругу над офіційно встановленим або підня­тим прапором чи гербом іноземної держави.

Відповідальність за наругу над символами Держави на­стає з шістнадцяти років.

Карається наруга над державними символами;

за ч. 1 ст. 338 КК - штрафом до п'ятдесяти неоподатко­вуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців;

за ч. 2 ст. 338 КК - штрафом до п'ятдесяти неоподатко­вуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців.

16.2.2. Незаконне підняття Державного Прапора України

Згідно з Женевською конвенцією про відкрите море від 29 квітня 1958 р. національна належність судна визначається прапором тієї держави, під яким воно плаває. Тому всі мор­ські судна у відкритому морі використовують прапор своєї держави.

Порушення цих міжнародних правил, тобто підняття Державного Прапора України на річковому або морському судні без відповідного дозволу, утворює склад злочину, передбаченого ст. 339 КК України.

Відповідальність за незаконне підняття Державного Пра­пора на судні настає з шістнадцяти років. Відповідальними можуть бути капітан судна, а також члени екіпажу.

Карається незаконне підняття Державного Прапора України на річковому або морському судні:

- штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів Доходів громадян або арештом на строк до шести місяців.

16.2.3. Незаконне перешкоджання організації або проведенню зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій

Конституцією України громадянам гарантується право збиратися мирно, без зброї і проводити збори, мітинги, походи і демонстрації, про проведення яких завчасно спові­щаються органи виконавчої влади чи органи місцевого са­моврядування (ст. 39).

Стаття 340 КК України передбачає кримінальну відпові­дальність за незаконне перешкоджання організації або про­веденню зборів, мітингів, походів і демонстрацій, якщо та­ке діяння було вчинене посадовою особою або із застосу­ванням фізичного насильства.

Відповідальними за ст. 340 КК є всі осудні особи, які

досягли шістнадцятирічного віку.

Карається незаконне перешкоджання організації або проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій

- виправними роботами на строк до двох років або ареш­том на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п'яти років, або позбавленням волі на той самий строк.