Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кримінальне право і законодавство України_Особл...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
2.49 Mб
Скачать

10.5. Завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об'єктів власності

Стаття 259 КК передбачає відповідальність за спеціаль­ний вид неправдивого повідомлення про вчинення злочину -

терористичного акту.

Склад злочину утворює зазнаки, тобто безсумнівно для

винної особи, неправдиве повідомлення про терористичний акт, яким створювалась загроза для життя людей чи на­стання інших тяжких наслідків (тілесних ушкоджень бага­тьом людям, заподіянням великої матеріальної шкоди то­що). Завідомо неправдиве повідомлення може стосуватися підготовки вибуху, підпалу чи інших дій, що загрожують загибелі людей чи настання інших тяжких наслідків.

Якщо неправдиве повідомлення було вчинене повторно яйо спричинило тяжкі наслідки, то діяння кваліфікується за

ч2ст.259КК.

Неправдиве повідомлення вчинюється умисно. Повідо­млення про терористичний акт внаслідок помилки складу злочину не утворює.

Мотивами неправдивого повідомлення про терористич­ний акт можуть бути різні спонукання - кар'єризм, помста, хуліганство тощо.

Відповідальність за неправдиве повідомлення про теро­ристичний акт настає з шістнадцяти років.

Карається завідомо неправдиве повідомлення про за­грозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об'єк­тів власності:

за ч. 1 ст. 259 КК - штрафом від п'ятдесяти до ста не­оподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років;

за ч. 2 ст. 259 КК - позбавленням волі на строк від двох до п'яти років.

10.6. Створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань

Згідно з чинним законодавством, в Україні створюються:

а) Збройні сили України; б) Національна гвардія Украї­ни; в) Служба безпеки України; г) формування і підрозділи МВС; д) Прикордонні війська України; е) Управління охо­рони вищих посадових осіб України та деякі інші.

Складом злочину є створення (організація) не передба­чених законодавством воєнізованих чи збройних форму­вань чи груп.

Згідно з пунктами 1 і 2 примітки до ст. 260 КК, воєнізова­ними визнаються формування, які мають організаційну струк­туру військового типу, а саме: єдиноначальність та військову Дисципліну, і в яких проводиться військова або стройова чи фізична підготовка, а збройними формуваннями визнаються воєнізовані групи, які незаконно мають на озброєнні придатну Для використання вогнепальну, вибухову чи іншу зброю.

Створення незаконних воєнізованих або збройних формувань чи груп і активна участь у їхній діяльності вчинюються умісно і з метою використання таких формувань чи груп для Досягнення політичної мети - вирішення політичних проблем із застосуванням військової сили. Керівництво незаконними зброїними чи воєнізованими формуваннями, їх фінансування, постачання їм зброї, боєприпасів, вибухових речовин чи військової техніки кваліфікується за ч. З ст. 260 КК.

Якщо вчинення збройним чи воєнізованим формуванням нападу призвело до загибелі людей чи настання інших тяж­ких наслідків, то діяння кваліфікується за ч. 5 ст. 260 КК.

Керівництво незаконним воєнізованим чи збройним формуванням, його зброєю, боєприпасами або військовою технікою, як і участь у складі такого формування чи групи, (ч. З ст. 260 КК) відрізняється від бандитизму (ст. 257 КК) політичною метою і політичними проблемами, для вирі­шення яких створюються й діють такі формування і групи.

Відповідальність за ст. 260 КК настає з шістнадцяти ро­ків. Відповідальними є організатори та керівники воєнізо­ваних формувань і груп, а також особи, які безпосередньо брали участь у нападі, вчиненому воєнізованим формуван­ням чи групою. Якщо участь у такому нападі брали особи віком від чотирнадцяти до шістнадцяти років, то вони під­лягають кримінальній відповідальності лише за злочини, вказані у ч. 2 ст. 22 КК, які ці особи безпосередньо вчинили чи брали участь у їх вчиненні.

Частина 6 ст. 260 КК передбачає спеціальний вид звіль­нення від кримінальної відповідальності учасника незакон­ного воєнізованого формування за умови, що він добро­вільно вийшов з такого формування чи групи і повідомив

про їх існування органи державної влади.

Карається створення не передбачених законом воєнізо­ваних або збройних формувань;

за ч. 1 ст. 260 КК - позбавленням волі на строк від двох

до п'яти років;

за ч. 2 ст. 260 КК - позбавленням волі на строк від трьох

до восьми років;

за ч. З ст. 260 КК - позбавленням волі на строк від п'яти

до десяти років;

за ч. 4 ст. 260 КК - позбавленням волі на строк від семи

до дванадцяти років;

за ч. 5 ст. 260 КК - позбавленням волі на строк від деся­ти до п'ятнадцяти років.