Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кримінальне право і законодавство України_Особл...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
2.49 Mб
Скачать

14.21. Схиляння неповнолітніх до вживання одурманюючих засобів

Стаття 324 КК охороняє здоров'я неповнолітніх.

Знаряддями посягання на здоров'я неповнолітніх є лі­карські та інші медичні засоби, що використовуються у на­родній та офіційній медичній практиці, які: а) викликають одурманювання і б) не є наркотичними засобами або пси­хотропними речовинами. До них належать: димедрол, еле­ніум, ефедрин, реланіум, а також різні аерозолі, що викли­кають одурманювання у разі вживання їх у перебільшених дозах, всілякі зілля у суміші з алкогольними напоями тощо.

Втягненням у вживання цих засобів визнається будь-який вплив на потерпілого - пропозиція, примушування, обман тощо.

Відповідальними за таке діяння за статтею 324 КК є ли­ше дорослі особи.

Карається схиляння неповнолітніх до вживання одур­манюючих засобів:

- обмеженням волі на строк до трьох років або позбав­ленням волі на той самий строк.

14.22. Порушення правил боротьби з епідеміями

Епідемією називається масове поширення гострозараз­ного інфекційного захворювання (холери, чуми, віспи, ти­фу, бруцельозу тощо).

З метою запобігання епідемії та боротьби з нею встанов­лені спеціальні правила контролю за водопостачанням, які­стю продовольства, знищення витоків інфекції, проведення масових щеплень тощо.

Порушення цих правил утворює об'єктивну сторону злочину, передбаченого ст. 325 КК. Обов'язковою ознакою складу злочину є поширення або реальна загроза поширен­ня заразного захворювання, що сталося внаслідок пору­шення протиепідемічних правил.

Порушення правил боротьби з епідеміями вчинюється

необережно.

Відповідальність за порушення протиепідемічних пра­вил настає з шістнадцяти років.

Карається порушення правил боротьби з епідеміями - за статтею 325 КК - штрафом до п'ятдесяти неоподатковува­них мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

14.23. Порушення правил поводження з мікробіологічними або іншими біологічними агентами чи токсинами

Стаття 326 КК передбачає відповідальність за спеціаль­ний вид недбалості - недотримання правил поводження з особливо небезпечними речовинами, матеріалами тощо.

Предметами, порушення правил поводження з якими створює загрозу для життя і здоров'я людей чи настання інших тяжких наслідків, є:

а) мікробіологічні агенти чи токсини;

б) інші біологічні агенти чи токсини.

Склад злочину утворюють порушення правил:

- зберігання;

- використання;

- перевезення;

- обліку мікробіологічних чи інших біологічних агентів, або токсинів, якщо порушення правил поводження з такими агентами чи токсинами створило загрозу загибелі людей чи настання інших тяжких наслідків, або заподіяло шкоду здо­ров'ю потерпілого (ч. 1 ст. 326 КК). Порушення правил по­водження з мікробіологічними або іншими агентами чи то­ксинами, якщо воно спричинило загибель людей чи інші тяжкі наслідки (шкоду здоров'ю багатьох осіб, велику ма­теріальну шкоду) кваліфікується за ч. 2 ст. 326 КК.

Порушення правил поводження з мікробіологічними чи іншими біологічними агентами чи токсинами вчинюється необережно. Умисне порушення таких правил з метою запо­діяти загибель людей чи інші тяжкі наслідки, передбачені ч. 2 ст. 326 КК, кваліфікується як диверсія за ст. 113 КК.

Відповідальними за порушення правил можуть бути лише особи, на яких були спеціально покладені обов'язки дотримання цих правил.

Відповідальність за порушення правил поводження з мі­кробіологічними чи іншими біологічними агентами або ток­синами настає з шістнадцяти років.

Карається порушення правил поводження з мікробіоло­гічними або іншими біологічними агентами чи токсинами:

за ч. 1 ст. 326 КК - штрафом до п'ятдесяти неоподатко­вуваних мінімумів доходів громадян або виправними робо­тами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого;

за ч. 2 ст. 326 КК - обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк з позбав­ленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

14.24. Заготівля, переробка або збут радіоактивне забруднених продуктів харчування чи іншої продукції

Злочин, передбачений ст. 327 КК України, посягає на здоров'я людей.

Предметами заготівлі, переробки чи збуту є радіоактив­не забруднені продукти харчування чи інша продукція, що споживається людьми.

Заготівля і переробка радіоактивне забруднених продук­тів харчування визнається злочином лише у тих випадках, якщо ці дії вчинюються з метою збуту, реалізації таких продуктів і такі дії створили загрозу загибелі людей чи на­стання інших тяжких наслідків або заподіяли шкоду здо­ров'ю потерпілого (ч. 1 ст. 327 КК).

Радіоактивне забрудненою визнається продукція, рівень забруднення якої сягає понад встановлені допустимі межі (рівні).

Діяння, що потягло за собою загибель людей або інші тяжю наслідки, кваліфікується за ч. 2 ст. 327 КК України.

Злочин, передбачений ст. 327 КК України, може бути вчинений необережно і умисно, умисел побічний у випадках, якщо винний байдуже ставиться до заподіяння шкоди здоровью потерпілого, збуваючи йому забруднену продукцію.

Відповідальність за заготівлю і переробку з метою збуту або радіоактивне забруднених продуктів харчування иастає з шістнадцяти років.

Карається заготівля, перероблення або збування радіо­активне забруднених продуктів харчування чи іншої продукції:

за ч. 1 ст. 327 КК - штрафом до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років;

за ч. 2 ст. 327 КК - позбавленням волі на строк від двох

до п'яти років.

Законодавство до теми

1. Статті 3,22-24, 49 Конституції України.

2. Статті 305-327 Кримінального кодексу України.

Література до теми

1. Постанови Пленуму Верховного Суду України в кри­мінальних та цивільних справах.- К., 1995.