Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кримінальне право і законодавство України_Особл...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
2.49 Mб
Скачать

13.3. Злочини проти громадської моральності

Громадською моральністю називаються суспільні відносини, які утворюються на засадах загальнолюдсь­ких цінностей (добра, істини, справедливості) і вимага­ють від особи певної поведінки та забороняють поведін­ку, що не є відповідною до цих цінностей.

Норми моралі є найпершим, найважливішим і найпотуж­нішим регулятором поведінки людей, вони є орієнтиром і регулятором оцінки вчинків, найважливішим засобом роз­витку особи і суспільства.

У житті суспільства громадська моральність займає осо­бливе місце - вона є найголовнішим регулятором поведінки людей, вона є підґрунтям права і законодавства. Право і законодавство можуть діяти лише у суспільстві, де є, де діє громадська моральність. Закони слабкі, якщо слабка мо­ральність - писав Цицерон. Закони слабкі і в суспільстві, в якому падає моральність, зростає насильство, жорстокість, розпуста

Тому кримінально-правова охорона громадської мо­ральності має неабияке суспільне значення.

На охорону громадської моральності спрямовані норми статей 297-304 розділу XII Кримінального кодексу України.

13.3.1. Наруга над могилою

Наруга над могилою є посяганням на громадську мо­ральність, а також на честь та гідність померлих.

Діяння, передбачене ст. 297 КК України, вчинюється Руйнівними діями (розриття могили, пам'ятника на могилі, знищення чи пошкодження насаджень, квітів, загороди то­що), а також викрадення предметів, що знаходяться на мо­гилі або в могилі (труни, одежі, пам'ятника, вінків тощо). Наруга над могилою, яка охороняється державою як пам'ятка історії, утворює сукупність злочинів, передбаче­них ст. 298 КК і ст. 297 КК України. Наруга над могилою - діяння умисне. Необережне по­шкодження могили складу злочину не містить.

Відповідальність за наругу над могилою настає з'шіст­надцяти років.

Карається наруга над могилою:

- штрафом до ста неоподатковуваних мінімумів доходів

громадян або арештом на строк до шести місяців, або об­меженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

13.3.2. Зруйнування пам'яток історії і культури

Склад злочину, передбаченого ст. 298 КК, утворюють:

а) знищення;

б) зруйнування;

в) зіпсування пам'яток історії, культури або об'єктів,

мають особливу історичну або культурну цінність.

Перелік пам'яток історії і культури дається у Законі від 13 липня 1978 р. «Про охорону і використання пам'яток історії і культури» (Відомості Верховної Ради УРСР- 1978- № ЗО.- Ст. 426).

Перелік природних об'єктів, що охороняються держа­вою, визначено Законом від 25 червня 1991 р. «Про охоро­ну навколишнього природного середовища» (Відомості Верховної Ради України.- 1991- № 41- Ст. 546).

Нищення, руйнування чи псування пам'яток історії і культури, які мають особливу історичну чи культурну цін­ність, кваліфікується за ч. 2 ст. 298 КК, а вчинення таких дій посадовою особою - за ч. З ст. 298 КК.

Відповідальність за діяння, передбачене ст. 298 КК, на­стає лише при умисному його вчиненні. Необережне зни­щення, зруйнування чи пошкодження пам'яток історії, культури чи природних об'єктів може тягти відповідаль­ність за ст. 196 КК України.

Відповідальність за знищення чи пошкодження пам'яток історії, культури чи природних об'єктів настає з шістнадця­ти років.

Карається зруйнування пам'яток історії чи культури:

за ч. 1 ст. 298 КК - штрафом до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк

до трьох років;

за ч. 2 ст. 298 КК - позбавленням волі на строк від двох

до п'яти років.

за ч. З ст. 298 КК - позбавленням волі на строк від трьох

до восьми років.

13.3.3. Жорстоке поводження з тваринами

Діяння, передбачене ст. 299 КК України, посягає на гро­мадську моральність.

Об'єктивну сторону злочину утворюють дії, якими тва-пинам чи птахам заподіюються ушкодження, страждання, мучення їх биттям, голодом, опіками, якщо такі дії спричи­нили загибель або каліцтво тварин чи птахів, а також наць-кування тварин одна на одну, вчинене з хуліганських чи корисливих мотивів.

Відповідальність за ст. 299 КК України настає незалеж­но від виду тварин чи птахів, належності (чиї вони), кілько­сті та способів і знарядь жорстокого поводження з ними. Не утворює складу цього злочину знищення шкідників сільсь­когосподарського виробництва, лісового чи мисливського господарства.

Жорстоке поводження з тваринами у присутності мало­літнього (особи, яка не досягла чотирнадцятирічного віку) визнається кваліфікованим діянням (ч. 2 ст. 299 КК).

Жорстоке поводження з тваринами вчинюється умисно. Необережне ушкодження тварини кримінальної відпові­дальності не тягне.

і Відповідальність за жорстоке поводження з тваринами ' настає з шістнадцяти років.

Карається жорстоке поводження з тваринами:

за ч. 1 ст. 299 КК - штрафом до п'ятдесяти неоподатко­вуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців;

за ч. 2 ст. 299 КК - штрафом до двохсот неоподаткову­ваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до двох років.

133.4. Ввезення, виготовленняабо розповсюдження творів, що пропагують культ насильства і жорстокості

Ввезення в Україну з метою збуту чи розповсюдження, а також виготовлення, збут, розповсюдження або зберігання з метою збуту чи розповсюдження творів, що пропагують культ насильства і жорстокості, є посяганням на громадсь­ку моральність (ч. 1 ст. 300 КК),

Творами, що пропагують культ насильства і жорстокос­ті, визнаються твори, в яких відображаються подробиці кривавих убивств, катувань, застосування особливо жорс­токих тортур, прояви кривавого садизму, вампіризму і т. ін. Визнати певний твір таким, що пропагує культ насильства і жорстокості, може лише спеціальна експертиза за участю мистецтвознавців, психіатрів, сексопатологів та інших фа­хівців.

Склад злочину утворюють різноманітні способи вигото­влення, розповсюдження, демонстрування, а також ввезен­ня в Україну з метою розповсюдження або виготовлення, зберігання з метою розповсюдження чи демонстрування творів, що пропагують культ насильства і жорстокості, а також примушування до участі у їх створенні.

Частина 2 ст. 300 КК передбачає відповідальність за збування таких творів неповнолітнім чи розповсюдження таких творів серед неповнолітніх, а ч. З ст. 300 КК - за ви­готовлення чи розповсюдження творів, що пропагують культ насильства і жорстокості, якщо таке діяння було вчи­нене повторно або за попередньою змовою групою осіб, або було поєднане з примушуванням неповнолітніх до уча­сті у створенні таких творів.

Відповідальність за цей злочин настає з шістнадцяти років. Карається ввезення, виготовлення або розповсюдження творів, що пропагують культ насильства і жорстокості:

за ч. 1 ст. 300 КК - штрафом до ста п'ятдесяти неопода­тковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років з конфіскацією творів, що пропагують культ насильства і жорстокості, засобів їх виготовлення та розпо­всюдження;

за ч. 2 ст. 300 КК - штрафом від ста до трьохсот неопо­датковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до п'яти років з конфіскацією кіно- та відео-продукції, що пропагує культ насильства і жорстокості, за­собів її виготовлення і демонстрування;

за ч. З ст. 300 КК - позбавленням волі на строк від трьох

до п'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією творів, кіно- та відеопродукщї, що пропа­гують культ насильства і жорстокості, засобів їх виготов­лення і демонстрування.