Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кримінальне право і законодавство України_Особл...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
2.49 Mб
Скачать

3.3.20. Неподання допомоги хворому медичним працівником

Згідно з клятвою Гіппократа, яку дають усі випускники медичних навчальних закладів, вони зобов'язуються нада­вати медичну допомогу хворим за будь-яких обставин. Та­кий же обов'язок на медичних і фармацевтичних працівни­ків покладає ст. 78 Основ законодавства України про охо­рону здоров'я (Відомості Верховної Ради України.- 1993.- №4.-Ст. 19).

Невиконання цих обов'язків медичним працівником (лікарем, акушером, фельдшером, медсестрою) утворює об'єк­тивну сторону цього злочину. Відповідальність виключає­ться, якщо у цих спеціалістів не було можливості подати допомогу хворому. Поважними причинами неподання допомоги можуть бути - нездоланна сила, стихійні лиха, тяж­ка хвороба, стан крайньої необхідності та інші, що не дали можливості подати допомогу хворому.

Частина 2 ст. 139 КК передбачає відповідальність за не-надання допомоги хворому медичним працівником, якщо така бездіяльність призвела до настання смерті хворого або до інших тяжких наслідків - наприклад, інвалідності.

Неподання допомоги хворому - злочин умисний, умисел побічний, оскільки винна особа байдуже ставиться до на­стання наслідків її бездіяльності.

Відповідальність за неподання допомоги хворому за ст. 139 КК настає з шістнадцяти років. Відповідальними за ст. 139 КК є лише працівники медичних та фармацевтич­них закладів, установ.

Карається неподання допомоги хворому за ч. 1 ст. 139 КК - штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права обіймати певні по­сади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років або виправними роботами на строк до двох років, а за ч. 2 ст. 139 КК - обмеженням волі на строк до чотирьох років або позбавленням волі на строк до трьох років, з по­збавленням права обіймати певні посади або займатися пе­вною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

3.3.21. Неналежне виконання професійних обов'язків медичним або фармацевтичним працівником

Стаття 140 КК передбачає кримінальну відповідальність медичних (лікарів, фельдшерів, акушерів, сестер, санітарів тощо) і фармацевтичних працівників за професійну халат­ність, тобто за неналежне виконання чи невиконання своїх професійних обов'язків, якщо внаслідок недбалого чи не­сумлінного до них ставлення хворому були заподіяні тяжкі наслідки - втрата працездатності, тілесні ушкодження, три­валий розлад здоров'я тощо.

Якщо внаслідок недбалого ставлення до виконання своїх професійних обов'язків тяжка шкода була заподіяна неповно­літньому хворому, то діяння кваліфікується за ч. 2 ст. 140 КК.

Професійна недбалість медичних чи фармацевтичних працівників вчинюється необережно.

Відповідальними за професійну недбалість за ст. 140 КК несуть лише медичні і фармацевтичні працівники, що дося­гли шістнадцятирічного віку.

Карається неналежне виконання професійних обов'язків медичним або фармацевтичним працівником за ч. 1 ст. 140

КК - позбавленням права обіймати певні посади чи займати­ся певною діяльністю на строк до п'яти років, або виправ­ними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до двох років, або позбавленням волі на строк до двох років, а за ч. 2 ст. 140 КК - обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатись пе­вною діяльністю на строк до трьох років.