Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кримінальне право і законодавство України_Особл...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
2.49 Mб
Скачать

Тема 9. Екологічні злочини

9.1. Загальна характеристика злочинів, які посягають на суспільні відносини безпечного і раціонального використання природних ресурсів

Останнім часом в Україні екологічна обстановка суттєво ускладнилася. Чорнобильська катастрофа призвела до еко­логічної кризи, яка охопила майже всю територію України і призвела до деградації основних ресурсів - ґрунтового і рослинного покриву, чистої прісної води, тваринного світу, корисних копалин і атмосферного повітря.

Сьогодні в Україні один із найвищих рівнів антропоген­них і техногенних навантажень на навколишнє природне середовище. Цей тиск на території України у 7 разів пере­вищує рівень розвинутих європейських країн. В Україні занадто велика розораність сільськогосподарських угідь (до 80%), великі нагромадження відходів (понад 25 млрд т), які поглинули майже 160 тис. га земельних угідь - україн­ських чорноземів.

Економіко-екологічна криза в Україні призвела до втра­ти 10% валового внутрішнього продукту, до зниження про­дуктивності природних і людських ресурсів.'

Незадовільною є і кримінально-правова охорона природ­ного середовища в Україні. До недавнього часу Криміналь­ний кодекс України 1960 року не мав окремого розділу про відповідальність за злочинні посягання на суспільні відно­сини безпечного і раціонального використання природних ресурсів в Україні. Не було навіть статей про відповідаль­ність за псування головного природного ресурсу - землі. Не було задовільного визначення поняття екологічних злочи­нів і задовільної системи екологічних злочинів.2

У чинному Кримінальному кодексі України ці недоліки виправлені. До кодексу включено окремий розділ VIII -«Злочини проти довкілля», у якому є нові норми про відпо­відальність за забруднення або псування земель (ст. 239 КК), за знищення або пошкодження лісових масивів (ст. 245 КК), за безгосподарське використання земель (ст. 254 КК).

Див.: Буркинський Б. В., Степанов В. М., Харічков С. К. Еколого-економічні орієнтири стратегії сталого розвитку України.- Проблеми сталого розвитку України. 1996, № 3- С. 81. , Див.: Кримінальне право. Особлива частина. Підручник,- Київ, 1998.-с. 370-373.

Належне використання всіх кримінально-правових засо­бів охорони природного середовища буде сприяти безпеч­ному і раціональному використанню природних ресурсів України.

9.2. Порушення правил екологічної безпеки

Правила екологічної безпеки встановлені Законом Украї­ни від 26 червня 1991 р. «Про охорону навколишнього при­родного середовища» (ЗУ.- Том 2- К., 1991.- С. 60-63).

Постановою Кабінету Міністрів України від 27 липня 1995 р. № 554 (ЗП України- 1995- №10- Ст. 252) затвер­джено перелік видів діяльності та об'єктів, які становлять підвищену екологічну небезпеку.

Склад злочину утворює порушення встановленого по­рядку проведення екологічної експертизи чи правил еколо­гічної безпеки при проектуванні, розміщенні, будівництві, реконструкції чи введенні в експлуатацію або ліквідації екологічно небезпечних підприємств, споруд чи інших об'єктів, якщо таке порушення спричинило загибель лю­дей, екологічне забруднення значних територій або інші тяжкі наслідки (захворювання значної кількості людей чи втрату ними працездатності, або велику матеріальну шкоду).

Порушення правил екологічної безпеки визнається за­кінченим злочином з моменту настання вказаних злочин­них наслідків.

Порушення правил екологічної безпеки вчинюється не­обережно. Умисне заподіяння шкоди, передбаченої ст. 236 КК, кваліфікується за ст. 113 КК як диверсія.

Відповідальними за порушення правил екологічної без­пеки є особи, на яких покладено обов'язки дотримання пра­вил екологічної безпеки і які досягли віку шістнадцяти років.

Карається порушення правил екологічної безпеки:

- позбавленням волі та строк від п'яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.