Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кримінальне право і законодавство України_Особл...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
2.49 Mб
Скачать

15.2. Посягання на державний суверенітет України

На державний суверенітет посягають три із злочинів розділу XIV КК - незаконний перехід державного кордону (ст. 331 КК) незаконне переправлення осіб через державний кордон України (ст. 332 КК), і порушення правил міжнарод­них польотів (ст. 334 КК).

15.2.1. Незаконне перетинання державного кордону України

Незаконний перехід державного кордону порушує вста­новлений порядок виїзду з України і в'їзду в Україну.

Об'єктивну сторону цього злочину утворює перехід (не­залежно від способу і напрямку) державного кордону України незаконно, без належного дозволу відповідних державних органів. Документами на право виїзду і в'їзду через державний кордон є закордонний паспорт, спеціальна

віза або інші документи.

Незаконний перехід державного кордону особою, яка раніше була засуджена за такий самий злочин, кваліфікує­ться за ч. 2 ст. 331 КК.

Незаконний перехід державного кордону, поєднаний із

застосуванням зброї, кваліфікується за ч. З ст. 331 КК.

З суб'єктивної сторони незаконний перехід державного коодону має склад злочину лише при умислі. Необережний, в результаті помилки, перехід державного кордону складу зтючину, передбаченого ст. 331 КК ,не містить.

Не утворює складу злочину, передбаченого ст. 331 КК, перехід державного кордону України громадянином інозем­ної держави без установленого документа або дозволу для використання права притулку, передбаченого ст. 26 Консти­туції України, а також з метою набуття статусу біженця. Не утворює складу злочину прибуття в Україну без встановле­них документів її громадян, які стали жертвами злочинів, пов'язаних з торгівлею людьми.

Карається незаконне перетинання державного кордону:

за ч. 1 ст. 331 КК - штрафом до п'ятдесяти неоподатко­вуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років;

за ч. 2 ст. 331 КК - арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до трьох років;

за ч. З ст. 331 КК - позбавленням волі на строк від двох до п'яти років.

15.2.2. Незаконне переправлення осіб через державний кордон України

Незаконне переправлення через державний кордон України посягає на недоторканність державного кордону.

Незаконним визнається переправлення осіб через державний кордон України, якщо воно вчинюється без закордонного паспорта, без спеціальної візи чи іншого дозволу компетентних органів України.

Склад злочину утворюють:

а) організація незаконного переправлення осіб через державний кордон України;

б) керівництво незаконною переправою осіб через дер­жавний кордон України;

в) сприяння незаконному переправленню через державний кордон України порадами, вказівками, наданням засобів (кош­тів, документів, транспорту тощо) або усуненням перешкод.

Вчинення діяння повторно або за попередньою змовою групою осіб утворює кваліфікований склад цього злочину (ч. 2 ст. 332 КК).

Організація незаконного переходу через державний кордон України або керівництво такими діями вчинюється умисно з метою нелегально переправити певних осіб через Державний кордон України.

Відповідальність за такі діяння настає з шістнадцяти років.

Карається незаконне переправлення осіб через держав­ний кордон України:

за ч. 1 ст. 332 КК - позбавленням волі на строк від двох до п'яти років, з конфіскацією транспортних або інших за­собів вчинення злочину;

за ч. 2 ст. 332 КК - позбавленням волі на строк від трьох до семи років з конфіскацією засобів вчинення злочину.

1523. Незаконне вивезення за межі України сировини, матеріалів, обладнання, технологій лдя створення зброї, а також військової та спеціальної техніки

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України № 159 від 4 березня, 1993 р. «Про перелік видів сировини, матері­алів, обладнання і технологій, що можуть використовува­тися для створення зброї, військової та спеціальної техніки, вивезення яких за межі України може здійснюватися лише за спеціальним дозволом державних органів», склад злочи­ну утворює вивіз за межі України таких матеріалів, сирови­ни або обладнання без належного дозволу Урядової комісії

з експортного контролю.

Вивіз за межі України заборонених матеріалів, сировини

чи обладнання вчинюється умисно.

Відповідальність за діяння, передбачене ст. 333 КК, на­стає з шістнадцяти років.

Карається незаконне вивезення за межі України сиро­вини, матеріалів, обладнання, технологій для створення зброї, а також військової та спеціальної техніки:

- штрафом від ста до двохсот неоподатковуваних міні­мумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.