Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бух обл_к в агро.Маренич.doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
15.62 Mб
Скачать

1.7.2 Організаційні форми ведення бухгалтерського обліну

Під організацією бухгалтерського обліку слід розуміти систему дій, необхід-них для отримання інформації про всі господарські операції, їх реєстрацію та уза­гальнення у відповідних облікових регістрах.

Згідно із Законом України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» підприємству надано можливість самостійно обирати одну із чотирьох форм ведення бухгалтерського обліку:

  1. Введення до штату підприємства посади бухгалтера або створення бухгалтер-ської служби на чолі з головним бухгалтером.

  2. Користування послугами спеціаліста з бухгалтерського обліку, зареєстровано­го як підприємець, який здійснює підприємницьку діяльність без створення юридичної особи.

  3. Ведення на договірних засадах бухгалтерського обліку централізованою бух­галтерією або аудиторською фірмою. Така форма ведення бухгалтерського обліку може здійснюватись в об'єднаннях підприємств або державних орга­нізаціях. Ведення бухгалтерського обліку аудиторською фірмою передбачає наявність в останньої свідоцтва про внесення фірми у реєстр суб'єктів ауди­торської діяльності.

  4. Самостійне ведення бухгалтерського обліку та складання звітності безпосеред-ньо власником або керівником підприємства. Така форма ведення бухгалтер­ського обліку може застосовуватись на невеликих приватних (фермерських) підприємствах. Проте цю форму заборонено застосовувати на підприємствах, звітність яких повинна оприлюднюватись (відкриті акціонерні товариства, до­вірчі товариства, інвестиційні компанії тощо).

28

ОРГАНІЗАЦІЯ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ НА ПІДПРИЄМСТВАХ

Як правило, обліковий процес на кожному підприємстві здійснює бухгалтер­ська служба, яку очолює головний бухгалтер. Головний бухгалтер призначається та звільняється з посади власником (керівником) підприємства. Залежно від об­сягу діяльності підприємства, особливостей технології та організації виробництва, системи управління ним визначається кількісний склад та структура бухгалтер­ського апарату. На великих підприємствах широко застосовується т. зв. предметна структура облікового апарату, коли створюються окремі відділи, групи відповідно до найважливіших ділянок облікового процесу: фінансово-розрахункові, праці і заробітної плати, матеріального обліку, виробництва, готової продукції та її реа­лізації тощо. Роботу кожного відділу очолює старший бухгалтер. В окремих гос­подарствах нерідко структура бухгалтерського апарату будується за виробничою ознакою. При цьому виділяється відділ (група) обліку роботи (автотранспорту, машинно-тракторного парку, тваринництва та ін.).

До претендента на посаду бухгалтера висуваються відповідні вимоги. Мі­ністерством праці та соціальної політики за погодженням з Міністерством фі­нансів України доопрацьовано та затверджено 28 грудня 2001 р. нові вимоги до кваліфікаційних характеристик професій працівників бухгалтерського обліку, що входять до розділу 1 випуску 1 Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників (затверджено наказом Мінпраці України від 16.02.1998 р. № 24). Так, кваліфікаційними вимогами для зайняття посади головного бухгал­тера, начальника (завідувача) відділу (управління) бухгалтерського обліку є: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст); після-дииломна освіта в галузі управління; стаж бухгалтерської роботи за професіями керівників нижчого рівня: для магістра — не менше 2, спеціаліста — не менше З років. Для завідувача сектора (бюро) у відділі (управління) бухгалтерського обліку: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціа­ліст); стаж бухгалтерської роботи для магістра — не менше 2, спеціаліста — не менше 3 років. Для зайняття посади бухгалтера висуваються такі кваліфікаційні вимоги: базова вища освіта відповідного напряму підготовки (молодший спеці­аліст) без вимог до стажу роботи або повна загальна середня освіта та професій­но-технічна освіта; стаж роботи за професіями технічного службовця в галузях фінансової діяльності, роботи з базами даних, статистики, бухгалтерського об­ліку не менше 1 року.

Згідно з рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, починаючи з 2004 р. відкриті акціонерні товариства, акції яких допущені до ліс-тингу на фондових біржах, подають фінансову звітність у повній відповідності до міжнародних стандартів бухгалтерського обліку. Це також підвищує вимоги до кваліфікації певної частини бухгалтерів і аудиторів. Тому найближчим часом може бути запроваджена обов'язкова їх сертифікація для більшої впевненості ко­ристувачів фінансової інформації в її надійності.

29

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

Сертифікація бухгалтерів сприятиме:

  • підвищенню кваліфікації і престижу професії;

  • зниженню рівня ризику для учасників фондового ринку і фінансових інститутів;

  • гармонізації української системи професійної підготовки бухгалтерів з між­народними стандартами;

  • підвищенню ефективності системи корпоративного управління;

  • посиленню контролю за дотриманням норм професійної етики бухгалтерів і аудиторів.

Головний бухгалтер здійснює розподіл обов'язків між обліковими працівника­ми. Він стежить за тим, щоб усі облікові роботи було розподілено між конкретними виконавцями залежно від часу, потрібного для обробки відповідних даних і забез­печення належної інформації. При цьому враховується рівень освіти бухгалтерів, стаж роботи за спеціальністю, сімейне положення, стан здоров'я та ін. Для конкрет­них облікових працівників розробляється посадова інструкція, якою й визначаєть­ся коло їхніх службових обов'язків.

Розподіл обов'язків між бухгалтерами залежить також від організаційної по-] будови облікового процесу на конкретному підприємстві. Підприємство самостій­но організовує ведення бухгалтерського обліку на принципах повної централізації,' децентралізації або часткової децентралізації.

Повна централізація облікового процесу полягає в тому, що весь обліковий про­цес зосереджено в центральній бухгалтерії. У господарських підрозділах (фермах, бригадах, складах тощо) здійснюється лише первинний облік. У встановлені терміни складені первинні документи надходять до центральної бухгалтерії, де здійснюється їх перевірка, обробка та записування в облікові регістри. У кінці звітного періоду за да­ними синтетичного й аналітичного обліку складають баланс та інші форми звітності.

Повна децентралізація застосовується порівняно рідко і полягає в тому, що в кожному підрозділі господарства ведеться повний цикл облікових робіт — від створення первинних документів до оформлення всіх облікових регістрів, балансу та інших звітних форм.

Таку організаційну побудову обліку передбачено і Законом України «Про бух­галтерський облік та фінансову звітність в Україні». Підприємство може виділити на окремий баланс філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозді-ли, які зобов'язані вести бухгалтерський облік, з наступним включенням їх показ-ників до фінансової звітності головного підприємства.

Більш розповсюдженою формою організації облікового процесу є часткова децентралізація. При цьому в підрозділах господарства ведеться документальне оформлення проведених операцій, а також групування і зведення документ Відображення господарських операцій в регістрах бухгалтерського обліку прово­диться в центральній бухгалтерії на основі представлених із підрозділів виробни­чих звітів, матеріальних звітів та інших зведених документів.

ЗО

ОРГАНІЗАЦІЯ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ НА ПІДПРИЄМСТВАХ