Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бух обл_к в агро.Маренич.doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
15.62 Mб
Скачать

5.3 Облік тварин на фермах, у бригадах та цехах

Відповідальність за ведення обліку на фермі покладено на її завідувача, зо­отехніка, бригадира, старшого чабана, старшого працівника дільниці тощо.

На підставі перелічених первинних документів з надходження, переведення та вибуття худоби відповідальні особи ведуть «Книгу обліку руху тварин і пти­ці» (ф. № 34). Рахунки в книзі відкривають у тому ж порядку, що й у бухгалтерії господарства. Якщо до складу якоїсь групи входять тварини, що мають різні раці­они годівлі, то в книзі можуть відкрити в межах цієї групи кілька рахунків, з тим, аби точно визначити кількість тварин на початок дня та потребу в кормах. Записи в книзі відповідальні особи роблять щодня, реєструючи дані окремих документів, та визначають кількість поголів'я на початок наступного дня. Ці дані переносять у «Відомість витрати кормів» (ф. № 94), де на підставі затверджених раціонів визна­чають потребу в кормах на день.

У кінці місяця підсумки книги використовуються для заповнення «Звіту про рух тварин і птиці на фермі» (ф. № 102), де записують наявність тварин на поча-£ ток і кінець звітного періоду, їх надходження і вибуття (голів та живої маси). Звіт складається зоотехніком, завідувачем ферми чи бригадиром у двох примірниках і у встановлені терміни разом із первинними документами з надходження та ви­буття тварин та птиці подається в бухгалтерію для перевірки та бухгалтерського обліку руху поголів'я.

У спеціалізованих птахівничих підприємствах та на птахофабриках замість «Книги обліку руху тварин і птиці» використовують «Картку обліку руху дорослої птиці» (ф. № 108) та «Картку обліку руху молодняка птиці» (ф. № 107). Останню заповнюють за віковими групами. Ці картки складає керівник цеху (бригадир) по по­голів'ю, яке обслуговується окремою пташницею, у двох примірниках шляхом записів на підставі первинних документів. Протягом місяця картки зберігаються в цеху (бри­гаді). Картки та первинні документи з надходження та вибуття птиці разом зі звітом про рух худоби та птиці на фермі подаються в бухгалтерію у встановлені терміни.

Для обліку поголів'я та закріпленого інвентаря, переданих під відповідаль­ність певної особи, а також для запису розпоряджень адміністрації та спеціалістів господарства при об'їзді отар, гуртів і табунів застосовується «Книжка чабана-I гуртоправа» (ф. № 101). Зоотехнік (бригадир) робить записи при видачі книги, а чабан-гуртоправ — у момент перевірки отар, гуртів чи табунів, одержання при­плоду, відлучення його від маток, парування, падежу тварин, при супроводі гурту на заготівельні або інші пункти, продажу тварин та при зміні у складі закріпленого інвентаря. Як правило, кожного 1-го числа місяця книга подається в бухгалтерію для перевірки, після закінчення якої повертається чабану-гуртоправу (табунни­ку). При відгінному утриманні тварин перевірка записів у книзі проводиться без­посередньо в отарах (гуртах).

281

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

Облік руху поголів'я свиней у спеціалізованих господарствах за кожною діль­ницею (віковою групою, бригадою) ведеться в «Накопичувальній відомості обліку руху тварин» (ф. № 346). Записи в ній ведуться щоденно на підставі облікових листів руху тварин та кормів. На підставі записів у «Накопичувальній відомості обліку руху тварин» у кінці місяця складається «Звіт про рух худоби та птиці на фермі» (ф. № 102).

Дані облікових листів забою та падежу тварин щоденно записують у «Накопи­чувальну відомість обліку забою та падежу тварин» (ф. № 34в).

У господарствах, де є племінна худоба, на фермах поряд із бухгалтерським ведуть виробничо-зоотехнічний облік. Його здійснюють у спеціальних книгах і формах: у книзі обліку маточного стада, книзі обліку приплоду і опоросів, боніту-вальних відомостях та ін.