Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бух обл_к в агро.Маренич.doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
15.62 Mб
Скачать

16.3 Облік у фермера за спрощеною формою

Основним регістром для обліку за спрощеною формою є Журнал реєстрації господарських операцій фермерського господарства (табл. 16.2). Господарські опе­рації в Журналі відображаються з дотриманням принципу подвійного запису.

Таблиця 16.2-а

Журнал реєстрації господарських операцій фермерського господарства

з/п

Дата

Зміст

Фінансові результати

Розрахунки з бюджетом

Розрахунки

з організаціями

та особами

Поточний рахунок

витрати

доходи

дебет

кредит

дебет

кредит

дебет

кредит

+

-

+

-

+

-

+

-

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

1

3900

820

40 000

13 508

2

6.01

1000

3

12.01

1600

320

1920

і т.д.

За рік

89 083

20405

22121

22 941

214 184

185 397

128 767

195181

Баланс пробний

8180

35 602

46 667

157 880

68 666

Баланс

8180

2372

46 667

157 880

68 666

Таблиця 16.2-6

Продовження Журналу реєстрації господарських операцій фермерського господарства

Готівка

Власний капітал

Основні засоби

Знос основних засобів

Витрати

за рахунок

доходу

Оборот

дебет

кредит

дебет

кредит

дебет

кредит

дебет

кредит

дебет

+

-

- ■

+

+

-

-

+

+

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

10 700

10 900

15 070

1000

1000

1920

29 707

29 707

0

1000

75 635

8785

63

9374

13 230

572 790

11 700

77 750

9311

13 230

214 493

11700

68439

191 952

880

ОРГАНІЗАЦІЯ ТА ВЕДЕННЯ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ В СЕЛЯНСЬКИХ (ФЕРМЕРСЬКИХ) ГОСПОДАРСТВАХ

Для ведення аналітичного обліку окремих господарських об'єктів (витрат, роз­рахунків, тварин, продукції тощо), крім Журналу, фермер може використовувати інші регістри.

Для індивідуального обліку основних засобів застосовується Відомість обліку основних засобів або інвентаризаційні описи (інвентарні картки), які використову­ються великими сільськогосподарськими підприємствами.

Багаторічні насадження обліковують у відомості окремо, реєструють плодо­носні та молоді насадження із зазначенням їх виду (груші, яблуні тощо), площі, дати закладання і списання.

У відомості обліку основних засобів зазначають вид основних засобів, їх ха­рактеристику, наявність на початок року, рух (надходження та вибуття), наявність на кінець року. Окремі графи (16-25) цієї відомості призначені для відображення сум амортизації (зносу) основних засобів.

Вартість основних засобів уточнюють у разі дообладнання, реконструкції, часткової ліквідації об'єктів.

Товарно-матеріальні цінності (насіння, корми, сировина, продукція, добрива, паливо, молодняк тварин і тварини на відгодівлі тощо), які надійшли в господар­ство протягом року зі сторони, вважаються витраченими, і їх списують на витрати виробництва (без ПДВ, графа 4 Журналу) чи незакінчене будівництво (графа 16).

У кінці року вартість списаних на витрати виробництва товарно-матеріальних цінностей уточнюють. Фактичну суму матеріальних витрат визначають як різницю між вартістю матеріальних ресурсів, які були на початок року і надійшли протягом року в господарство, та їх наявністю (залишком) на кінець року. Наявність товар­но-матеріальних цінностей на кінець року встановлюють шляхом інвентаризації, результати якої оформляють інвентаризаційними описами.

Оцінку залишків сільськогосподарської продукції та молодняку худоби і птиці, тварин на відгодівлі та незавершеного виробництва здійснюють у встановле­ному порядку.

Господарство може вести облік руху товарно-матеріальних цінностей, викорис­товуючи для цього Книгу (картку) складського обліку, а для руху поголів'я — Кни­гу обліку тварин і птиці на фермі або Відомість обліку тварин та птиці. Ці форми використовуються в інших сільськогосподарських підприємствах.

Для обліку розрахунків використовують графи 6-9 Журналу.

Контроль за станом розрахунків з конкретними юридичними та фізичними особами фермер здійснює шляхом порівняння сум нарахування та оплати у графах 6 і 7 або 8 і 9 Журналу реєстрації.

При значній кількості організацій, з якими господарство здійснює розрахунки, доцільно застосовувати Відомість розрахунків, у якій зазначають стан та рух забор­гованості за кожною організацією чи особою (крім оплати праці), а за розрахунка­ми з бюджетом — ще й вид податку (платежу).

881

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

Нарахування оплати праці найманим особам здійснюють у Розрахунково-пла­тіжній відомості. У ній визначають загальну суму оплати праці за місяць та про­водять передбачені законодавством утримання. Видача грошей підтверджується підписом одержувача.

Загальну суму нарахованої оплати праці в Журналі записують у графах 4 і 9, а утримання прибуткового податку — в графах 7 і 8, інші утримання — у графах 8 і 9. Суми виданої оплати праці відображають у графах 8 і 13, з перерахування утримань — у графах 6 (прибутковий податок) чи 8 (інші платежі) та в графі 11.

Відрахування на соціальні заходи відображають у Журналі у графах 4 і 9, а при перерахуванні грошей — у графах 8 і 11.

Члени господарства і залучені працівники одержують допомогу з тимчасової непрацездатності, по вагітності і пологах, при народженні дитини, на поховання та інші виплати по державному соціальному страхуванню. Ці суми відносять на змен­шення заборгованості органам соціального страхування.

Фермерське господарство відповідно до діючого законодавства сплачує подат­ки та інші платежі. Частину їх відносять на витрати господарства і відображають у графі 4 Журналу реєстрації та в графі 7 (по податках) чи в графі 9 (по інших пла­тежах). Платежі господарства до бюджету за рахунок доходу (плата за землю, по­даток з власників особистих транспортних засобів тощо) відображають у графі 20, сплачені суми записують відповідно в графах 6 чи 8 і 11.

Придбані товарно-матеріальні цінності чи одержані роботи і послуги (без ПДВ) включають до витрат господарства (графа 4), ПДВ, зазначений у документах постачальника, — у графі 6, а загальну суму платежу постачальнику — у графі 9. Погашення заборгованості постачальнику відображається у графах 8 і 11.

При реалізації власної продукції виручку (без ПДВ) записують у графі 5; у гра­фі 7 — ПДВ, зазначений у документах на реалізацію, а загальну суму заборгованості покупця — у графі 8.

Різниця сум граф 6 і 7, включаючи решту на початок звітного періоду, пока­зує суму ПДВ та інших платежів, які господарство має перерахувати до бюджету, а в противному разі — одержати кошти з бюджету.

При реалізації продукції, за якою сплачується акцизний збір, його суму, що підлягає перерахуванню до бюджету, записують у графах 4 і 7, а при сплаті — у гра­фах 6 і 11.

У кінці звітного періоду фермерське господарство підраховує стан заборго­ваності господарства. Для цього у графах 8 і 9 Журналу співставляється виник­нення заборгованості та її погашення за кожною юридичною і фізичною особою, а у графах 6 і 7 — за кожним податком (платежем) до бюджету. При цьому вра­ховують стан заборгованості на початок звітного періоду. Суми заборгованості на кінець року (окремо господарства та господарству) записують після підсумку операцій за рік.

882

ОРГАНІЗАЦІЯ ТА ВЕДЕННЯ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ В СЕЛЯНСЬКИХ (ФЕРМЕРСЬКИХ) ГОСПОДАРСТВАХ

Облік коротко- і довгострокових кредитів ведуть у Журналі, використовуючи графи «Розрахунки з іншими організаціями і особами». На суму одержаної позики роблять запис у графі 9 та в графі 8, якщо позику використано на погашення за­боргованості іншій організації, або у графі 10, якщо позику зараховано на поточний рахунок. Суму погашеного кредиту відображають у графах 8 і 11. Сплачені відсотки за наданий кредит відображаються у графах 4 і 11.

Наслідки діяльності фермерського господарства визначають на підставі запи­сів у Журналі реєстрації господарських операцій.

До складу доходів господарства входять виручка від реалізації продукції, то­варів, матеріалів і основних засобів, виконання робіт та надання послуг на сторону, суми, одержані від інших господарств як доход на вкладений пай, придбані акції і сертифікати, відсотки за зберігання грошей на рахунках у банку тощо.

Виручку від реалізації продукції відображають у графі 5 (ПДВ у графі 7), од­ночасно реєструючи одержані суми у графах 10 чи 12 (при надходженні грошей) або у графі 8 (при виникненні заборгованості).

До складу витрат господарства включають вартість наданих сторонніми орга­нізаціями та особами послуг чи виконання робіт та придбаних товарно-матеріаль­них цінностей, а також нараховану оплату праці найманим особам, податки та інші платежі, які згідно з діючим законодавством включають до витрат виробництва.

До складу виробничих витрат не включаються використані на будівництво і придбання основних засобів та закладку багаторічних насаджень кошти та товар­но-матеріальні цінності. Ці суми відображають у графі 16 як збільшення вартості об'єктів, що споруджуються.

При здійсненні господарством кількох видів діяльності або здійсненні кількох видів витрат (операційні, надзвичайні тощо) та кількох видів доходів (операційні доходи, надзвичайні доходи тощо) для обліку доходів і витрат кожного з них вико­ристовують Відомість обліку витрат виробництва.

Прибуток визначається за кожним видом діяльності окремо шляхом порівнян­ня доходів (графа 9) та витрат (графа 8).

Суми, що являють собою вилучення частини одержаного прибутку, відображають у графі 20 Журналу реєстрації господарських операцій. До складу цих сум відносять:

  • збитки від операцій минулих років, виявлені в поточному році тощо;

  • вартість товарно-матеріальних цінностей та продукції, використаних на утри­мання сім'ї фермера;

  • витрати на благодійні цілі, включаючи і вартість продукції;

  • сплачені податки (на майно, на землю, що використовують у сільськогоспо­дарському або виробничому обороті, з власників транспортних засобів та ін­ших самохідних машин і механізмів тощо).

При складанні заключного балансу на ці суми зменшують суму одержа­ного доходу.

883

бухгалтерський облік в агроформуваннях

позабалансові рахунки не кореспондують між собою та з балансовими рахунками. Тобто записи робляться:

  1. в дебет — при надходженні активів, та в кредит рахунка — при їх списанні, або

  2. в дебет — списання зобов'язань та в кредит — їх збільшення.

Так, надходження основних засобів при операційній оренді відображається за­писом: дебет 01 «Орендовані необоротні активи». При поверненні основних засобів їх власнику (орендодавцю) після закінчення терміну оренди: кредит 01 «Орендова­ні необоротні активи».

Облік на позабалансових рахунках ведеться із зазначенням змісту операцій, кількісних та вартісних характеристик об'єктів. Оцінка цінностей проводиться на основі первинних документів, які супроводжують об'єкти обліку.

Товарно-матеріальні цінності відображаються за договірною вартістю або за вартістю, зазначеною у приймально-передавальних актах. Орендовані основні за­соби відображаються за вартістю, вказаною в договорах оперативної (операційної) оренди. Бланки суворого обліку відображаються за умовною вартістю у встановле­ному порядку. Умовні права й зобов'язання відображаються за вартістю, вказаною в документах про гарантії й зобов'язання.

Товарно-матеріальні цінності та основні засоби, вартість яких відображено на позабалансових рахунках, підлягають інвентаризації в порядку, що діє для ціннос­тей, відображених на балансових рахунках відповідного класу.