Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бух обл_к в агро.Маренич.doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
15.62 Mб
Скачать

7.4 Оцінка фінансових інвестицій на дату балансу

Фінансові інвестиції, більш ніж будь-які їншї активи підприємства, зазнак змін їхньої вартості. Для забезпечення достовірної інформації, наведеної в фінан вій звітності, необхідно здійснювати оцінку фінансових інвестицій на дату баланс Існує декілька методів оцінки фінансових інвестицій.

Оцінка фінансових інвестицій за методом участі в капіталі. У цьому разі дату балансу фінансові інвестиції відображаються за вартістю, яка визначаєт з урахуванням усіх змін у власному капіталі об'єкта інвестування (крім тих, є результатом спільних дій інвестора та інвестованого). Враховуються фінанси результати діяльності об'єкта інвестування, а також здійснювані дооцінки активів, виплачувані дивіденди тощо.

Фінансові результати об'єкта інвестування в обліку інвестора відображають у вигляді збільшення (зменшення) балансової вартості інвестицій на суму часті прибутку (збитку), отриманого у звітному періоді цим об'єктом, яка припадає частку інвестора. Одночасно балансова вартість інвестицій зменшується на сумму дивідендів, нарахованих об'єктом інвестування. Інші зміни у власному капі: об'єкта інвестування, поряд зі збільшенням (зменшенням) балансової вартості нансових інвестицій, збільшують (зменшують) відповідні статті власного капіталу інвестора.

Цей метод використовується, як правило, для фінансових інвестицій в ас йовані, дочірні підприємства і в спільну діяльність зі створенням юридичної осіби (спільні підприємства).

Приклад. У 2003 р. підприємство (інвестор) придбало 55 % акцій (або час власного капіталу) іншого підприємства (яке, відповідно, стає дочірнім). На придбання вартість акцій склала 700 тис. грн. За рік чистий прибуток дочірні підприємства склав 110 тис. грн., з яких 10 тис. грн. — прибуток від реалізації варів материнському підприємству (інвестору). Зростання додаткового капі' дочірнього підприємства обумовлене дооцінкою необоротних активів на с 60 тис. грн. Нараховано дивіденди в сумі 50 тис. грн.

Розрахуємо вартість фінансових інвестицій в дочірнє підприємство:

  • первинна вартість інвестиції — 700 тис. грн.;

  • частка інвестора в чистому прибутку дочірнього підприємства, без урахув: операцій між ними (100 тис. грн. х 55 %) — 55 тис. грн.;

  • частка інвестора у збільшенні додаткового капіталу дочірнього підприємства (60 тис. грн. х 55 %) — 33 тис. грн.

Усього: 788 тис. грн. (700 + 55 + 33).

Крім того, з цієї суми необхідно вирахувати долю материнського підприємства. в дивідендах, яка складе 27,5 тис. грн. (50 тис. грн. х 55 %).

394

ОБЛІК ФІНАНСОВИХ ІНВЕСТИЦІЙ

Таблиця 7.3

Облік довгострокових фінансових інвестицій

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн.

дебет

кредит

1

Збільшено вартість інвестицій

в дочірнє підприємство на частку інвестора

в сумі:

• чистого прибутку

• збільшення додаткового капіталу

141 141

723

423

55 000 33 000

2

Вартість інвестиції зменшено

на частку інвестора в дивідендах дочірнього

підприємства

373

141

27 500

3

Списано доходи від участі

в капіталі на фінансові результати

723

792

55 000

Отже, вартість фінансових інвестицій в дочірнє підприємство на дату балансу становить 760,5 тис. грн. (788 - 27,5).

У бухгалтерському обліку інвестора збільшення вартості фінансових інвести­цій відображається таким чином (табл. 7.3).

Оцінка фінансових інвестицій за амортизованою собівартістю. Цей метод оцінки застосовується до інвестицій, які утримуються підприємствами до їх пога­шення, і передбачає збільшення (зменшення) собівартості фінансових інвестицій на суму накопиченої амортизації дисконту (премії).

Списання різниці між собівартістю і вартістю погашення фінансових інвести­цій (дисконт чи премія, надані інвесторам при придбанні) слід здійснювати посту­пово, протягом усього часу збереження інвестицій на підприємстві. Таке списання здійснюється за методом ефективної ставки відсотка.

Ефективна ставка відсотка являє собою ставку відсотка, яка розраховується ді­ленням суми річного відсотка та дисконту (або різниці річного відсотка і премії) на середню величину собівартості інвестиції (чи зобов'язання) і вартості її погашення.

Сума амортизації дисконту або премії, нарахована одночасно з нарахуванням відсотків за інвестиціями, включається до складу інших фінансових доходів або фі­нансових витрат, з одночасним збільшенням або зменшенням балансової вартості фінансових інвестицій відповідно.

Приклад. Підприємством придбано облігації іншого підприємства за 4800 грн. номінальною вартістю 5000 грн., тобто з дисконтом 200 грн. Ставка від­сотка по облігації дорівнює 10 % річних. Виплата відсотків здійснюється у кінці року, їх номінальна сума становить 500 грн. (5000 грн. х 10 %). Облігації погаша­ються через 2 роки.

395

бухгалтерський облік в агроформуваннях

Розрахуємо ефективну ставку відсотка за облігацією:

(500 х 10 %) + (200 : 2) =12% (5000 + 4800):2

(7.1)

Сума відсотків за ефективною ставкою розраховується шляхом множення вар­тості інвестиції на попередню дату на ефективну ставку відсотка.

Сума амортизації дисконту визначається як різниця між сумою відсотка за ефективною ставкою та номінальною сумою відсотків.

Амортизована собівартість інвестиції визначається шляхом сумування вартос­ті інвестиції на попередню дату і суми амортизації дисконту за звітний період.

Балансова вартість облігацій у кінці року зросте до 4876 грн. а до терміну і гашення облігацій зрівняється з їх номінальною вартістю.

У бухгалтерському обліку операції з придбання облігації та амортизації ди конту будуть відображені наступним чином (табл. 7.4).

Таблиця 7.4

Облік придбання облігації

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн.

дебет

кредит

03.01.2002 р.

1

Перераховано грошові кошти за облігації

371

311

4800

2

Одержано облігації

143

371

4800

31.12.2002 р.

3

Нараховано відсотки за облігаціями

373

732

500

4

Віднесено суму одержаних відсотків на фінансові результати

732

792

500

5

Переоцінено балансову вартість облігацій

143

733

76

6

Суму амортизації дисконту списано на фінансовий результат

733

792

76

7

Одержано відсотки за облігаціями

311

373

500

Записи 3, 4, 7 здійснюють щорічно

03.01.2004 р.

8

Передано облігацію для погашення

377

143

5000

9

Надійшли грошові кошти від погашення облігації

311

377

5000

396

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

Оцінка фінансових інвестицій за справедливою вартістю. За справедливою вартістю на дату балансу оцінюється фінансові інвестиції, які не оцінюються за методом участі у капіталі та за амортизованою собівартістю. Під справедливою вартістю розуміють суму, за якою може бути здійснений обмін активу або оплата зобов'язання в результаті операції між обізнаними, зацікавленими і незалежними сторонами. Цей метод обліку фінансових інвестицій є найпростішим і застосову- ється передусім до ринкових інвестицій, тобто до тих, справедливу вартість яких достовірно визначити досить легко. Якщо інвестиції не мають обігу на фондовому ринку, то їх справедливу вартість можна визначити, виходячи з можливої вартості інвестиції при продажу її хоча б одному покупцеві, який має ознаки обізнаної, за­цікавленої і незалежної сторони.

При цьому дооцінка (уцінка) фінансових інвестицій призведе до збільшення (зменшення) їх балансової вартості, з одночасним збільшенням інших фінансових доходів (витрат від уцінки фінансових інвестицій).

Якщо справедливу вартість фінансових інвестицій достовірно визначити не-можливо, слід оцінювати інвестиції на дату балансу за їх собівартістю, з урахуван­ням зменшення корисності. Зменшення корисності — втрата економічної вигоди в сумі перевищення залишкової вартості активу над сумою очікуваного відшкоду­вання. Втрати від зменшення корисності фінансових інвестицій відображаються в складі інших витрат, з одночасним зменшенням балансової вартості фінансових інвестицій.

Приклад. Підприємство придбало акції іншого підприємства, первинна вар­тість яких дорівнювала 1000 грн. На дату складання балансу їх ринкова (справедли­ва) вартість знизилася і склала 900 грн. Враховуючи, що оцінка і облік фінансових інвестицій здійснюються за кожною інвестицією, а не на підставі інвестиційного портфеля, необхідно провести переоцінку вартості інвестиції.

У бухгалтерському обліку зменшення вартості інвестицій відображається та­ким записом:

  • Д-т 975 «Уцінка необоротних активів і фінансових інвестицій».

  • К-т 143 «Інвестиції непов'язаним сторонам» (або 352 «Інші поточні фінансові інвестиції».

Списання таких витрат на фінансові результати здійснюється наступним записом:

  • Д-т 793 «Результат іншої звичайної діяльності»

  • К-т 975 «Уцінка необоротних активів і фінансових інвестицій».

Якщо на дату балансу ринкова вартість акцій зросла (наприклад, склала 1100 грн.), то перевищення (100 грн.) над первинною чи попередньою балансе- вою вартістю відображається у складі інших доходів і призводить до збільшення вартості інвестиції. У бухгалтерському обліку така переоцінка відобразиться таким чином:

398

ОБЛІК ФІНАНСОВИХ ІНВЕСТИЦІЙ

  • Д-т 143 «Інвестиції непов'язаним сторонам» (або 352 «Інші поточні фінансові інвестиції);

  • К-т 733 «Інші доходи від фінансових операцій».

Списання таких доходів на фінансові результати здійснюється наступним за­писом:

  • Д-т 733 «Інші доходи від фінансових операцій»;

  • К-т 793 «Результат іншої звичайної діяльності».