Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бух обл_к в агро.Маренич.doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
15.62 Mб
Скачать

2.2.4 Облік касових операцій за журнально-ордерною формою

Облік операцій за рахунком ЗО «Каса» за журнально-ордерною формою ве­деться в журналі-ордері № 1с.-г. та відомості. У журналі-ордері відображається кредит рахунка ЗО «Каса» в кореспонденції з дебетованими рахунками, у відомос­ті — дебет рахунка в кореспонденції з кредитованими рахунками. Крім того, у відо­мості вказується залишок готівки на початок і кінець місяця. Записи до журналу-ордера і відомості здійснюються на підставі перевірених звітів касира. Операції з однаковою кореспонденцією рахунків об'єднують і записують в обліковий регістр однією сумою. Кожному касовому звіту відводиться окремий рядок.

По закінченій місяця підводять підсумки за дебетом і кредитом рахунка ЗО «Каса» і звіряють з оборотами кореспондуючих з ним рахунків, що відображені в інших журналах-ордерах і відомостях. Після цього кредитові обороти по касі за місяць із журналу-ордера № l c.-г. переносять у Головну книгу. Обороти за дебетом рахунка ЗО «Каса» в Головну книгу будуть відображені при рознесенні даних інших журналів-ордерів (№№ 2, 3, 4, 7, 8, 11 та ін.). Залишок готівки на кінець місяця за відомістю повинен відповідати залишку останнього в даному місяці касового звіту касира і даним Головної книги.

ОБЛІК ГРОШОВИХ КОШТІВ

Для обліку операцій в іноземній валюті передбачено окремий розворот журна-лу-ордера № 1с.-г. та відомості за субрахунком 302 «Каса в іноземній валюті». Схему обліку касових операцій представлено на рис. 2.1.

2.3 Облік коштів на рахунках у банках

2.3.1 Види рахунків, порядок їх відкриття та закриття

Для здійснення безготівкових розрахунків, як правило, необхідна наявність рахунка у відповідній фінансовій установі — уповноваженому банку. Уповнова­жений банк -- банк, що має письмовий дозвіл Національного банку на здійснення операцій з валютними цінностями.

Право на відкриття рахунків у банках України на сьогодні мають:

  • резиденти України — юридичні особи, їх відокремлені підрозділи, фізичні особи;

  • нерезиденти України — юридичні особи — інвестори, представництва юридич­них осіб в Україні, фізичні особи.

Банки відкривають своїм клієнтам два види рахунків: вкладні (депозитні) та поточні.

Вкладний (депозитний) рахунок — рахунок, що відкривається банком клієнту надоговірній основі для зберігання грошей, що передаються клієнтом в управління на встановлений термін або без зазначення такого терміну під визначений відсоток і під­лягають поверненню клієнту відповідно до законодавства України та умов договору.

До поточних належать рахунки, що відкриваються банком клієнту надоговір­ній основі для зберігання грошей і здійснення розрахунково-касових операцій за допомогою платіжних інструментів відповідно до умов договору та вимог законо­давства України.

Крім звичайних поточних рахунків, що відкриваються суб'єктам підприєм­ницької діяльності та фізичним особам, є спеціальні поточні рахунки. До таких Полежать:

  • рахунки за спеціальними режимами їх використання — відкриваються у ви­падках, передбачених законодавством України або актами Кабінету Міністрів України;

  • поточні рахунки типу «Н» — відкриваються в національній валюті офіційним представництвам та представництвам юридичних осіб — нерезидентів, які не займаються підприємницькою діяльністю на території України;

  • поточні рахунки типу «П» — відкриваються в національній валюті постійним представництвам юридичних осіб — нерезидентів, які займаються підприєм­ницькою діяльністю на території України;

  • карткові рахунки — відкриваються для обліку операцій за платіжними картками;

91

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

  • поточні рахунки виборчих фондів;

  • кореспондентські рахунки — відкриваються банками для банків. Суб'єкти господарювання, нерезиденти — інвестори, іноземні представництва

та фізичні особи мають право відкривати декілька рахунків для забезпечення своєї господарської діяльності і власних потреб у будь-яких банках України відповідно до власного вибору, крім випадків, коли банк не має можливості прийняти кошти на банківське обслуговування або якщо така відмова допускається законом або банківськими правилами. Однак клієнти можуть відкривати лише один поточний рахунок для формування статутного фонду господарського товариства (у націо­нальній та/або іноземній валюті) та один поточний рахунок за кожною угодою сумісної (спільної) діяльності без створення юридичної особи.

Рахунок юридичній особі відкривається в банку за місцем реєстрації юридич­ної особи або ж у будь-якому банку на території України. При відкритті кількох рахунків у різних банках немає потреби вказувати ані в банках, ані в органах по: даткової служби, який із рахунків є основним для обліку заборгованості, що стягу­ється у безспірному порядку.

Порядок відкриття банками рахунків клієнтів, використання коштів за ними і порядок їх закриття визначаються Інструкцією про порядок відкриття, викорис­тання й закриття рахунків у національній та іноземній валютах, затвердженою по­становою Правління Національного банку України від 12.11.2003 р. № 492.

Взаємовідносини клієнта та банку щодо відкриття рахунка і режиму його функціонування регулюються відповідним договором, що укладається між банком та його клієнтом. Під час відкриття поточного рахунка укладається договір банків­ського рахунка (договір на розрахунково-касове обслуговування), а при відкритті депозитного рахунка — договір банківського вкладу. Ці договори укладаються в письмовій формі. За договором банківського рахунка банк зобов'язаний: приймати і зараховувати на рахунок клієнта грошові кошти, що надходять, виконувати роз­порядження клієнта про перерахування і видачу відповідних сум з рахунка та про­ведення за ним інших операцій. Договір на розрахунково-касове обслуговування має містити: реквізити сторін, умови відкриття і закриття рахунків, види послуг, що надаються банком, обов'язки сторін та відповідальність за невиконання цих зо­бов'язань, а також умови припинення договору.

За договором банківського вкладу банк зобов'язується виплачувати вкладни­кові таку ж суму (депозит), що й прийняв, та відсотки на неї або доход в іншій фор­мі на умовах та в порядку, що встановлюється договором. Якщо письмової форми такого договору не дотримано, договір банківського вкладу є нікчемним. Але якщо внесення грошової суми підтверджено договором банківського вкладу з видачею ощадної книжки чи ощадного сертифіката або іншого документа, що відповідає ви­могам законодавства, то у такому разі вважається, що письмової форми договору банківського вкладу дотримано.

92

ОБЛІК ГРОШОВИХ КОШТІВ

У договорі банківського вкладу має бути зазначено: вид банківського вкладу; суму, що вноситься або перераховується на депозитний рахунок; термін дії догово­ру; розмір і порядок сплати відсотків; відповідальність сторін; умови дострокового розірвання договору; інші умови за погодженням сторін.

Днем відкриття банком поточного рахунка клієнта вважається дата, що зазна­чається у розділі «Відмітки банку» на заяві про відкриття цього рахунка. До отри­мання банком повідомлення про взяття рахунка на облік органом державної подат­кової служби операції за рахунком здійснюються тільки щодо зарахування коштів. День, коли банк отримав таке повідомлення від податкової адміністрації, є днем початку видаткових операцій за цим рахунком.

Банки зобов'язані ідентифікувати клієнтів, які відкривають рахунки, а також осіб, уповноважених діяти від їхнього імені. Ідентифікація проводиться на під­ставі наданих в установленому порядку документів. Для ідентифікації юридичних осіб - резидентів з'ясовують таку інформацію:

  • найменування (повне та скорочене);

  • юридичну адресу;

  • документи, що підтверджують державну реєстрацію (включаючи статутні до­кументи, інформацію про посадових осіб та їхні повноваження);

  • ідентифікаційний код відповідно до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України;

  • реквізити банку, в якому вже відкрито рахунок, номер уже відкритого банків­ського рахунка.

Банки можуть зажадати й інших документів і даних, необхідних для встанов­лення особи клієнта (уповноваженої особи клієнта), суті діяльності клієнта, його фінансового стану.

Для відкриття рахунка юридичній особі його представник, який від імені цієї юридичної особи або відокремленого підрозділу відкриває поточний рахунок, повинен:

• пред'явити паспорт або документ, що його замінює, і документи, що підтвер­ джують повноваження представника (наприклад, довіреність);

• подати документи (копії документів, засвідчені в установленому порядку). Якщо юридична особа не має рахунка в цьому банку, то для відкриття поточно­ го рахунка потрібно подати такі документи:

заяву про відкриття поточного рахунка. Заяву підписують керівник та голов­ний бухгалтер юридичної особи. Якщо у штатному розкладі немає посади головного бухгалтера або іншої особи, на яку покладено функцію ведення бухгалтерського обліку та звітності, то заяву підписує лише керівник; копію свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи в органі виконав­чої влади, іншому органі, уповноваженому здійснювати державну реєстра­цію, засвідчену нотаріально або органом, який видав свідоцтво про державну реєстрацію.

93

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

  • копію належним чином зареєстрованого установчого документа (стату­ту/засновницького договору/установчого акта/положення), засвідчену орга­ном, який здійснив реєстрацію, або нотаріально;

  • копію довідки про внесення юридичної особи до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, засвідчену органом, що видав довідку, або нотаріально чи підписом уповноваженого працівника банку;

  • копію документа, що підтверджує взяття юридичної особи на облік в органі Державної податкової служби, засвідчену органом, що видав документ, або нотаріально чи підписом уповноваженого працівника банку;

• картку із зразками підписів і відбитка печатки, засвідчену нотаріально або організацією, якій клієнт адміністративно підпорядкований, в установленому порядку. До картки включаються зразки підписів осіб, яким відповідно до за­ конодавства України або установчих документів юридичної особи надано пра­ во розпорядження рахунком та підписання розрахункових документів. Юридичні особи, які використовують найману працю і, відповідно до законо­ давства України, є платниками страхових внесків, додатково до вищезазначеного переліку документів мають подати такі документи:

  • копію документа, що підтверджує реєстрацію юридичної особи у відповідному органі Пенсійного фонду України, засвідчену органом, що його видав, або но­таріально чи підписом уповноваженого працівника банку;

  • копію страхового свідоцтва, що підтверджує реєстрацію юридичної особи, як платника страхових внесків, у Фонді соціального страхування від нещас­них випадків на виробництві та професійних захворювань України засвід­чену органом, що його видав, або нотаріально чи підписом уповноваженого працівника банку.

Інформацію про те, що юридична особа не використовує найману працю і не є платником страхових внесків, клієнт обов'язково зазначає в заяві про відкриття поточного рахунка в рядку «Додаткова інформація».

Якщо відокремлений підрозділ не має в цьому банку рахунків, то для відкрит­тя поточного рахунка суб'єкт господарювання подає до банку такі документи:

  • заяву про відкриття поточного рахунка. Заяву підписують керівник та голов­ний бухгалтер відокремленого підрозділу. Якщо в штатному розкладі немає посади головного бухгалтера або іншої особи, на яку покладено обов'язок ве­дення бухгалтерського обліку та звітності, то заяву підписує лише керівник;

  • клопотання юридичної особи або відповідного органу приватизації (щодо І структурних підрозділів, які відокремлюються в процесі приватизації) до банку, у якому відкривається поточний рахунок відокремленому підрозділу, про відкриття рахунка, із зазначенням місцезнаходження юридичної особи, її ідентифікаційного коду, номера поточного рахунка та назви банку, у якому він відкритий, органу державної податкової служби, у якому юридична особа

ОБЛІК ГРОШОВИХ КОШТІВ

перебуває на обліку, а також інформації про те, чи є відокремлений підроз­діл платником страхових внесків. У разі одночасного відкриття в банку по­точних рахунків кільком відокремленим підрозділам однієї юридичної особи подається одне клопотання юридичної особи з вищезазначеною інформацією і переліком відокремлених підрозділів, яким відкриваються рахунки, та копії цього клопотання в кількості, потрібній для формування справ з юридичного оформлення рахунків за кожним з відокремлених підрозділів;

  • копію свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи в органі виконав­чої влади, іншому органі, уповноваженому здійснювати державну реєстрацію, засвідчену нотаріально або органом, який видав свідоцтво про державну реєстрацію;

  • копію належним чином оформленого положення про відокремлений підроз­діл, засвідчену .нотаріально або юридичною особою, що створила відокремле­ний підрозділ;

  • копію довідки про внесення відокремленого підрозділу до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, засвідчену органом, що видав відпо­відну довідку, або нотаріально чи підписом уповноваженого працівника банку;

  • копію документа, що підтверджує взяття юридичної особи, яка створила відо­кремлений підрозділ, на облік в органі Державної податкової служби, засвідче­ну органом, що видав документ, або нотаріально чи підписом уповноваженого працівника банку;

  • копію документа, що підтверджує взяття відокремленого підрозділу на облік в органі Державної податкової служби за місцезнаходженням цього підрозділу, засвідчену органом, що видав документ, або нотаріально чи підписом уповно­важеного працівника банку;

• картку зі зразками підписів і відбитка печатки, засвідчену нотаріально або підписом керівника юридичної особи, до складу якої входить відокремлений підрозділ. До картки включаються зразки підписів уповноважених осіб підроз­ ділу, яким, відповідно до законодавства України і відповідними документами юридичної особи, надано право розпорядження рахунком та підписування розрахункових документів.

Якщо відокремлений підрозділ розташований на території іншої терито­ріальної громади, ніж юридична особа, що його створила, має окремий баланс, здійснює розрахунки з оплати праці самостійно і є платником страхових внесків, то цей підрозділ додатково до вищезазначеного переліку документів має подати копії відповідних документів, що підтверджують реєстрацію відокремленого підрозділу у відповідному органі Пенсійного фонду України та Фонду соці­ального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних за­хворювань України. Ці копії мають бути засвідчені органами, що їх видали, або нотаріально чи підписом уповноваженого працівника банку. Інформацію про те,

95

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

що відокремлений підрозділ не використовує найману працю і не є платником страхових внесків, клієнт обов'язково зазначає в заяві про відкриття поточного рахунка в рядку «Додаткова інформація».

Якщо фізична особа — підприємець не має рахунків у цьому банку, то для від­криття поточного рахунка їй потрібно подати до банку такі документи:

  • заяву про відкриття поточного рахунка що підписана фізичною особою — під­приємцем;

  • копію свідоцтва про державну реєстрацію фізичної особи — підприємця упо­вноваженим органом державної влади України, засвідчену нотаріально або органом, що його видав;

  • копію документа, що підтверджує взяття фізичної особи — підприємця на об­лік в органі державної податкової служби, засвідчену органом, що видав доку­мент, або нотаріально чи підписом уповноваженого працівника банку;

  • копію документа, що підтверджує реєстрацію фізичної особи -підприємця у відповідному органі Пенсійного фонду України, засвідчену органом, що його видав, або нотаріально чи підписом уповноваженого працівника банку;

• картку зі зразками підписів. Зразки підписів засвідчуються підписом уповно­ важеного працівника банку або нотаріально.

Якщо фізична особа — підприємець використовує найману працю, то ця осо­ба під час відкриття поточного рахунка додатково має подати копію документа, що підтверджує реєстрацію фізичної особи — підприємця у відповідному органі Фон­ду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, засвідчену органом, що його видав, або нотаріально чи підпи­сом уповноваженого працівника банку. В іншому разі фізична особа — підприємець обов'язково має зазначити, що вона не використовує найману працю, у заяві про відкриття поточного рахунка в рядку «Додаткова інформація».

З метою забезпечення таких видів діяльності, як виробнича кооперація, спіль­не виробництво та інші види спільної діяльності, що здійснюються на підставі до­говорів (контрактів) без утворення юридичної особи, у банку відкривається один поточний рахунок.

Уповноважена учасниками договору особа (особи) подає до банку такі документи:

  • заяву про відкриття поточного рахунка, підписану особою, уповноваженою то-учасниками договору;

  • копію договору про ведення спільної діяльності, засвідчену нотаріально;

  • рішення учасників договору про визначення осіб, яким надається право розпо- рядчого підпису під час проведення грошових операцій за цим рахунком, що оформляється у формі довіреності;

  • картку із зразками підписів і відбитка печатки, засвідчену нотаріально. У карт-ці наводяться зразки підписів осіб, які мають право розпоряджатися рахунком

96

і облік грошових коштів

і зразок відбитка печатки учасника договору, якому за довіреністю всіх учасни­ків договору про спільну діяльність надано право розпорядчого підпису під час проведення грошових операцій за цим рахунком;

копію документа, що підтверджує взяття на облік в органі Державної податко­вої служби договору про спільну діяльність без створення юридичної особи, засвідчену органом, що видав документ, або нотаріально чи підписом уповно­важеного працівника банку.

Відмітка банку про відкриття рахунка робиться на титульній сторінці першого примірника договору (контракту).

Під час відкриття поточного рахунка для формування статутного фонду госпо­дарського товариства подається:

  • заява про відкриття поточного рахунка, підписана уповноваженою засновни­ками (учасниками) особою;

  • копія засновницького договору, засвідчена нотаріально;

  • рішення засновників про визначення особи, якій надається право розпоряд­чого підпису під час проведення грошових операцій за цим рахунком, яке оформляється у формі довіреності, засвідченої нотаріально (якщо хоча б один із засновників є фізичною особою);

  • картка із зразками підписів і відбитка печатки, у якій наводиться зразок під­пису особи, якій засновниками надано право розпорядчого підпису. Картка приймається без відбитка печатки та засвідчується підписом уповноваженого працівника банку.

Кошти на цей рахунок перераховуються засновниками (учасниками) для фор­мування статутного фонду господарського товариства до його державної реєстра­ції як юридичної особи. Цей рахунок починає функціонувати як поточний тільки після одержання банком документів щодо державної реєстрації господарського товариства в установленому порядку. У разі відмови у державній реєстрації госпо­дарського товариства або в інших випадках, передбачених законодавством України, на підставі листа із зазначенням причини закриття рахунка, підписаного уповно­важеною засновниками (учасниками) особою, кошти повертаються засновникам (учасникам), а рахунок закривається.

Якщо суб'єкт господарювання вже має в цьому банку поточний рахунок, тобто клієнт ідентифікований банком і справа сформована з юридичного оформ­лення рахунка, то відкриття нового поточного рахунка (зокрема, поточного рахунка за спеціальним режимом використання, поточного рахунка в іноземній валюті) здійснюється за умови подання цим клієнтом заяви про відкриття по­точного рахунка та засвідченої в установочному порядку картки із зразками під­писів і відбитка печатки. Відокремлений підрозділ разом із цими документами також подає клопотання юридичної особи про відкриття поточного рахунка його відокремленому підрозділові.

97

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

Якщо суб'єкт господарювання вже має в цьому банку вкладний (депозитний) рахунок, то для відкриття поточного рахунка такому клієнту потрібно додатково подати заяву про відкриття поточного рахунка та картку із зразками підписів і від­битка печатки, засвідчену в установленому порядку.

Суб'єкт господарювання, який використовує найману працю і є платни­ком страхових внесків, додатково подає копії відповідних документів, що під­тверджують його реєстрацію у Пенсійному фонді України і Фонді соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, засвідчені органами, що їх видали, або нотаріально чи підписом упо­вноваженого працівника банку. Інформацію про те, що суб'єкт господарювання не використовує найману працю і не є платником страхових внесків, клієнт обов'язково зазначає в заяві про відкриття поточного рахунка в рядку «Додатко­ва інформація».

Юридична особа може укласти із банком договір про відкриття рахунка фізичним особам для здійснення на їх користь певних виплат. Для цього спе­ціально уповноважений представник юридичної особи має пред'явити у банк паспорт (або документ, що замінює його), документ, що підтверджує його по­вноваження, і подати:

  • засвідчені копії документів, на підставі яких банк може ідентифікувати юри­дичну особу (її найменування, місцезнаходження, документи, що підтверджу­ють державну реєстрацію, ідентифікаційний код згідно з Єдиним державним реєстром підприємств та організацій України (код ЄДРПОУ), реквізити бан­ку і номер рахунка);

  • заяву про відкриття рахунка на користь фізичних осіб;

  • перелік фізичних осіб із зазначенням прізвища, імені, по батькові та ідентифі­каційного номера кожної особи.

Після відкриття зазначених рахунків фізичні особи можуть звертатися до банку, наприклад для отримання грошей або платіжної картки, пред'явивши банку документи, що дають змогу їх ідентифікувати, та укласти з ним договір банківського рахунка. За потреби зазначені фізичні особи заповнюють картку зі зразками підписів.

Карткові рахунки відкриваються для обліку операцій за платіжними картками. Платіжна картка — це спеціальний засіб платежу у вигляді емітованої в установле­ному законодавством порядку пластикової чи іншої картки, що використовується для ініціювання переказу грошей з рахунка платника або з відповідного рахунка банку для оплати вартості товарів і послуг, перерахування грошей із своїх рахун­ків на рахунки інших осіб, отримання грошей у готівковій формі в касах банків. пунктах обміну іноземної валюти та через банківські автомати, а також здійсненні інших операцій, передбачених договором.

98

ОБЛІК ГРОШОВИХ КОШТІВ

Відкриття карткових рахунків відбувається на тих самих умовах і в тому само­му порядку, що й поточних рахунків. Із перелічених вище документів не вимагають лише картку із зразками підписів. Така картка подається у разі, якщо за правилами відповідної платіжної системи (якою емітується картка) необхідне використання зразка підпису. Якщо картка зі зразками підписів не оформляється, то у разі потреби (закриття рахунка, втрата або пошкодження картки) операція здійсню­ється за умови пред'явлення клієнтом паспорта або документа, що замінює його. Як зразок підпису у цьому разі використовується підпис клієнта на договорі.

Якщо клієнт вже має рахунок у цьому банку, то відкриття йому картко­вого рахунка здійснюється шляхом укладання договору на підставі заяви про відкриття поточного рахунка. Якщо правилами відповідної платіжної системи необхідне використання зразка підпису або є потреба у наданні права користу­вання картковим рахунком іншим особам, то слід подати до банку нову картку зі зразками підписів.

Для відкриття депозитного рахунка юридичній особі слід подати такі документи:

  1. копію свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи в уповноважених органах;

  2. копію належним чином зареєстрованого установчого документа (статуту/ засновницького договору/установчого акта/положення);

  3. копію довідки про внесення юридичної особи до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (код ЄДРПОУ);

  4. копію документа, що підтверджує взяття юридичної особи на облік в органі державної податкової служби;

  5. копію документа про повідомлення Фонду соціального страхування щодо на­міру відкрити депозитний рахунок, що засвідчується в установленому порядку (для юридичної особи, яка використовує найману працю і є платником страхо­вих внесків).

Якщо клієнт не є платником страхових внесків, він повинен обов'язково це вказати в депозитному договорі або в довідці за довільною формою. Довідка під­писується керівником і засвідчується печаткою юридичної особи.

Якщо в договорі банківського вкладу передбачено, що після закінчення тер­міну зберігання кошти перераховують з депозитного рахунка з використанням платіжного доручення клієнта, то в такому разі на додаток до перелічених вище документів додається картка із зразками підписів і відбитка печатки.

При відкритті депозитного рахунка відокремленому підрозділу, який не має статуту юридичної особи, крім документів, зазначених у п. 1, 3, 4, для відкриття депозитного рахунка юридичної особі слід подати:

' клопотання юридичної особи або органу приватизації (щодо структур­них підрозділів, які відокремлюються під час приватизації) банку, в якому

99

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

відкривається депозитний рахунок цьому підрозділу, про відкриття рахунка із зазначенням місцезнаходження юридичної особи, її ідентифікаційного коду, номера поточного рахунка та назви банку, в якому цей рахунок відкрито, назви органу Державної податкової служби, де юридична особа перебуває на обліку;

  • копію положення про відокремлений підрозділ, засвідчену нотаріально або органом, який створив цей підрозділ;

  • копію документа, що підтверджує взяття цього відокремленого підрозділу на облік в органі Державної податкової служби;

  • копію свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи в органі виконав­чої влади, іншому органі, уповноваженому здійснювати державну реєстрацію;

• копію довідки про внесення відокремленого підрозділу до Єдиного державно­ го реєстру підприємств та організацій України, засвідчену органом, який видав довідку, або нотаріально чи підписом уповноваженого працівника банку. Якщо відокремлений підрозділ розташований на території іншої територіаль­ ної громади, ніж юридична особа, що створила цей підрозділ, має окремий баланс, є платником страхових внесків до Фонду соціального страхування, то слід також подати копію документа про повідомлення Фонду соціального страхування щодо наміру відкрити депозитний рахунок, засвідчену в установленому порядку.

У разі, коли відокремлений підрозділ не є платником страхових внесків у Фонд соціального страхування, це має бути зазначене в депозитному договорі або в довідці за довільною формою. Довідка підписується керівником і засвідчується печаткою відокремленого підрозділу.

Якщо у договорі банківського вкладу передбачено, що після закінчення терміну! зберігання кошти перераховуються з депозитного рахунка з використанням платіж­ного доручення клієнта, то на додаток до перелічених вище документів відокремле­ний підрозділ повинен подати картку зі зразками підписів і відбитком печатки.

Сільськогосподарські підприємства мають значні пільги в оподаткуванні по­датком на додану вартість. Постановою Кабінету Міністрів України від 26.02.1999 р. № 271 затверджено Порядок акумуляції та використання коштів, які нараховують­ся сільськогосподарськими товаровиробниками — платниками податку на додан; вартість щодо операцій з продажу товарів (робіт, послуг) власного виробництва, включаючи продукцію (крім підакцизних товарів), виготовлену на давальницьких умовах із власної сільськогосподарської сировини. Згідно з Порядком, суми ПДВ, що залишаються у розпорядженні сільськогосподарських товаровиробників, пере-раховуються ними з поточного рахунка на окремий рахунок у терміни, передбачені для перерахування сум ПДВ до бюджету. При цьому окремий рахунок сільськогос­подарський товаровиробник відкриває в установі банку протягом одного звітного періоду після отримання права на застосування спеціального режиму оподаткуван­ня. Таких рахунків повинно бути не менше двох.

100

ОБЛІК ГРОШОВИХ КОШТІВ

Наразі дію згаданого Порядку подовжено з 01.01.2004 р. до 01.01.2005 р. Суми ПДВ підлягають перерахуванню на спецрахунок до підбиття підсумків діяльності за грудень 2004 р. Такі кошти можна використовувати на купівлю матеріально-тех­нічних ресурсів виробничого призначення до 01.03.2005 р. Не витрачені до зазна­ченої дати суми ПДВ потрібно буде перерахувати до бюджету.

За використання сум дотацій не за цільовим призначенням керівники сіль­ськогосподарських підприємств несуть відповідальність згідно із законом.

Сільськогосподарські товаровиробники, які своєчасно не відкрили спеціальні рахунки для перерахування сум ПДВ або відкрили, але повністю не перерахували кошти на ці рахунки (мають податковий борг), втрачають право на застосування спеціального режиму обкладання їх податком на додану вартість.

Рахунки для обліку коштів у розрахунках за конкретними операціями (акре­дитиви, розрахункові чеки тощо) відкриваються підприємствами в банку, що їх обслуговує, лише на підставі заяви про відкриття акредитива, заяви про перераху­вання коштів тощо.

Поточні рахунки клієнтів банків можуть закриватися:

  1. на підставі заяви клієнта;

  1. на підставі рішення органу, на який законом покладено функції щодо ліквіда­ції або реорганізації юридичної особи;

  2. на підставі відповідного рішення суду або господарського суду про ліквідацію суб'єкта господарювання;

  3. у разі смерті власника рахунка — фізичної особи (за зверненням до банку спад­коємців);

  4. на інших підставах, передбачених законодавством України або договором між банком і клієнтом.

Банк може відмовитися від договору банківського рахунка та закрити поточ­ний рахунок клієнта, якщо операції за цим рахунком не здійснюються протягом трьох років підряд і на цьому рахунку немає залишку коштів.

Для закриття рахунка необхідно подати до банку такі документи:

1. У разі реорганізації юридичної особи:

  • заяву про закриття поточного рахунка;

  • копію рішення органу, на який за законом покладено функції щодо реор­ганізації юридичної особи, або рішення суду про проведення реорганізації юридичної особи — власника рахунка та визначення його правонаступни­ка, засвідчену нотаріально;

  • картку зі зразками підписів і відбитка печатки юридичної особи — право­наступника, засвідчену нотаріально.

2. Під час перереєстрації юридичної особи:

• заяву про закриття поточного рахунка;

101

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

  • копію свідоцтва про державну перереєстрацію юридичної особи, засвідче­ну нотаріально або органом, який здійснив перереєстрацію;

  • картку із зразками підписів і відбитка печатки юридичної особи — право­наступника, засвідчену нотаріально.

У разі ліквідації юридичної особи для проведення ліквідаційної процедури використовується один поточний рахунок юридичної особи, що ліквідується. Цей рахунок визначається ліквідаційною комісією. Для цього до банку слід подати такі документи:

  • рішення суду про ліквідацію юридичної особи (оригінал або засвідчену копію);

  • картку зі зразками підписів і відбитка печатки, засвідчену нотаріально (до картки включаються зразки підписів уповноважених членів ліквідаційної ко­місії і відбитка печатки юридичної особи, іцо ліквідується).

Інші рахунки, які виявлено під час проведення ліквідаційної процедури, під­лягають закриттю ліквідатором.

Закриття поточного рахунка за бажанням клієнта здійснюється на підставі за­яви про закриття рахунка.

У день закриття рахунка банк повинен видати клієнту довідку про закриття рахунка і протягом трьох робочих днів від дня закриття рахунка повідомити про це відповідний орган Державної податкової служби.

Депозитні рахунки клієнтів у разі залучення термінових вкладів закриваються після закінчення терміну дії договору банківського вкладу та повернення грошей вкладнику. Якщо депозит залучено за умови його видачі на першу вимогу, депозит­ний рахунок закривається після повернення грошей вкладнику.

Крім відкриття та закриття рахунків, є ще така процедура, як зміна рахун­ків. Вона полягає у закритті раніше відкритих рахунків з одночасним відкриттям нових рахунків клієнтів не за їх ініціативою, у результаті чого змінюються вс| або окремі (один або кілька) банківські реквізити клієнта: назва банку, код бан­ку, номер рахунка, валюта рахунка. Така зміна рахунків здійснюється банком у разі: проведення реорганізації банків шляхом їх злиття, приєднання, розподілу перетворення; проведення реорганізації у межах одного банку; зміни місцезнахо­дження банку, у результаті чого змінюється код банку; зміни порядку банківсько­го обліку рахунків клієнтів.