Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бух обл_к в агро.Маренич.doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
15.62 Mб
Скачать

12.10.3 Синтетичний та аналітичний облік витрат у тваринництві

Для узагальнення інформації про витрати на виробництво продукції тварин­ництва передбачено синтетичний рахунок 23 «Виробництво», до якого відкрива­ється субрахунок 232 «Тваринництво».

Це субрахунок активний, операційний, калькуляційний. У дебет субрахунка 232 «Тваринництво» протягом року записують витрати на утримання тварин, а у кредит — вихід продукції за плановою собівартістю. Тому на протязі року суб­рахунок має розгорнуте сальдо, а отже є активно-пасивним рахунком. У кінці року ви­значають фактичну собівартість продукції і коригують планову собівартість до фактич­ного рівня. Після списання калькуляційних різниць субрахунок 232 «Тваринництво», як правило, закривається. Проте за такими галузями, як рибництво, птахівництво, шовківництво, бджільництво, можуть бути витрати незавершеного виробництва.

Аналітичний облік за субрахунком 232 «Тваринництво» ведеться за встанов­леною номенклатурою об'єктів обліку та статтями витрат. Витрати та вихід продук­ції тваринництва можна обліковувати за підрозділами підприємства та центрами витрат і відповідальності. На окремих аналітичних рахунках відображають витрати з приготування кормів у кормокухнях і кормоцехах.

Витрати на виробництво продукції тваринництва у плануванні та обліку гру­пуються за статтями, які господарство визначає самостійно. Склад статей має бути затверджений наказом про облікову політику підприємства.

Приблизний перелік статей витрат у тваринництві такий:

  1. Витрати на оплату праці.

  2. Відрахування на соціальні заходи.

  3. Паливо та мастильні матеріали.

  4. Засоби захисту тварин.

  5. Корми.

  6. Роботи та послуги.

  7. Витрати на ремонт необоротних активів.

  8. Інші витрати на утримання основних засобів.

  9. Інші витрати.

  10. Непродуктивні витрати (в обліку).

  11. Загальновиробничі витрати.

До статті «Витрати на оплату праці» включають основну й додаткову оплату праці працівників, безпосередньо зайнятих у технологічному процесі виробництва: доярок, скотарів, телятниць, свинарок, пташниць, чабанів тощо. Оплату праці нара­ховують, виходячи з обсягів виконаних робіт чи виходу продукції або відпрацьова­ного часу. До цієї статті включають доплати і премії за якість продукції, підвищен­ня продуктивності тварин, збереження поголів'я та інші виплати згідно з діючим Положенням про оплату праці.

740

ОБЛІК ВИТРАТ ВИРОБНИЦТВА

На статті «Відрахування на соціальні заходи» обліковують внески на обов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності і витратами, обумовленими народженням та похованням, на обов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття, на обов'язкове державне соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві, а також внески на обов'язкове державне пенсійне страхування.

У статті «Паливо та мастильні матеріали» відображають комплексну ціну палива, у яку входять його вартість на виконання технологічних операцій у тварин­ництві, вартість мастил тощо.

До статті «Засоби захисту тварин» включають вартість біопрепаратів та дезин­фікуючих засобів, які застосовуються у тваринництві.

У статті «Корми» відображають вартість кормів власного виробництва та при­дбаних, витрати на їх внутрішньогосподарське переміщення з поля на постійне міс­це зберігання. Сюди відносять також витрати на приготування кормів у кормоцехах. Ці суми списують безпосередньо на відповідні види і групи тварин або розподіляють між ними пропорційно масі згодованих кормів. Частину витрат на утримання кор­моцехів відносять на вартість кормів, переданих на склад для зберігання.

Витрати на транспортування кормів з місць постійного зберігання до кормо­цехів (кормокухонь) або безпосередньо на ферму відносять на відповідні статті витрат (пальне і мастильні матеріали, оплата праці тощо).

У статті «Роботи та послуги» відображають витрати на роботи та послуги власних допоміжних виробництв, які забезпечують виробничі потреби, та вартість послуг виробничого характеру, наданих сторонніми підприємствами, включаючи послуги, надані водогосподарськими організаціями (крім робіт та послуг, витрати на які включаються до інших статей).

До складу цієї статті включають вартість послуг власного та залученого ав­томобільного, тракторного й гужового транспорту. Витрати відносять на окремі об'єкти планування та обліку, виходячи з обсягів робіт, пов'язаних із перевезенням вантажів (у тонно-кілометрах, умовних еталонних гектарах тощо).

Вартість послуг електро-, тепло-, водо-, та газопостачання визначається з включенням вартості відповідно електричної, теплової енергії, води, газу, одержа­них зі сторони та вироблених на власному підприємстві.

До складу статті «Витрати на ремонт необоротних активів» включають:

а) суми на оплату праці працівників, зайнятих на ремонтних роботах, вартість запасних частин, ремонтно-будівельних та інших матеріалів, витрачених на поточ­ ний ремонт основних засобів тваринництва;

б) вартість послуг сторонніх організацій та власних майстерень з технічного обслуговування й поточного ремонту обладнання ферм.

До статті «Інші витрати на утримання необоротних активів» включаються суми, використані на їх утримання безпосередньо у конкретному виробництві.

741

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

До складу цих витрат відносять:

а) витрати на оплату праці персоналу, який обслуговує необоротні активи (крім трактористів-машиністів та інших працівників, зайнятих у технологічному процесі виробництва сільськогосподарської продукції, тощо), механіків, сторожів та ін.;

б) амортизаційні відрахування на основні засоби тваринництва.

Витрати на утримання тваринницького приміщення, де розміщено декілька видів худоби, розподіляють пропорційно зайнятій площі.

У статті «Інші витрати» відображають витрати, безпосередньо пов'язані з виробництвом певної продукції і не включені до жодної з вищенаведених статей,а саме:

а) вартість спецодягу та спецвзуття, що видаються працівникам, зайнятим догля­ дом за худобою, птицею тощо (за винятком вартості спецодягу, який видається ветпрацівникам і сторожам), а також інших малоцінних і швидкозношуваних предметів;

б) вартість підстилки для тварин (соломи, торфу, тирси);

в) витрати на штучне запліднення тварин (утримання пункту, вартість сперми, оплату праці техніка штучного запліднення тощо);

г) витрати на будівництво та утримання літніх таборів, загонів, навісів та інших споруд некапітального характеру для тварин. Ці витрати обліковуються у складі витрат майбутніх періодів, а на собівартість відносяться рівними част­ ками протягом терміну використання зазначених споруд, який встановлюєть­ ся комісією при введенні відповідного об'єкта в експлуатацію;

д) платежі зі страхування майна, тварин, а також окремих категорій працівників, зайнятих безпосередньо на роботах з підвищеною небезпекою для життя і здо­ ров'я у випадках, передбачених законодавством;

є) інші витрати, що включаються у собівартість продукції (робіт, послуг) і не від­носяться до цієї та інших статей витрат. Ці витрати, як правило, безпосередньо відносять на відповідні види тварин.

До складу статті «Непродуктивні витрати (в обліку)» включають втрати від падежу молодняку та дорослої худоби на відгодівлі, птиці, звірів, кролів, а також бджолиних сімей, за винятком втрат, які сталися внаслідок стихійного лиха, сум, що підлягають відшкодуванню винними особами, та вартості одержаної сировини (шкур, технічного м'яса тощо) за цінами можливої реалізації.

У статті «Загальновиробничі витрати» відображають бригадні, фермерські, цехові та загальновиробничі витрати тваринництва. На сільськогосподарських під­приємствах вони не поділяються на постійні та змінні.

Ці витрати обліковують на окремому субрахунку рахунка 91 «Загально-виробничі витрати» і розподіляють між об'єктами планування та обліку тварин-

742

ОБЛІК ВИТРАТ ВИРОБНИЦТВА

ництва пропорційно до загальної суми витрат, за винятком вартості кормів, та від­носять на собівартість лише тієї продукції, яка виробляється у конкретних бригаді, фермі, цеху чи галузі.

Облік витрат виробництва у тваринництві ведуть у Журнал-ордерах № 10.1 с-г., № 10.2 с.-г. та № 10.3 с.-г.

Журнал-ордер № 10.1 с.-г. використовується для відображення відомостей про виробничі запаси, МШП, напівфабрикати, готову продукцію, продукцію сільсько­господарського виробництва, товари.

Журнал-ордер № 10.2 с.-г. призначений для обліку нарахованої оплати праці та пов'язаних з нею сум відповідних відрахувань (до Пенсійного фонду, органів со­ціального страхування, Фонду сприяння зайнятості населення), а також амортиза­ційних відрахувань та забезпечення майбутніх витрат і платежів (рахунки 13 «Знос (амортизація) необоротних активів», 47 «Забезпечення майбутніх витрат і плате­жів», 66 «Розрахунки з оплати праці»).

У Журнал-ордері № 10.3 с.-г. відображаються кредитові обороти щодо виходу продукції з кредиту рахунків 23 «Виробництво» (за видами виробництв), 24 «Брак у виробництві», 39 «Витрати майбутніх періодів», 91 «Загальновиробничі витра­ти», 92 «Адміністративні витрати».

Первинні документи, накопичувальні та групувальні відомості, бухгалтерські довідки, зведена відомість нарахування та розподілу оплати праці та відрахувань з неї за об'єктами обліку № 10.2.1 с.-г., відомість нарахування амортизації основних засобів та інших необоротних активів тощо є підставою для заповнення виробничо­го звіту (реєстру аналітичного обліку).

Для обліку витрат і виходу продукції тваринництва передбачено ведення Виробничого звіту № 10.3а с.-г. Виробничі звіти складають за місяць і наростаючим підсумком з початку року в розрізі об'єктів аналітичного обліку за відповідними статтями витрат.

Дані виробничих звітів за кредитом аналітичних рахунків виробництв у межах структурних підрозділів та галузей виробництва переносять до Зведеної відомості № Ю.Зд с.-г. до Журнал-ордера № 10.3 с.-г.

Підсумки Зведеної відомості з деталізацією сум за синтетичними рахунками (субрахунками) переносять до Журнал-ордера № 10.3 с.-г., а обороти з кредиту із Журнал-ордера — до Головної книги.

Оборотна відомість за рахунками витрат виробництв № 10 с.-г. передбачає відображення початкового залишку, оборотів за дебетом і кредитом, залишку на кі­нець (початок) звітного періоду для кожного об'єкта аналітичного обліку. Оборотна відомість складається на підставі даних Виробничих звітів.

Основні бухгалтерські проведення з обліку виробництва у тваринництві по­дано у табл. 12.20.

743

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

Таблиця 12.20

Облік виробництва у тваринництві

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

дебет

кредит

1

Нараховано амортизацію основних засобів та інших необоротних матеріальних активів, що використовуються у тваринництві

232

13

2

Списано товарно-матеріальні цінності на потреби тваринництва:

• нафтопродукти

• медикаменти, дезинфікуючі засоби

• будівельні матеріали

• запасні частини

232 232 232 232

203 208 205 207

3

Списано корми для годівлі тварин:

• куповані

• власного виробництва

232 232

208 27

4

Відпущено зі складу для потреб тваринництва малоцінні та швидкозношувані предмети (МШП)

232

22

5

Списано вартість зеленого корму, згодованого тваринам на випасі

232

231

6

Надано послуги власного допоміжного виробництва для тваринництва

232

234

7

Розподілено витрати з утримання кормоцехів

232

232

8

Списано вартість загиблих тварин за рахунок підприємства

232

24

9

Списано готову продукцію для потреб тваринництва (молоко для випоювання телят, мед для годівлі бджіл, яйця для інкубації тощо)

232

27

10

Оплачено підзвітними особами витрати тваринництва (без ПДВ)

232

372

11

Віднесено на витрати тваринництва частину витрат майбутніх періодів

232

39

12

Нараховано заборгованість постачальникам за послуги для потреб тваринництва (без ПДВ)

232

631

13

Нараховано заробітну плату виробничим працівникам тваринництва

232

661

14

Проведено відрахування на соціальне страхування із зарплати згідно з чинним законодавством

232

65

15

Створено резерв для оплати відпусток працівникам тваринництва

232

471

744

ОБЛІК ВИТРАТ ВИРОБНИЦТВА

Закінчення таблиці 12.20

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

дебет

кредит

16

Нараховано страхові платежі зі страхування майна галузі тваринництва

232

655

17

Відображено заборгованість перед іншими підприємствами

за надані ними послуги

для потреб тваринництва (без ПДВ)

232

685

18

Розподілено та списано загальновиробничі витрати тваринництва, надані послуги МТП

232

91

19

Оприбутковано отриману продукцію тваринництва

27

232

20

Оприбутковано приплід, приріст і привіс тварин

21

232

21

Оприбутковано гній, вивезений на поля

231

232

22

Віднесено витрати бджільництва, що стосуються запилення культур

231

232

23

Списано в кінці року калькуляційні різниці (метод «сторно» або додаткового запису) щодо продукції, яка:

• реалізована

• видана в рахунок оплати праці

• передана в переробку

• залишилася в господарстві на кінець року

90 90 233 27

232 232 232 232

24

Списано в кінці року калькуляційні різниці (метод «сторно» або додаткового запису) за приплодом і приростом

21

232

25

Списано витрати з незавершеного виробництва у тваринництві на надзвичайні витрати (знос повінню гребель зариблених ставків, бджільництво, яке не дало продукції, тощо)

991

232