Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бух обл_к в агро.Маренич.doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
15.62 Mб
Скачать

6.4 Облік капітальних інвестицій

Капітальними інвестиціями, або капітальними вкладеннями, називають ви­трати, пов'язані зі створенням, придбанням та реконструкцією основних засобів, інших необоротних матеріальних та нематеріальних активів. Залежно від джерела фінансування капітальні інвестиції (вкладення) поділяються на державні, недер­жавні та змішані.

Державні капітальні вкладення — це інвестиції, спрямовані на створення й оновлення основних фондів, що фінансуються за рахунок коштів державного бю­джету, державних підприємств і організацій, а також місцевих бюджетів.

Недержавні капітальні вкладення — це інвестиції, що фінансуються за раху­нок коштів інвесторів недержавних форм власності. До таких джерел належать:

  • власні фінансові ресурси інвестора (прибуток, амортизаційні відрахування, відшкодування збитків від аварій, стихійного лиха, грошові накопичення і за­ощадження громадян, юридичних осіб та ін.);

  • позикові фінансові кошти інвестора;

  • залучені фінансові кошти інвестора (кошти, отримані від продажу акцій, об­лігацій, пайові та інші внески громадян і юридичних осіб);

  • безоплатні і благодійні внески, пожертвування організацій, підприємств та громадян;

  • кошти іноземних інвесторів.

339

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

Змішані капітальні вкладення — це інвестиції, спрямовані на створення й оновлення основних засобів, у загальному обсязі яких є частка державних коштів.

Інвестором може бути як юридична, так і фізична особа, яка приймає рішення про капітальне вкладення власних, позикових або залучених коштів у будівництво або придбання об'єктів необоротних активів.

Створення й оновлення основних засобів включає: будівництво (виготовлен­ня); придбання; поліпшення; формування основного стада; закладення багаторіч­них насаджень.

Під будівництвом розуміють нове будівництво, розширення діючих підпри­ємств, їхню реконструкцію, технічне переоснащення.

До нового будівництва належать:

  • будівництво комплексу об'єктів основного, підсобного й обслуговуючого при­значення новостворюваних підприємств, споруд, а також філій та окремих ви­робництв, які після введення в експлуатацію перебуватимуть на самостійному балансі, здійснюване на нових площах з метою створення нової виробничої потужності;

  • будівництво на новій площі підприємства такої ж або більшої потужності (про­дуктивності, пропускної здатності, місткості будівлі або споруди) замість під- І приємства, яке ліквідується у разі, коли його подальша експлуатація з техніч­них і економічних умов визнана недоцільною, а також у зв'язку з необхідністю, спричиненою виробничо-технічними або санітарно-технічними вимогами.

До розширення діючих підприємств належить:

  • будівництво додаткових виробництв на діючому підприємстві (споруді), а та­кож будівництво нових і розширення існуючих окремих цехів і об'єктів осно­вного, підсобного та обслуговуючого призначення на території діючих підпри­ємств або на площах, які до них прилягають, з метою створення додаткових або нових виробничих потужностей;

  • будівництво філій і виробництв, які входять до складу діючого підприєм­ства і які після введення їх в експлуатацію не перебуватимуть на самостій­ному балансі.

До реконструкції діючих підприємств відносять переоснащення діючих цехів і об'єктів основного, підсобного та обслуговуючого призначення, як правило, без розширення існуючих будівель і споруд основного призначення, пов'язане з удо­сконаленням виробництва та підвищенням його техніко-економічного рівня на основі досягнень науково-технічного прогресу і здійснюване головним чином з метою збільшення виробничих потужностей, поліпшення якості і зміни номенкла- І тури продукції — без збільшення чисельності працівників, за одночасного поліп- І шення умов їх праці й охорони навколишнього природного середовища.

До технічного переоснащення діючих підприємств належить комплекс захо­дів, спрямованих на підвищення техніко-економічного рівня окремих виробництв,

340

ОБЛІК НЕОБОРОТНИХ АКТИВІВ

цехів і дільниць на основі впровадження передової техніки і технології, механізації та автоматизації виробництва, модернізації й заміни застарілого і фізично зноше­ного обладнання новим, більш продуктивним, а також на вдосконалення загально-виробничого господарства і допоміжних служб.

Технічне переоснащення діючих підприємств здійснюється, як правило, без розширення виробничих площ за проектами і кошторисами на окремі об'єкти або види робіт, що розробляються на підставі техніко-економічного обґрунтування.

Витрати на поліпшення об'єкта основних засобів (модернізацію, добудування, дообладнання, реконструкцію тощо), яке призводить до збільшення майбутніх еко­номічних вигід, первинно очікуваних від використання такого об'єкта, відобража­ються як капітальні інвестиції і збільшують вартість цього об'єкта.

Розрізняють такі способи будівництва об'єктів: підрядний, господарський, змішаний. За підрядного способу будівництво здійснюється відповідними під­рядними організаціями. Відповідальність за об'єкт будівництва покладається на генерального підрядника, який виконує основні будівельні роботи, а для прове­дення спеціальних робіт залучає за окремим договором спеціалізовані підрядні організації.

Підприємство-замовник і підрядник укладають договір на будівництво. Відпо­відно до ч. 5 ст. 318 Господарського кодексу України договір підряду на капітальне будівництво має містити: найменування сторін; місце і дату укладання; предмет договору (найменування об'єкта, обсяги і вид робіт, передбачених проектом); терміни початку і завершення будівництва, виконання робіт; права і обов'язки сторін; вартість і порядок фінансування будівництва об'єкта (робіт); порядок матеріально-технічного, проектного та іншого забезпечення будівництва; режим контролю якості робіт і матеріалів замовником; порядок прийняття об'єкта (робіт); порядок розрахунків за виконані роботи, умови про дефекти та гарантійні терміни; страхування ризиків, фінансові гарантії; відповідальність сторін (відшкодування збитків); врегулювання спорів; підстави та умови зміни і розірвання договору. При цьому кошторис не є обов'язковою складовою договірної документації у підрядних правовідносинах.

Розрахунки згідно з договором можуть мати форму авансових платежів за ви­конані роботи або ж здійснюватися після завершення робіт на об'єкті будівництва.

Господарський спосіб будівництва застосовується для будівництва невеликих об'єктів, реконструкції та розширення діючих підприємств. Господарський спосіб відрізняється від підрядного тим, що підприємство самостійно, власними силами здійснює будівельно-монтажні роботи. У цьому разі розрахунки здійснюються за фактично виконані роботи, включаючи витрати на утримання підрозділів, зайня­тих організацією будівництва.

При змішаному способі будівництва частину будівельних робіт виконують підрядники, а решту — підприємство власними силами.

341

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

Витрати на ремонт, утримання обладнання тощо, здійснені для підтримки об'єкта у робочому стані, включаються до витрат періоду й відображаються на від­повідних рахунках витрат.

За підрядного способу будівництва підрядник виконує будівельні роботи і здає об'єкт. Замовник надає проектну документацію, акт про відведення земельної ділянки під нове будівництво, купує і доставляє на будову устаткування, конструкції, деталі.

Наказом Держкомстату України від 21.06.2002 р. № 237/5 затверджено типові форми первинних документів у будівництві: «Акт приймання виконаних робіт» (ф. КБ-2в) і «Довідка про вартість виконаних підрядних робіт» (ф. № КБ-3). Акт і довідка складаються для визначення вартості виконаних обсягів підрядних робіт і проведення розрахунків за виконані підрядні роботи з будівництва у двох примірниках і представляються субпідрядником генпідряднику, генпідрядником -замовнику (забудовнику). Документи складаються щомісяця спеціалістами буді­вельного підприємства, якщо підприємством виконувалися будівельні і монтажні роботи, а також роботи з капітального і поточного ремонту будівель і споруд.

У разі виконання таких робіт господарським способом акт ф. № КБ-2в і до­відка ф. № КБ-3 складаються в аналогічному порядку. Якщо підприємством ви­конуються роботи з поточного ремонту господарським способом , оформлення цих форм не є обов'язковим.

Після закінчення будівництва для оприбуткування основних засобів викорис­товують акти приймання за ф. № ОЗ-І та ф. № 03-2.

Основними первинними документами для відображення витрат на будів­ництво господарським способом є: лімітно-забірні картки (ф. № 117), накладні (внутрішньогосподарського призначення) (ф. № 87), наряди на відрядну роботу (ф. № 70), облікові листи тракториста-машиніста (ф. № 67), подорожні листи ван­тажного автомобіля (ф. № 2), відомості нарахування амортизації та ін.

Підставою для відображення витрат на придбання основних засобів є ра-хунки-фактури, товарно-транспортні накладні, авансові звіти, податкові накладні тощо- Для одержання машин, обладнання зі складу постачальника довіреній особі підприємства (експедитору, інженеру) виписують довіреність.

При формуванні основного стада продуктивної і робочої худоби за рахунок вирощеного молодняку складають акт на переведення тварин із групи в групу (ф. 97). На придбану худобу сільськогосподарські підприємства одержують від постачальників рахунки-фактури, товарно-транспортнї накладні, податкові на­кладні, племінні та ветеринарні свідоцтва.

Для обліку витрат на закладання й вирощування багаторічних насаджень застосовують такі первинні документи-, облікові листи тракториста-машиніста (ф. № 67), накладні (внутрішньогосподарського призначення) (ф. № 87), акт про використання мінеральних, органічних і бактеріальних добрив, отрутохімікатів та гербіцидів (ф. № 118), акт витрати насіння і садивного матеріалу (ф. № 119), по­дорожні листи вантажного автомобіля (ф. № 2) та ін.

342

ОБЛІК НЕОБОРОТНИХ АКТИВІВ

Після закінчення робіт із закладання багаторічних насаджень складають акт прийняття багаторічних насаджень і передачі їх в експлуатацію (ф. № 54).

Для обліку витрат на придбання або створення матеріальних та нематеріаль­них необоротних активів передбачено активний, операційний, калькуляційний рахунок 15 «Капітальні інвестиції», який має такі субрахунки:

• 151 «Капітальне будівництво»;

152 «Придбання (виготовлення) основних засобів»;

  • 153 «Придбання (виготовлення) інших необоротних матеріальних активів»;

  • 154 «Придбання (створення) нематеріальних активів»;

  • 155 «Формування основного стада».

За дебетом рахунка 15 відображається збільшення понесених витрат на при­дбання або створення матеріальних та нематеріальних необоротних активів, за кре­дитом — їхнє зменшення (введення в дію, приймання в експлуатацію придбаних або створених нематеріальних активів).

Витрати на капітальне будівництво, здійснюване як господарським, так і під­рядним способом для власних потреб підприємства, а також облік обладнання, що підлягає монтажу у процесі будівництва, та авансові платежі для фінансування згаданого будівництва відображаються на субрахунку 151.

У будівництві можуть брати участь не лише забудовники, а й пайовики — з метою отримати у власність частину побудованого об'єкта. Кошти, які забу­довник отримав від пайовика, відображаються ним за дебетом рахунків обліку грошових коштів, запасів і кредиту рахунка 48 «Цільове фінансування і цільові надходження». Після оформлення документів про право власності пайовика на відповідну частину побудованого об'єкта і приймально-передавального акта за­будовник на відповідну частину вартості об'єкта дебетує рахунок 48 у кореспон­денції з рахунком 15.

У свою чергу, пайовик при передачі забудовникові засобів для пайової участі в будівництві об'єкта відображає їх за кредитом рахунків обліку грошових коштів, запасів у кореспонденції з рахунком 37 «Розрахунки з різними дебіторами». Після отримання оформлених документів про право власності і приймально-передаваль­ного акта пайовик на відповідну частину побудованого об'єкта кредитує рахунок 37 у кореспонденції з рахунком 15. Зарахування на баланс власної частини побу­дованого об'єкта пайовиком і забудовником відображається за дебетом рахунка 10 у кореспонденції з рахунком 15.

Якщо частина побудованого об'єкта (квартири, нежитлові приміщення), що належить пайовику, призначена для продажу, то її зарахування на баланс пайовика відображається за дебетом рахунка 28 «Товари» і кредиту рахунка 15.

Витрати на придбання або виготовлення власними силами матеріальних акти­вів, облік яких ведеться на рахунку 10 «Основні засоби» (крім об'єктів будівництва ітварин основного стада), відображаються на субрахунку 152.

343

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

Витрати на придбання або виготовлення власними силами матеріальних акти­вів, облік яких ведеться на рахунку 11 «Інші необоротні матеріальні активи», відо­бражаються на субрахунку 153.

Субрахунок 154 призначено для обліку витрат на придбання або створення власними силами нематеріальних активів.

На субрахунку 155 обліковуються витрати на формування основного стада робочої і продуктивної худоби (крім тварин, які обліковуються на рахунку 21 «Тва­рини на вирощуванні і відгодівлі»).

Для обліку закладання й вирощування багаторічних насаджень можна ввести субрахунок 156 «Багаторічні насадження».

Після передачі молодих багаторічних насаджень в експлуатацію витрати з догляду за діючими багаторічними насадженнями обліковують на субрахунку 231 «Рослинництво» рахунка 23 «Виробництво».

Капітальні інвестиції у земельні ділянки, надра, лісові та водні угіддя (меліо­ративні та іригаційні роботи, заходи щодо осушення і зрошення, роботи з розкор­чування території для розширення площ орних земель тощо) включають до складу основних засобів щорічно у сумі фактичних витрат.

Капітальні інвестиції в аналітичному обліку відображаються за видами осно­вних засобів, інших матеріальних необоротних активів, нематеріальних активів, а також за окремими інвентарними об'єктами капітальних вкладень.

Типову кореспонденцію рахунків при відображенні операцій, пов'язаних з ка­пітальними інвестиціями, наведено в табл. 6.9.

Таблиця 6.9

Облік капітальних інвестицій

з/п

Кореспонденція

Зміст господарської операції

рахунків

дебет

кредит

За дебетом рахунка 15

1

Нараховано амортизацію на основні засоби, що використо-

151

131

вуються у зведенні будівель, споруд та інших об'єктів

2

Віднесено на вартість зведення будівель, споруд та інших

об'єктів:

а) вартість:

• матеріалів

151

201

• палива

151

203

• будівельних матеріалів

151

205

• інших матеріалів

151

209

• малоцінних та швидкозношуваних предметів

151

22

• послуг власного транспорту

151

234

• товарів

151

28

344

ОБЛІК НЕОБОРОТНИХ АКТИВІВ

Продовження таблиці 6.9

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

дебет

кредит

б)суми:

• витрат на відрядження

• орендних платежів, раніше сплачених авансом за оренду автокрана

151 151

372 39

3

Відображено пайову участь у будівництві фізичних та юридичних осіб

151

41

4

Відображено внески засновників незавершеними капітальними інвестиціями

151

46

5

Створено резерв оплати відпусток працівникам, зайнятим на будівництві

151

471

6

Виконано будівельні роботи в зарахування цільового фінансування будівництва

151

48

7

Одержано у фінансову оренду об'єкт основних засобів

152

531

8

Відображено зобов'язання перед будівельною організацією за виконані будівельні роботи (без ПДВ)

151

631

9

Відображено витрати з реконструкції, модернізації, добудови, дообладнання об'єктів основних засобів, здійснених спеціалізованою організацією (без ПДВ)

151

631

10

Віднесено суму акцизного збору по імпортному обладнанню, яке потребує монтажу, до витрат на будівництво об'єкта

151

641

11

Нараховано внески на суму оплати праці працівників, зайнятих на будівництві об'єкта основних засобів:

• до Пенсійного фонду

• до Фонду соціального страхування

• до Фонду зайнятості населення

• до Фонду страхування від нещасних випадків

151 151 151 151

651 652 653 656

12

Нараховано оплату праці працівникам,

які зайняті на будівництві об'єкта основних засобів,

що виконується господарським способом

151

661

13

Відображено суму витрат, пов'язаних

з виготовленням проектно- кошторисної документації

(без ПДВ)

151

685

14

Відображено вартість безоплатно виконаних робіт на будівництві об'єкта основних засобів

151

745

15

Придбано основні засоби у вітчизняних постачальників (без ПДВ)

152

631

345

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

Продовження таблиці 6.9

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

дебет

кредит

16

Відображено витрати на транспортування, монтаж безоплатно одержаних основних засобів, виконаних сторонньою організацією (без ПДВ)

152

685

17

Витрачено матеріали на виготовлення малоцінних предметів, термін використання яких більший одного року

153

201

18

Придбано програмне забезпечення у вітчизняних постачальників (без ПДВ)

154

631

19

Переведено молодняк тварин в основне стадо

155

21

20

Дописано або сторновано у кінці року калькуляційні різниці з живої маси тварин, переведених в основне стадо

155

21

21

Списано матеріали, витрачені на обладнання транспорту для доставки тварин основного стада від постачальника

155

201

22

Списано корми, витрачені на корм тварин основного стада під час транспортування їх від постачальника на підприємство

155

208,27

23

Списано вартість послуг власного автотранспорту, використаного для доставки тварин основного стада від постачальника на підприємство.

155

234

24

Відображено вартість тварин основного стада,

631

придбаних у вітчизняного постачальника (без ПДВ)

1 DO

25

Нараховано оплату праці працівникам за доставку тварин основного стада на підприємство

155

661

26

Нараховано внески на суму оплати праці, нарахованої працівникам, які доставили тварин основного стада на підприємство:

• до Пенсійного фонду

• до Фонду соціального страхування

• до Фонду зайнятості населення

• до Фонду страхування від нещасних випадків

155 155 155 155

651 652 653 1 656

27

Відображено витрати на відрядження підзвітних осіб, пов'язаних з доставкою тварин основного стада на підприємство

155

372

28

Нараховано оплату праці працівникам, зайнятим закладенням багаторічних насаджень

156

661

ОБЛІК НЕОБОРОТНИХ АКТИВІВ

Продовження таблиці 6.9

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

дебет

1 кредит

29

Нараховано внески на суму оплати праці працівників, зайнятих на закладенні багаторічних насаджень:

• до Пенсійного фонду

• до Фонду соціального страхування

• до Фонду зайнятості населення

• до Фонду страхування від нещасних випадків

156 156 156 156

651 652 653 656

ЗО

Списано саджанці, витрачені на закладення багаторічних насаджень

156

208

31

Списано паливо на роботу тракторів при виконанні сільськогосподарських робіт

156

203

32

Списано вартість послуг власного автотранспорту, використаного для доставки саджанців на поле

156

234

33

Списано МШП, витрачені на закладення багаторічних насаджень

156

22

За кредитом рахунка 15

1

Оприбутковано у складі основних засобів побудовані, придбані, створені об'єкти основних засобів

10

151, 152

2

Оприбутковано тварини основного стада (вирощені на підприємстві і придбані)

107

155

3

Оприбутковано інші необоротні матеріальні активи (створені на підприємстві і придбані)

11

153

4

Оприбутковано створені підприємством і придбані нематеріальні активи

12

154

5

Відображено вартість побудованого об'єкта (квартири, нежитлового приміщення), призначеного для продажу

28

151

6

Відображено суму заборгованості працівника за побудовану йому квартиру

377

151

7

Уцінено незавершене будівництво

423

151

8

Профінансовано витрати на будівництво за рахунок коштів цільового фінансування

48

151

9

Списано витрати на будівництво за рахунок позик:

• довгострокових

• короткострокових

50 60

151 151

10

Реалізовано незавершене будівництво

972

152

347

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

Закінчення таблиці 6.9

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

дебет

кредит

11

Списано витрати на придбання тварини основного стада, яка загинула при її доставці від постачальника на підприємство в результаті стихійного лиха

991

155

12

Оприбутковано у складі основних засобів після закінчення робіт із закладання молодих насаджень

108

156

13

Здійснено дооцінку молодих насаджень на суму щорічних витрат з їх догляду

108

156