Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бух обл_к в агро.Маренич.doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
15.62 Mб
Скачать

9.4.3 Облік розрахунків за податками й платежами

за журнально-ордерною формою

Облік розрахунків за податками й платежами ведеться в Журнал-ордері № 8 с.-г. та відомості аналітичного обліку. У цьому регістрі знаходять відображення розрахункові операції за рахунками: 51, 52, 53, 55, 61, 62, 64, 65, 67, 68, 69.

513

Рис. 9.5

Схема запису операцій з обліку розрахунків за податками і платежами за журнально-ордерною формою

У журналі-ордері № 8 с.-г. узагальнюється інформація про розрахунки під­приємства за всіма видами платежів до бюджету, включаючи податки з працівників підприємства.

Аналітичний облік розрахунків за податками й платежами ведеться у відомос­ті аналітичного обліку за рахунком № 64 «Розрахунки за податками і платежами» за ф. № 8а с.-г., де зобов'язання записують за їх видами за місяць і з початку року (акцизний збір, плата за землю, податок на прибуток, ПДВ, податок з доходів фі­зичних осіб тощо). У відомості на кожний вид платежів відводять один рядок.

Підсумки відомості заносять у Журнал-ордер № 8 с.-г., з якого загальний під сумок переносять у Головну книгу.

Схему обліку операцій з розрахунків за податками й платежами показано на рис. 9.5.

9.5 Облік розрахунків за страхуванням

9.5.1 Економічний зміст розрахунків за страхуванням

Соціально-економічні умови в Україні вимагають якісно нових підходів до збереження матеріальних цінностей, а також життя, здоров'я і працездатності гро мадян, які є об'єктом різних видів страхування. Ці умови вимагають від систем

514

ОБЛІК ЗОБОВ'ЯЗАНЬ

страхування запровадження нових видів страхових послуг, формування розвине­ного страхового ринку.

Страхування — це система особливих, замкнутих перерозподільних економіч­них відносин, що виникають між його учасниками з приводу формування за рахунок грошових та інших внесків цільового страхового фонду, призначеного для відшко­дування можливого надзвичайного або іншого збитку підприємствам, організаціям, іншим юридичним особам та для надання грошової допомоги громадянам.

Головні суб'єкти страхової діяльності — страховики та страхувальники.

Страховики — це юридичні особи, створені у формі акціонерних, повних, ко-мандитних товариств або товариств з додатковою відповідальністю, що одержали у встановленому порядку ліцензію на здійснення страхової діяльності.

Страхувальники — це юридичні та фізичні особи, які уклали із страховиками договори страхування або є страхувальниками відповідно до законодавства України.

Згідно із Законом України «Про страхування» (ст. 4), об'єктами страхування можуть бути майнові інтереси, пов'язані з життям, здоров'ям та додатковою пенсі­єю страхувальника або застрахованої особи (особисте страхування); з володінням, користуванням і розпорядженням майном (майнове страхування); з відшкодуван­ням страхувальником заподіяної ним шкоди особі або її майну, а також шкоди, за­подіяної юридичній особі (страхування відповідальності).

Конституцією України визначені права громадян на соціальний захист, що включають право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законодавством. Це право га­рантується загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням за рахунок страхових внесків громадян, підприємств, установ та організацій.

Принципи і загальні правові, фінансові та організаційні засади загально­обов'язкового державного соціального страхування громадян України визначено Основами законодавства України про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від 14.01.1998 р. №16/98-ВР.

Основами визначено, що загальнообов'язкове державне соціальне страху­вання — це система прав, обов'язків і гарантій, яка включає матеріальне забезпе­чення громадян у разі хвороби, повної, часткової або тимчасової втрати працездат­ності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом, за рахунок грошових фондів, що формуються шляхом сплати страхових внесків власником або уповноваженим ним органом, громадянами, а також бюджетних та інших джерел, передбачених за­коном.

Існують такі види загальнообов'язкового державного соціального страхування:

  • пенсійне;

  • страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зу­мовленими народженням та похованням;

515

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

  • медичне;

  • страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворю­вання, які спричинили втрату працездатності;

  • страхування на випадок безробіття;

  • інші види страхування, передбачені законами України.

Відносини, що виникають за різних видів страхування, регулюються окреми­ми законами.