Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бух обл_к в агро.Маренич.doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
15.62 Mб
Скачать

6.1.5 Синтетичний та аналітичний облік

основних засобів

Для аналітичного обліку основних засобів передбачені інвентарні картки: інвентарна картка обліку основних засобів (ф. № ОЗ-6) та інвентарна картка обліку основних засобів для багаторічних насаджень (ф. № 29). Інвентарну карт­ку складають на кожний окремий інвентарний об'єкт і зберігають у бухгалтерії підприємства.

Інвентарну картку обліку основних засобів (ф. № 03-6) застосовують для облі­ку всіх видів основних засобів, а також для групового обліку однотипових об'єктів основних засобів, що надійшли в експлуатацію в одному календарному місяці та мають одні й ті самі виробничо-господарське призначення, технічну характеристи­ку й вартість. Інвентарну картку заповнюють в одному примірнику на підставі акта приймання-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів (ф. № 03-1), технічної та іншої документації. У розділі «Коротка індивідуальна характеристика об'єкта» записують основні якісні й кількісні показники об'єкта основних засобів. Також зазначають найважливіші прибудови, пристосування та пристрої до об'єкта.

Підставою для відміток про вибуття об'єктів основних засобів при пере-данні їх іншому підприємству, а також при переміщенні всередині підприємства служить акт приймання-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів (ф. № ОЗ-І); при списанні об'єкта внаслідок старіння та зносу — акти на списання основних засобів (ф. № ОЗ-З та №03-4). Записи про закінчені роботи з добудови, дообладнання, реконструкції та модернізації, ремонту об'єкта ведуть в інвентарній картці на підставі акта приймання-здачі відремонтованих, реконструйованих і мо­дернізованих об'єктів (ф. № 03-2).

Якщо внаслідок реконструкції (модернізації), добудови та обладнання значно змінилися якісні та кількісні показники в характеристиці об'єкта і якщо у попере­дній інвентарній картці неможливо відобразити всі показники, які характеризують реконструйований (модернізований), добудований, дообладнаний об'єкт в цілому, її замінюють на нову. Стару інвентарну катку зберігають як довідковий документ.

Після заповнення інвентарної картки основних засобів її реєструють в опису інвентарних карток з обліку основних засобів (ф. № 03-7). Опис в одному при­мірнику складає бухгалтерія підприємства за кожною класифікаційною групою (видом) основних засобів. Інформацію про вибуття об'єкта основних засобів відображають у графі «Відмітка про вибуття» ф. № 03-7.

303

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

Для обліку кожного окремого об'єкта основних засобів за місцем їх знахо­дження (експлуатації) та за матеріально відповідальними особами використовують інвентарний список основних засобів (за місцем їх знаходження, експлуатації)

(ф. № 03-9). Дані цього списку мають бути тотожні записам в інвентарних картках обліку основних засобів (ф. № 03-6), які веде бухгалтерія підприємства. Інформа­цію про передачу об'єкта основного засобу в списку відображають на підставі акта приймання-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів (ф. № 03-1), а ліквідацію — на підставі акта на списання основних засобів (ф. № ОЗ-З) або акта списання автотранспортних засобів (ф. № 03-4).

Для обліку руху об'єктів основних засобів у разі, коли облікову докумен­тацію обробляють вручну, застосовують картку обліку руху основних засобів (ф. № 03-8). Підставою для її заповнення є дані інвентарних карток за відповідни­ми класифікаційними групами основних засобів. Після заповнення картку обліку руху звіряють з даними синтетичного обліку. Підсумкові дані цих карток необхідні при заповненні звітних форм щодо руху основних засобів, зокрема Звіту про на­явність і рух основних засобів, амортизацію (знос) за ф. № ОЗ-11, затвердженого наказом Державного комітету статистики України від 27.08.2001 р. № 365.

У бухгалтерському обліку та звітності основні засоби відображаються на ра­хунку 10 «Основні засоби», призначеному для обліку та узагальнення інформації про наявність і рух власних або одержаних на умовах фінансового лізингу об'єктів і орендованих цілісних майнових комплексів, віднесених до складу основних засо­бів. Це рахунок активний, балансовий, основний.

За дебетом рахунка 10 «Основні засоби» відображають: надходження придба­них, створених, безоплатно одержаних основних засобів на баланс підприємства, що обліковуються за первинною вартістю; суму витрат, пов'язаних з поліпшенням об'єкта (модернізація, модифікація, добудова, дообладнання, реконструкція тощо), що призводять до збільшення майбутніх економічних вигід (за винятком витрат на ремонт, що згідно з П(С)БО 16 «Витрати» відносять на рахунки витрат); суму до­оцінки вартості об'єкта основних засобів. За кредитом рахунка 10 «Основні засоби» відображають: вибуття основних засобів внаслідок продажу, безоплатної передачі або невідповідності їх критеріям визнання активом; часткову ліквідацію об'єкта основних засобів; суму уцінки об'єктів основних засобів.

Рахунок 10 «Основні засоби» має дев'ять субрахунків:

  • 101 «Земельні ділянки»;

  • 102 «Капітальні витрати на поліпшення земель»;

  • 103 «Будинки і споруди»;

  • 104 «Машини та обладнання»;

  • 105 «Транспортні засоби»;

  • 106 «Інструменти, прилади та інвентар»;

  • 107 «Робоча і продуктивна худоба»;

304

ОБЛІК НЕОБОРОТНИХ АКТИВІВ

  • 108 «Багаторічні насадження»;

  • 109 «Інші основні засоби».

Субрахунок 101 «Земельні ділянки» призначений для обліку земельних ділянок.

На субрахунку 102 «Капітальні витрати на поліпшення земель» ведеться облік капітальних вкладень у поліпшення земель (меліоративні, осушувальні, іригаційні та інші роботи). При цьому меліоративні роботи передбачають будівництво сітки каналів та встановлення спеціального обладнання. Канали відносять до споруд і відображають на субрахунку 103 «Будинки і споруди», а для обліку обладнання передбачено субрахунок 104 «Машини та обладнання». Отже, споруди й облад­нання, пов'язані зі здійсненням меліоративних, осушувальних та іригаційних ро­біт, відображаються у складі тих груп основних засобів, до яких вони належать за загальними правилами, а на субрахунку 102 відображаються лише ті витрати, які здійснюються з метою поліпшення земель, але не пов'язані з будівництвом спо­руд чи встановленням обладнання. До капітальних витрат на поліпшення земель відносять витрати неінвентарного характеру на культурно-технічні заходи щодо поверхневого поліпшення земель для сільськогосподарського використання, які виконуються за рахунок капітальних вкладень (планування земельних ділянок, корчування пнів на площах під ріллю, очищення полів від каменів і валунів, зрізу­вання купин, розчищення заростей, очищення водоймищ та ін.). Сума цих витрат щорічно визначається пропорційно введеним в експлуатацію у звітному році пло­щам, незалежно від закінчення комплексних робіт.

На субрахунку 103 «Будинки та споруди» ведеться облік наявності та руху будинків, споруд, їх структурних компонентів та передавальних пристроїв, а також житлових будівель.

На субрахунках 104 «Машини і обладнання», 105 «Транспортні засоби», 106 «Інструменти, прилади та інвентар», 107 «Робоча і продуктивна худоба», 108 «Багаторічні насадження» здійснюється облік відповідно машин та обладнання, транспортних засобів, інструментів, приладів та інвентаря, робочої і продуктивної худоби, багаторічних насаджень.

На субрахунку 109 «Інші основні засоби» ведеться облік основних засобів, які не включено до інших субрахунків рахунку 10 «Основні засоби».

Аналітичний облік основних засобів ведеться щодо кожного об'єкта окремо.

Витрати на ліквідацію об'єкта та виручку у вигляді вартості матеріалів, одер­жаних при ліквідації, обліковують на підставі відповідних документів. Ліквідація основних засобів відображається з використанням субрахунка 976 «Списання не­оборотних активів». Ліквідація об'єкта основних засобів може бути як повною, так і частковою. У разі часткової ліквідації первинну вартість об'єкта зменшують на суму первинної вартості частини, що ліквідується, а знос зменшують, відповідно, на величину зносу частини, що ліквідується.

305

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

При продажу основних засобів для відображення їхньої собівартості викорис­товується субрахунок 972 «Собівартість реалізованих необоротних активів».

Розглянемо системні бухгалтерські проведення з надходження та вибуття основних засобів (табл. 6.1).

Таблиця 6.1

Облік основних засобів

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн.

дебет

кредит

Облік купівлі основних засобів з оплатою після отримання об'єкта

1

Відображено вартість придбаного трактора:

• на суму без ПДВ

• сума податкового кредиту

152 641

631 631

45 000 9000

2

Відображено вартість послуг сторонньої організації з транспортування трактора на підприємство:

• сума без ПДВ

• сума податкового кредиту

152 641

685 685

550 110

3

Списано витрати з обкатки трактора:

• вартість палива

• заробітна плата (включаючи відрахування на соціальні заходи) трактористу, який виконав обкатку трактора

152 152

203 661,65

90 85

4

Відображено витрати на відрядження, пов'язані з придбанням трактора

152

372

40

5

Відображено витрати з державної реєстрації транспортного засобу

152

685

300

6

Введено в експлуатацію трактор

104

152

46 065

7

Перераховано постачальнику вартість придбаного трактора

631

311

54 00'

Облік купівлі основних засобів з перерахуванням авансу

1

Перераховано аванс постачальнику за вантажний автомобіль

371

311

6000

2

Відображено суму податкового кредиту з ПДВ

641

644

1000

3

Відображено вартість отриманого вантажного автомобіля

152

631

50 0

4

Відображено розрахунки з податкового кредиту

644

631

10000

5

Проведено залік заборгованостей

631

371

60000

306

ОБЛІК НЕОБОРОТНИХ АКТИВІВ

Продовження таблиці 6.1

з/п

Зміст господарської операції*

Кореспонденція рахунків

Сума, грн.

дебет

кредит

6

Списано паливо на перегін вантажного автомобіля до господарства

152

203

80

7

Нараховано заробітну плату (включаючи відрахування на соціальні заходи) водієві за перегін вантажного автомобіля

152

661,65

ЗО

8

Введено в експлуатацію вантажний автомобіль

105

152

50 110

Облік будівництва основних засобів господарським способом

1

Віднесено будівельні матеріали на зведення будівлі

151

205

20 000

2

Нараховано та віднесено на витрати зі зведення будівлі оплату праці будівельникам (включаючи відрахування на соціальні заходи)

151

661,65

2000

3

Нараховано амортизацію основних засобів, що використовуються у будівництві

151

131

4000

4

Списано МШП на будівництво об'єкта

151

22

500

5

Відображено витрати на будівельно-монтажні роботи за рахунками підрядників

151

631

3000

6

Відображено податковий кредит за рахунками підрядників

641

631

600

7

Віднесено на витрати будівництва витрати з державної реєстрації

151

685

200

8

Відображено введення будівлі в експлуатацію

103

151

29 700

Облік будівництва основних засобів підрядним способом

1

Відображено вартість виготовленої проектно-технічної документації (без ПДВ)

151

685

2000

2

Відображено суму податкового кредиту

641

685

400

3

Перераховано проектній організації за виконані роботи

685

311

2400

4

Перераховано аванс на будівництво основних засобів підряднику (без ПДВ)

371

311

24 000

5

Відображено суму податкового кредиту

641

644

4000

6

Виконано частину робіт з будівництва об'єкта

151

631

20 000

7

Відображено суму податкового кредиту

644

631

4000

8

Проведено залік заборгованостей

631

371

24 000

307

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

Продовження таблиці 6.1

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн.

дебет

кредит

9

Виконано роботи із закінчення будівництва

151

631

5000

10

Відображено суму податкового кредиту

641

631

1000

11

Введено в експлуатацію збудований об'єкт

103

151

27 000

12

Перераховано підряднику в остаточний розрахунок

631

311

6000

Облік операцій із закладки та вирощування багаторічних насаджень

1

Списано вартість саджанців, витрачених на закладку яблуневого саду

156

208

18 450

2

Нараховано зарплату (з відрахуваннями) працівникам за виконання робіт із закладки саду

156

661,65

12 430

3

Списано послуги вантажного автотранспорту з доставки саджанців на поле

156

234

3050

4

Списано малоцінні та швидкозношувані предмети

156

22

540

5

Списано паливо на роботу тракторів при виконанні польових робіт

156

203

850

6

Оприбутковано до складу ОЗ по закінченні робіт із закладки молоді насадження яблуневого саду

1081 *

156

35 32С

7

Списано щорічні витрати з утримання молодого саду:

а) перший рік

156

208, 22,

23,661,

ін.

1640

одночасно

1081

156

164С

б) другий рік

156

208, 22,

23,661,

ін.

138С

одночасно

1081

156

1380

в) протягом наступних трьох років по 1250 грн. щорічно (1250 грн. + 1250 грн. + 1250 грн.)

156

208, 22,

23,661,

ін.

375

одночасно

1081

156

3750

8

Списано витрати протягом останнього року вирощування, включаючи нараховану оплату праці при збиранні продукції від молодого саду

156

208, 22,

23,661,

65

12С

* «Молоді насадження».

308

ОБЛІК НЕОБОРОТНИХ АКТИВІВ

Продовження таблиці 6.1

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн.

дебет

кредит

Оприбутковано яблука, та на їх вартість зменшено витрати на вирощування насаджень

27

156

980

Дооцінено молодий сад на суму витрат останнього року

1081

156

220

9

Передано в експлуатацію молодий яблуневий сад

1082**

1081

42310

Облік операцій з формування основного стада

1

Оприбутковано придбаних тварин (без ПДВ) • на суму ПДВ

155

631

4240

641

631

848

2

Відображено послуги власного автотранспорту з доставки тварин на підприємство

155

234

450

3

Нараховано зарплату (з відрахуваннями) працівникам за навантаження, розвантаження тварин

155

661,65

80

4

Списано витрати на відрядження водія

та зоотехніка, пов'язані з придбанням худоби

155

372

75

5

Оприбутковані до складу основних засобів придбані тварини

107

155

4845

6

Переведені до основного стада телиці, вирощені на підприємстві

155

211

11 200

одночасно

107

155

11 200

7

У кінці року списано калькуляційні різниці із закінчених операцій щодо формування основного стада

155

211

1600

одночасно

107

155

1600

Облік надходження внесків до статутного капіталу основними засобами

1

Отримано об'єкт основних засобів як внесок до статутного капіталу

151,152

46

15 000

2

Відображено витрати на транспортування, монтаж об'єкта основних засобів, виконаних сторонньою організацією (без ПДВ)

151,152

685

1000

3

Відображено суму податкового кредиту

641

685

200

4

Введено в експлуатацію об'єкт основних засобів

10

151,15

16 000

** «Багаторічні насадження в експлуатації".

309

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

Продовження таблиці 6.1

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн.

дебет

кредит

Облік безоплатного одержання основних засобів

1

Відображено вартість безоплатно отриманих основних засобів

152

424

5000

2

Відображено витрати на транспортування, монтаж об'єкта основних засобів, виконаних сторонньою організацією (без ПДВ)

152

685

500

3

Відображено суму податкового кредиту

641

685

100

4

Введено в експлуатацію об'єкт основних засобів

10

152

5500

5

Нараховано амортизацію на безоплатно отриманий об'єкт

23,91, 92, 93, 94 та ін.

131

85

6

Відображено доход у сумі нарахованої амортизації

424

745

85

Облік вибуття основних засобів

Реалізація основних засобів з оплатою після передачі об'єкта

1

Відображено доход від реалізації основних засобів

377

742

9000

2

Відображено суму ПДВ від реалізації основних засобів

742

641

1500

3

Відображено списання зносу

131

10

1000

4

Списано залишкову вартість реалізованих основних засобів

972

10

5000

5

Списано на фінансовий результат витрати з реалізації

793

972

5000

б

Списано на фінансовий результат доход від реалізації

742

793

7500

7

Надходження грошових коштів від покупця

311

377

9000

Продаж основних засобів з одержанням авансу

1

Отримано аванс від покупця

311

681

6000

2

Відображено суму податкових зобов'язань з ПДВ

643

641

1000

3

Списано залишкову вартість реалізованих основних засобів

972

10

3000

4

Списано суму зносу

131

10

6000

310

ОБЛІК НЕОБОРОТНИХ АКТИВІВ

Продовження таблиці 6.1

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн.

дебет

кредит

5

Відображено доход від реалізації основних засобів

681

742

6000

6

Відображено розрахунки за податковими зобов'язаннями з ПДВ

742

643

1000

7

Списано на фінансовий результат витрати з реалізації

793

972

3000

8

Списано на фінансовий результат доход від реалізації

742

793

5000

Продаж основних засобів у результаті обміну на об'єкт основних засобів (бартер)

Перша подія - відвантаження об'єкта основних засобів

1

Списано залишкову вартість об'єкта основних засобів, що вибуває у зв'язку з продажем

972

10

12 000

2

Списано суму зносу

131

10

5000

3

Відображено доход від реалізації об'єкта

377

742

14 400

4

Відображено суму податкових зобов'язань з ПДВ

742

641

2400

5

Отримано об'єкт основних засобів

151,152

685

12 000

6

Відображено суму податкового кредиту

641

685

2400

7

Проведено залік заборгованостей

685

377

14 400

Перша подія - одержання об'єкта основних засобів

1

Одержано об'єкт основних засобів

151,152

685

10 000

2

Відображено суму податкових зобов'язань з ПДВ

643

641

2000

3

Віднесено на податкові розрахунки суму ПДВ за податковим кредитом

644

685

2000

4

Списано залишкову вартість об'єкта основних засобів, що вибуває у зв'язку з продажем

972

10

9000

5

Списано суму зносу

131

10

6000

6

Нараховано доход від реалізації об'єкта основних засобів

377

742

12 000

7

Відображено податкові зобов'язання з ПДВ

742

643

2000

8

Відображено суму податкового кредиту

641

644

2000

9

Проведено залік заборгованостей

685

377

12 000

10

Введено об'єкт в експлуатацію

10

151,152

10 000

311

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

Продовження таблиці 6.1

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн.

дебет

кредит

Продаж об'єкта основних засобів в результаті обміну (бартеру) на товари (роботи, послуги)

Перша подія відвантаження основних засобів

1

Списано залишкову вартість об'єкта основних засобів у зв'язку з продажем

972

10

10 000

2

Списано суму зносу

131

10

5000

3

Нараховано доход від реалізації об'єкта основних засобів

377

742

10 000

4

Відображено суму податкових зобов'язань з ПДВ

742

641

1660

5

Отримано виробничі запаси (без ПДВ)

20

685

8340

6

Відображено суму податкового кредиту

641

685

1660

7

Проведено залік заборгованостей

685

377

10 000

Перша подія одержання товарів (робіт, послуг)

1

Отримано виробничі запаси (без ПДВ)

20

685

10 000

2

Відображено суму податкових зобов'язань з ПДВ

643

641

2000

3

Відображено податкові розрахунки за податковим кредитом

644

685

2000

4

Списано залишкову вартість об'єкта основних засобів у зв'язку з продажем

972

10

11000

5

Списано суму зносу

131

10

8000

б

Нараховано доход від реалізації об'єкта основних засобів

377

742

12 000

7

Відображено суму податкових зобов'язань з ПДВ

742

643

2000

8

Відображено суму податкового кредиту за раніше отриманими виробничими запасами

641

644

2000

9

Проведено залік заборгованостей

685

377

12 000

Ліквідація основних засобів

1

Відображено списання зносу основних засобів

131

10

7500

2

Списано залишкову вартість 03, що ліквідується

976

10

2500

3

Відображено витрати з ліквідації ОЗ

976

234, 65, 661

300

4

Оприбутковано матеріали від ліквідації 03

20

746

150

312

ОБЛІК НЕОБОРОТНИХ АКТИВІВ

Продовження таблиці 6.1

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн.

дебет

кредит

5

Відображено суму ПДВ (у разі ліквідації виробничих ОЗ)

976

641

500

Вибракування тварин з основного стада

1

Списано залишкову вартість продуктивних тварин

976

\

10

\

1500

\

2

Відображено списання зносу продуктивних тварин

131

10

2000

3

Оприбутковано вибракувані з основного стада тварини для подальшої реалізації

217

719

1400

Ліквідація основних засобів у результаті надзвичайних подій

1

Списано балансову вартість будівлі

991

103

20 000

2

Списано суму зносу будівлі

131

103

10 000

3

Нараховано заробітну плату працівникам за роботи з розбирання будівлі

991

661

500

4

Нараховано на оплату праці внески:

• до Пенсійного фонду

• до Фонду соціального страхування

• до Фонду зайнятості населення

• до Фонду страхування від нещасних випадків

991

651

160

991

652

10

991

653

11

991

656

1

5

Віднесено на витрати, пов'язані з розбиранням будівлі, вартість послуг власного автотранспорту

991

234

300

6

Списано витрачені інші матеріали

991

201

140

7

Списано витрачені малоцінні предмети

991

22

150

8

Оприбутковано отримані в результаті розбирання будівлі:

• будівельні матеріали

• дрова

205

751

600

203

751

300

9

Віднесено на фінансові результати доходи від розбирання будівлі в порядку закриття субрахунка 751

751

794

900

10

Віднесено на фінансовий результат витрати, пов'язані з ліквідацією будівлі

794

991

1002

313

бухгалтерський облік в агроформуваннях

Закінчення таблиці 6.1

Інструкцією № 291 передбачена кореспонденція за дебетом рахунка 10 «Основ­ні засоби» з кредитом не тільки рахунка 15 «Капітальні інвестиції». Кореспонден-ція за дебетом рахунка 10 з іншими рахунками без участі рахунка 15 можлива у разі отримання об'єктів основних засобів, що не потребують монтажу, використання яких у запланованих цілях не потребує додаткових витрат, пов'язаних з доведен­ням основних засобів до стану, у якому вони придатні для використання.

Інші операції, що відображаються за дебетом рахунка 10 «Основні засоби» без кореспонденції з кредитом рахунка 15 «Капітальні інвестиції», наведено в табл. 6.2.

314

ОБЛІК НЕОБОРОТНИХ АКТИВІВ

Таблиця 6.2

Облік інших операцій з руху основних засобів

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

дебет

кредит

1

Переведено невірно зараховані малоцінні необоротні матеріальні активи до складу основних засобів

10

112

2

Оприбутковано об'єкти основних засобів, отримані в рахунок погашення раніше отриманого векселя

10

162

3

Оприбутковано об'єкти основних засобів, отримані в рахунок погашення довгострокової дебіторської заборгованості

10

163

4

Оприбутковано об'єкти основних засобів, отримані в рахунок раніше виданого авансу

10

371

5

Оприбутковано об'єкти основних засобів, отримані від підзвітної особи

10

372

6

Оприбутковано об'єкти основних засобів, отримані в рахунок погашення заподіяного збитку

10

375

7

Оприбутковано об'єкти основних засобів, повернені зі спільної діяльності

10

377

8

Оприбутковано об'єкти основних засобів, отримані як пайовий внесок

10

41

9

Оприбутковано об'єкти основних засобів, отримані від засновників понад розмір статутного капіталу без перереєстрації статуту

10

422

10

Здійснено дооцінку об'єктів основних засобів

10

423

11

Оприбутковано об'єкти основних засобів, отримані безоплатно

10

424

12

Отримано об'єкти основних засобів як внесок до статутного капіталу

10

46

13

Оприбутковано об'єкти основних засобів, отримані за рахунок цільового фінансування

10

48

14

Оприбутковано об'єкти основних засобів, отримані за договором фінансової оренди

10

531

15

Оприбутковано об'єкти основних засобів, виявлені при інвентаризації майна

10

746

16

Відображено доход на суму перевищення суми попередніх уцінок над сумою наступних дооцінок

10

746

315

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

Розглянемо порядок переоцінки основних засобів детальніше.

Підприємство самостійно приймає рішення про проведення переоцінки пер­винної вартості об'єкта основних засобів. Відображення в бухгалтерському обліку результатів переоцінки вартості основних засобів залежить від результатів поперед­ніх переоцінок.

Якщо переоцінка вартості даного об'єкта основних засобів здійснюється вперше, то в бухгалтерському обліку її результати будуть відображені наступним чином:

1. Дооцінка:

  • на суму дооцінки нарахованого зносу об'єкта — Д-т 10 «Основні засоби»; К-т 13 «Знос (амортизація) необоротних активів»;

  • на суму дооцінки залишкової вартості об'єкта — Д-т 10 «Основні засоби»; К-т 42 «Додатковий капітал».

2. Уцінка:

  • на суму уцінки нарахованого зносу об'єкта — Д-т 13 «Знос (амортизація) необоротних активів»; К-т 10 «Основні засоби»;

  • на суму уцінки залишкової вартості об'єкта —

Д-т 975 «Уцінка необоротних активів та фінансових інвестицій»; К-т 10 «Основні засоби». Якщо підприємством проводиться уцінка раніше дооціненоі вартості об'єкта основних засобів, то сума такої уцінки буде відображена:

  • у зменшенні суми додаткового капіталу, сформованого при дооцінці такого об'єкта основних засобів;

  • якщо сума уцінки перевищує суму додаткового капіталу (в частині дооцінки такого основного засобу), то сума такого перевищення включається до складу витрат. Якщо підприємством проводиться дооцінка раніше уціненої вартості об'єкта

основних засобів, то сума такої дооцінки буде відображена:

• у складі доходів у сумі, що дорівнює витратам, відображеним при попередніх уцінках;

• у сумі перевищення над витратами попередніх уцінок — у складі додаткового капіталу.

Наприклад, на балансі підприємства облічується об'єкт основних засобів: первинна вартість — 3000 грн., сума нарахованого зносу — 500 грн., залишкова вар­тість — 2500 грн. Справедлива вартість об'єкта становить 4000 грн. У зв'язку з цим прийнято рішення про переоцінку вартості об'єкта основних засобів. По даної об'єкту переоцінка є першою.

316

ОБЛІК НЕОБОРОТНИХ АКТИВІВ

Розрахуємо індекс переоцінки: 4000 грн. : 2500 грн. = 1,6. Використовуючи індекс переоцінки, обчислимо переоцінені:

  • первинну вартість: 3000 грн. х 1,6 = 4800 грн.;

  • нарахований знос: 500 грн. х 1,6 = 800 грн.

Сума дооцінки первинної вартості склала 1800 грн. (4800 грн. - 3000 грн.), а сума дооцінки нарахованого зносу — 300 грн. (800 грн. - 500 грн.).

Залишкова вартість об'єкта основних засобів збільшилась на 1500 грн. (1800 грн.-300 грн.).

У бухгалтерському обліку будуть зроблені такі записи:

відображено збільшення первинної вартості об'єкта основних засобів:

• в частині збільшення суми нарахованого зносу:

в частині збільшення залишкової вартості з одночасним збільшенням додатко­вого капіталу:

Далі розглянемо на прикладах проведення уцінки вартості основних засобів, яка раніше була дооцінена:

а) у разі, коли сума наступної уцінки менша від суми попередньої дооцінки;

б) у разі, коли сума наступної уцінки більша від суми попередньої дооцінки. Варіант «а». Справедлива вартість об'єкта становить 3500 грн. На момент

переоцінки:

  • первинна (переоцінена) вартість — 4800 грн.;

  • сума нарахованого зносу (з урахуванням попередньої переоцінки) — 800 грн.;

  • залишкова вартість — 4000 грн.

Розрахуємо індекс переоцінки: 3500 грн. : 4000 грн. = 0,875, а також пере­оцінені:

  • первинну вартість: 4800 грн. х 0,875 = 4200 грн.;

  • суму нарахованого зносу: 800 грн. х 0,875 = 700 грн.

Сума уцінки первинної вартості склала 600 грн. (4800 грн. - 4200 грн.), а сума уцінки нарахованого зносу — 100 грн. (800 грн. - 700 грн.).

Залишкова вартість об'єкта основних засобів зменшилася на 500 грн. (600 грн. - 100 грн.).

Сума попередньої дооцінки за умовою задачі склала 1500 грн. Отже, вся сума уцінки повинна бути віднесена на зменшення суми додаткового капіталу.

У бухгалтерському обліку будуть зроблені записи:

• відображено зменшення первинної вартості об'єкта основних засобів:

317

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

• в частині зменшення суми нарахованого зносу:

• в частині зменшення суми раніше проведеної дооцінки:

Варіант «б». Справедлива вартість об'єкта становить 2000 грн. На момент переоцінки:

  • первинна (переоцінена) вартість — 4800 грн.;

  • сума нарахованого зносу (з урахуванням попередньої переоцінки) — 800 грн.;

  • залишкова вартість — 4000 грн.

Розрахуємо індекс переоцінки: 2000 грн.: 4000 грн. = 0,5, а також переоцінені:

  • первинну вартість: 4800 грн. х 0,5 = 2400 грн.;

  • суму нарахованого зносу: 800 грн. х 0,5 т 400 грн.

Сума уцінки первинної вартості склала 2400 грн. (4800 грн. - 2400 грн.), а сума уцінки нарахованого зносу — 400 грн. (800 грн. - 400 грн.).

Залишкова вартість об'єкта основних засобів зменшилася на 2000 грн. (2400 грн. - 400 грн.).

Порівняємо суму попередньої дооцінки з сумою наступної уцінки. Після про­веденої уцінки сума додаткового капіталу (сума раніше проведеної дооцінки) до­рівнюватиме нулю. Сума витрат, пов'язаних з уцінкою, складе 500 грн.

В обліку будуть зроблені такі бухгалтерські записи:

  • відображено зменшення первинної вартості об'єкта основних засобів:

  • в частині зменшення суми нарахованого зносу:

в частині зменшення суми раніше проведеної дооцінки (додаткового капіталу):

в частині суми перевищення, яка відноситься до складу витрат:

Далі розглянемо порядок відображення уцінки основних засобів.

Наприклад, на балансі підприємства облічується об'єкт основних засобів: первинна вартість — 3000 грн., сума нарахованого зносу — 500 грн., залишкова вартість — 2500 грн. Справедлива вартість об'єкта становить 1650 грн. Прийня­то рішення про уцінку вартості основного засобу. По даному об'єкту переоцінка є першою.

318

ОБЛІК НЕОБОРОТНИХ АКТИВІВ

Розрахуємо індекс переоцінки: 1650 грн. : 2500 грн. = 0,66. Використовуючи індекс переоцінки, обчислимо переоцінені:

  • первинну вартість: 3000 грн. х 0,66 = 1980 грн.;

  • нарахований знос: 500 грн. х 0,66 = 330 грн.

Сума уцінки первинної вартості склала 1020 грн. (3000 грн. - 1980 грн.), а сума уцінки нарахованого зносу — 170 грн. (500 грн. - 330 грн.).

Залишкова вартість об'єкта основних засобів зменшилась на 850 грн. (1020 грн.- 170 грн.).

У бухгалтерському обліку будуть зроблені такі записи:

  • відображено зменшення вартості об'єкта основних засобів:

  • в частині уцінки нарахованого зносу:

У зв'язку зі зміною справедливої вартості переоцінений об'єкт основних за­собів вирішено дооцінити. Розглянемо два варіанти дооцінки раніше уціненої вар­тості об'єкта основних засобів: а) у разі, якщо сума наступної дооцінки менша від суми попередньої уцінки; б) у разі, якщо сума наступної дооцінки більша від суми попередньої уцінки.

Варіант «а». Справедлива вартість об'єкта становить 2300 грн. На момент переоцінки:

' первинна (переоцінена) вартість — 1980 грн.; ' сума нарахованого зносу (з урахуванням попередньої переоцінки) — 330 грн.;

• залишкова вартість — 1650 грн. Розрахуємо індекс переоцінки: 2300 грн.: 1650 грн. = 1,39, а також переоцінені:

' первинну вартість: 1980 грн. х 1,39 = 2760 грн.

• нарахований знос: 330 грн. х 1,39 = 460 грн. Сума дооцінки первинної вартості об'єкта основних засобів становить 780 грн.

(2760 грн. - 1980 грн.), сума дооцінки нарахованого зносу — 130 грн. (460 грн. - 330 гри.), а сума дооцінки залишкової вартості об'єкта — 650 грн. (780 грн. - 130 грн.).

Сума дооцінки залишкової вартості об'єкта основних засобів є меншою від суми попередньої уцінки. Сума проведеної дооцінки повинна повністю бути відне­сеною до складу доходів.

У бухгалтерському обліку будуть зроблені наступні записи:

• відображено збільшення первинної вартості об'єкта основних засобів: у частині збільшення нарахованого зносу:

319

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

у частині збільшення залишкової вартості з одночасним відображенням доходу:

Варіант «б». Справедлива вартість об'єкта становить 2800 гри. На момент переоцінки:

  • первинна (переоцінена) вартість — 1980 грн.;

  • сума нарахованого зносу (з урахуванням попередньої переоцінки) — 330 грн.;

  • залишкова вартість — 1650 грн.

Розрахуємо індекс переоцінки: 2800 грн.: 1650 грн. = 1,697, а також переоцінені:

  • первинну вартість: 1980 грн. х 1,697 = 3360 грн.;

  • нарахований знос: 330 грн. х 1,697 - 560 грн.

Сума дооцінки первинної вартості об'єкта основних засобів склала 1380 грн. (3360 грн. - 1980 грн.), а сума дооцінки нарахованого зносу — 230 грн. (560 грн. - 330 грн.).

Залишкова вартість об'єкта основних засобів збільшилась на 1150 грн. (1380 грн.-230 грн.).

У даному прикладі сума дооцінки залишкової вартості об'єкта основних засо­бів перевищує суму раніше проведеної уцінки. Сума дооцінки буде відображена у складі доходу в сумі, яка дорівнює сумі раніше проведеної уцінки, і в складі додат­кового капіталу, в сумі перевищення над сумою раніше проведеної уцінки.

В обліку будуть зроблені такі бухгалтерські записи:

  • відображено збільшення первинної вартості об'єкта основних засобів:

  • в частині збільшення суми нарахованого зносу: