Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бух обл_к в агро.Маренич.doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
15.62 Mб
Скачать

17.4 Облік списаних активів

і бланків суворої звітності.

Облік амортизаційних відрахувань

Рахунок 07 «Списані активи» призначено для узагальнення інформації про стан дебіторської заборгованості, списаної з балансу внаслідок неплатоспромож­ності боржників, та про суми невідшкодованих нестач і втрат від псування ціннос­тей.

Зарахування на позабалансовий рахунок 07 суми здійснюється одночасно зі списанням суми нестач і втрат від псування цінностей та дебіторської заборгова­ності на витрати підприємства.

Рахунок 07 «Списані активи» має такі субрахунки:

  • 071 «Списана дебіторська заборгованість»;

  • 072 «Невідшкодовані нестачі і втрати від псування цінностей».

Сума списаної дебіторської заборгованості обліковується на субрахунку 071 «Списана дебіторська заборгованість» протягом не менше трьох років від дати списання для спостереження за можливістю її стягнення у разі зміни майнового становища боржника.

Дебіторська заборгованість остаточно списується з субрахунка 071 «Списана дебіторська заборгованість» після надходження суми в порядку відшкодування з одночасними записами за дебетом рахунків ЗО «Каса», 31 «Рахунки в банках» чи інших рахунків обліку активів і кредитом субрахунка 716 «Відшкодування раніше списаних активів» або у зв'язку з закінченням терміну обліку такої заборгованості.

Зменшення суми невідшкодованих нестач і втрат від псування цінностей на субрахунку 072 «Невідшкодовані нестачі і втрати від псування цінностей» відобра­жається після вирішення питання про винуватців з одночасними записами за дебе­том субрахунка 375 «Розрахунки за відшкодуванням завданих збитків» і кредитом субрахунка 716 «Відшкодування раніше списаних активів» в сумі, що належить до відшкодування винуватцями.

Аналітичний облік за позабалансовим рахунком 07 «Списані активи» ведеться за боржниками та випадками встановлення нестач і втрат від псування цінностей.

890

ОБЛІК ОПЕРАЦІЙ НА ПОЗАБАЛАНСОВИХ РАХУНКАХ

На рахунку 08 «Бланки суворого обліку» ведеться облік наявності й руху бланків суворого обліку та суворої звітності, зокрема документів, що засвідчують особу, подію, право, освіту, трудовий стаж тощо (свідоцтва, посвідчення, трудова книжка, дипломи про освіту та ін.); проїзних документів (квитки на проїзд, абоне­ментні талони, документи на перевезення вантажів тощо); довіреностей на одер­жання цінностей і т. ін.

Перелік документів, які відносяться до бланків суворого обліку та суворої звітності, порядок їх зберігання й використання встановлюються відповідними нормативно-правовими актами.

Збільшення залишку рахунку 08 «Бланки суворого обліку» відбувається при надходженні (прийнятті на облік) бланків суворого обліку, зменшення — після ви­користання або списання як непридатних чи таких, що не є в наявності.

Аналітичний облік ведеться за кожним бланком та місцями їх зберігання.

Наказом Держкомстату від 15.12.2003 р. № 444 затверджено форму разового державного статичного спостереження № 1-амортизація «Звіт про основні засоби, нарахування податкової і економічної амортизації та використання амортизацій­них відрахувань». Для заповнення цієї форми слід скористатися даними рахунка 09 «Амортизаційні відрахування».

Збільшення залишку на рахунку 09 «Амортизаційні відрахування» (надхо­дження) відбувається на суму нарахованої амортизації необоротних активів.

Зменшення залишку на рахунку 09 відображається на суму використаної амортизації на капітальні інвестиції, на погашення отриманих на капітальні інвес­тиції позик тощо. При визначенні суми використаних амортизаційних відрахувань не враховуються капітальні інвестиції, здійснені за рахунок бюджетних інвестицій­них асигнувань, цільових коштів, внесків до статутного (пайового) фонду (капіта­лу) підприємства тощо.

Аналітичний облік ведеться, зокрема, за такими напрямами використання амортизації на:

  • будівництво об'єктів;

  • придбання (виготовлення) основних засобів;

  • поліпшення (модернізацію, модифікацію, добудову, дообладнання, рекон­струкцію тощо) основних засобів;

  • придбання (створення) нематеріальних активів;

  • інші капітальні роботи;

  • погашення отриманих на капітальні інвестиції позик.

891

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

БІБЛІОГРАФІЯ

  1. Бриттон Э., Ватерстон К. Вводный курс по бухгалтерскому учету, аудиту, анализу. Самоучитель: Пер. с англ. И.А.Смирновой / Под ред. проф. В.Я.Соколова. — М.: Финансы и статистика, 1998. — 328 с.

  2. Бухгалтерський управлінський облік: Навчальний посібник для студентів спеціальності 7.050106 «Облік і аудит»/За ред. Ф. Ф. Бутинець.Л. В. Чижевська, Н. В. Герасимчук. — Житомир: ЖІТІ, 2000. - 448 с

  3. Бухгалтерський облік на підприємствах АПК: Посібник по застосуванню нормативних документів / За ред. П. Т. Саблука. — К.: ІАЕ, 2001. — 478 с.

  4. Бухгалтерський облік на підприємствах АПК: Посібник по застосуванню нормативно-методичних документів з бухгалтерського обліку в Україні / За ред. В. М. Пархоменка та В. М. Жука. - К.: ІАЕ, 2004. - Т.1. — 826 с

  5. Бухгалтерський облік та фінансова звітність в Україні: Навчально-практичний посібник / За ред. С.Ф. Голова. — Дніпропетровськ: ТОВ «Баланс-Клуб», 2000. — 768 с

  6. Бухгалтерський фінансовий облік. Підручник / За ред. проф. Ф.Ф. Бутинця. — 3-є вид., перероб. і доп. — Житомир: ЖІТІ, 2001. — 672 с

  7. Велш Г. А., ШортД. Г. Основи фінансового обліку / Пер. з англ. О. Мінін, О. Ткач. — К.: Основи, 1999.— 943 с.

  8. Голое С. Ф., Костюченко В. М. Бухгалтерський облік за міжнародними стандартами: приклади та коментарі: Практичний посібник. — К.: Лібра, 2001. — 840 с

  9. Голов С. Ф. Управлінський облік: Підручник. — К.: Лібра, 2003. — 704 с

  10. Кужельний М. В., Лінник В. Г. Теорія бухгалтерського обліку: Підручник. — К.: КНЕУ, 2001.-334 с

  11. ЛисовичГМ., ТкаченкоИ.Ю. Бухгалтерский управленческий учет в сельском хозяйстве и на перерабатывающих предприятиях АПК. — Ростов н/Д: Изд. центр «Март», 2000. — 354 с.

  12. МареничТ.Г. Бухгалтерський облік в агроформуваннях: Підручник / За ред. В. Я. Амбросова — Харків: ХДТУСП 2003. — 698 с.

  13. Марочкіна А. М. Бухгалтерський облік за національними стандартами: Посібник для студентів вищих навчальних закладів. — Харків: Торсінг, 2002. — 296 с

  14. Облік господарських операцій за новим Планом рахунків: Навчальний посібник / За ред. В. Я. Амбросова, Т. Г. Маренич. — Харків: ХДТУСГ, 2000. — 274 с

  15. ОгійчукМ. Ф., ПлаксієнкоВ. Я.,ПанченкоЛ. Г. Бухгалтерський облік на сільсько­господарських підприємствах: Підручник — 2-е вид., перероб. і допов./ За ред. проф. М.Ф. Огійчука. — К.: Вища освіта, 2003. — 800 с

  16. Пушкар М. С Фінансовий облік: Підручник. — Тернопіль: Карт-бланш, 2002. — 628 с

  17. Актуальні проблеми національної системи бухгалтерського обліку в Україні в період його реформування: Навчально-методичний посібник для самостійного вивчення дисципліни / П. Т. Саблук, К. В. Колузанов, Н. О. Колузанова, Р. П. Саблук. — К.: ІАЕ, 2002. - 398 с

  18. Ткаченко Н. М. Бухгалтерський фінансовий облік на підприємствах України: Підручник для студентів екон. спец. вищ. навч. закл. — 5-е вид., допов. й переробл. — К.:

., 2000. - 784 с

892