Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бух обл_к в агро.Маренич.doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
15.62 Mб
Скачать

3.5 Облік довгострокової дебіторської заборгованості

Для обліку дебіторської заборгованості фізичних та юридичних осіб, яка не ] виникає в ході нормального операційного циклу й буде погашена після 12 місяців І від дати балансу, призначено рахунок 16 «Довгострокова дебіторська заборгова-ність». Це рахунок активний, балансовий, основний. Виникнення (збільшення) І довгострокової дебіторської заборгованості відображається за дебетом рахунку 16, а її погашення (списання) — за кредитом рахунку 16.

Рахунок 16 «Довгострокова дебіторська заборгованість» має субрахунки:

  • 161 «Заборгованість за майно, що передане у фінансову оренду»;

  • 162 «Довгострокові векселі одержані»;

  • 163 «Інша дебіторська заборгованість».

На субрахунку 161 відображають чисті інвестиції орендодавця у фінансову оренду. Довгострокову дебіторську заборгованість за об'єкт, переданий в оренду, записують в дебет субрахунку 161 і кредит субрахунку 742 «Доход від реалізації необоротних активів». Належну суму погашення вартості об'єкта оренди в періоді яка визначається окремим розрахунком залежно від вартості орендованого об'єкта та терміну оренди, записують за кредитом субрахунку 161 і дебетом субрахунку 377 «Розрахунки з іншими дебіторами». Субрахунок 161 кредитують при настанні від-повідних періодів до повного списання дебіторської заборгованості.

На субрахунку 162 ведуть облік векселів, одержаних у забезпечення довго-строкової дебіторської заборгованості. При одержанні векселя запис роблять дебетом субрахунку 162 з кредиту рахунків 36 «Розрахунки з покупцями та замов-никами», 37 «Розрахунки з різними дебіторами».

Субрахунок 163 призначено для обліку довгострокової дебіторської заборгова-ності, яка не відображається на інших субрахунках рахунка 16, зокрема розрахунка з працівниками за виданими довгостроковими позиками, інші види розрахунків Підприємства можуть видавати своїм працівникам позики. Позика — це цивіль-но-правовий договір, згідно з яким одна сторона (позикодавець) передає іншій стороні (позичальнику) у власність гроші або речі, визначені родовими ознаки]

200

ОБЛІК ДЕБІТОРСЬКОЇ ЗАБОРГОВАНОСТІ

а позичальник зобов'язується повернути таку ж суму грошей або рівну кількість речей того ж роду і якості. При цьому не передбачається плати за користування грошима (речами). Договори позики укладаються у письмовій формі. Їх можна за­свідчити нотаріально. У договорі зазначають місце і дату його укладення, повні на­йменування сторін, паспортні дані фізичної особи, суми позики, права та обов'язки сторін, порядок вирішення можливих суперечок, адреси сторін.

Працівник може віддавати позички частинами чи повернути всю суму позики повністю. Позика може погашатися шляхом утримання із зарплати працівника.

Аналітичний облік довгострокової дебіторської заборгованості ведеться за кож­ним дебітором, за видами заборгованості, термінами її виникнення й погашення.

Кореспонденцію за рахунком 16 показано в табл. 3.18.

Таблиця 3.18

Облік довгострокової дебіторської заборгованості

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

дебет

кредит

Е

Відображено довгострокову дебіторську заборгованість а об'єкт, переданий у фінансову оренду

161

742

Включено суму заборгованості орендаря до складу поточної дебіторської заборгованості

377

161

Одержано довгостроковий вексель у рахунок погашення дебіторської заборгованості

162

36, 377

Одержано довгостроковий вексель за реалізацію продукції та інших активів

162

70, 742

Надійшли кошти в рахунок погашення заборгованості, оформленої векселями

30,311

162

Віднесено на витрати вартість векселя, який реалізовано до настання терміну його оплати

949,971

162

Відображено довгострокову заборгованість в результаті реалізації продукції та інших активів

163

70,712, 742

Переведення поточної дебіторської заборгованості

в довгострокову дебіторську заборгованість інших дебіторів

163

377

Видано з каси довгострокові позики працівникам підприємства

163

301

Надійшли кошти в рахунок погашення довгострокової дебіторської заборгованості

30,31

163

Переведено частину довгострокової заборгованості за виданими позиками до поточної, що підлягає погашенню протягом 12 місяців віддати балансу

377

163

201

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ