Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бух обл_к в агро.Маренич.doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
15.62 Mб
Скачать

12.6.4 Облік витрат

на утримання енергетичних виробництв

У сільськогосподарському виробництві електроенергію використовують для механізації виробничих процесів у рослинництві, тваринництві, промислових і до­поміжних виробництвах, а також для освітлення та інших потреб. На підприємства вона надходить головним чином від загальних енергосистем, а також виробляється власним електроустаткуванням.

686

ОБЛІК ВИТРАТ ВИРОБНИЦТВА

Витрати на виробництво електроенергії власними електростанціями, на утри­мання ліній електропередач та вартість електроенергії, одержаної зі сторони, обліко­вують на субрахунку 2343 «Енергетичні виробництва». За дебетом субрахунка відо­бражають витрати на електропостачання, а за кредитом — спожиту електроенергію за фактичною собівартістю.

Загальну кількість виробленої й використаної електроенергії у кіловат-годи­нах визначають за даними електровимірювальних приладів. За відсутності останніх витрати електроенергії на виробничі потреби розраховують за потужністю електро­генератора та обліковими даними про кількість годин роботи, а витрати електро­енергії на освітлювальні цілі — виходячи з кількості й потужності світлових точок та годин горіння за певний період.

Електроенергію, вироблену власними електростанціями, враховують у Журналі обліку роботи електрогенератора (ф. № 128). На першій сторінці журна­лу вказують загальні відомості про генератор і первинний двигун (водяна чи паро­ва турбіна, локомотив). Перший розділ журналу призначений для добових записів про напругу і силу струму за фазами через кожну годину роботи двигуна. У кінці зміни на підставі цих записів визначають кількість електроенергії, виробленої за зміну або день.

У кінці місяця завідуючий електростанцією чи електрик складає Звіт про роботу електростанції (ф. № 129). У ньому на основі журналу обліку роботи елек­трогенератора відображають кількість виробленої за місяць електроенергії та її розподіл між споживачами, а також використання палива на роботу електростан­ції. У звіті ведеться облік робочого часу та підрахунок заробітку обслуговуючого персоналу. На підставі таких звітів складають Звіт про використання електро­енергії (ф. № 127) по підприємству в цілому та в розрізі кожного споживача.

Фактичну собівартість електроенергії визначають щомісяця. При цьому калькуляційною одиницею електропостачання є 10 кВт-год. Для розрахунку фактичної собівартості 10 кВт-год електроенергії слід усі витрати, пов'язані з її виробництвом на власних електростанціях, вартість електроенергії, одержаної із загальної мережі, і витрати на утримання електрогосподарства поділити на загаль­ну кількість спожитої електроенергії, без урахування електроенергії, використаної електрогосподарством. Собівартість електроенергії списується на споживачів, ви­ходячи з її кількості, відпущеної кожному з них. Усі ці розрахунки оформляються бухгалтерською довідкою.

Витрати на утримання електрогенераторів, змонтованих з доїльними, стри­гальними, зварювальними та іншими агрегатами, відносять безпосередньо на від­повідні виробництва.

Господарські операції з обліку витрат на утримання енергетичних виробництв подано в табл. 12.5.

687

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

Таблиця 12.5

Облік витрат на утримання енергетичних виробництв

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

дебет

кредит

1

Нараховано оплату праці працівникам енергетичних виробництв

2343

661

2

Нараховано відрахування на соціальні заходи від витрат на оплату праці працівникам енергетичних виробництв

2343

65

3

Списано вартість палива, вугілля на роботу електродвигунів

2343

203

4

Списано вартість енергії, одержаної зі сторони (без ПДВ)

2343

631

5

Нараховано амортизацію основних засобів електростанцій, електроустаткування і ліній електропередач

2343

131

б

Списано вартість запасних частин для ремонту електроустаткування

2343

207

7

Списано будівельні матеріали для ремонту ліній електропередач

2343

205

8

Списано вартість послуг інших допоміжних виробництв

2343

234

9

Списано вартість МШП для потреб енергетичних виробництв

2343

22

10

Списано матеріали для заходів з охорони праці та техніки безпеки

2343

201

11

Створено резерв на оплату відпусток

23

471

12

Списано спожиту електроенергію за фактичною собівартістю для потреб:

• рослинництва

• тваринництва

• промислових виробництв

• допоміжних виробництв

• загальновиробничих

• адміністративних

• збуту

• обслуговуючих виробництв і господарств

231 232 233 234 91 92 93 949

2343 2343 2343 2343 2343 2343 2343 2343