Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бух обл_к в агро.Маренич.doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
15.62 Mб
Скачать

4.5 Облік напівфабрикатів

Напівфабрикатами власного виробництва вважається продукція, яка не про­йшла ще всі стадії технологічного процесу виробництва і підлягає подальшій до­робці або комплектуванню. До них, зокрема, належать сокоматеріали у виноробстві та при виробництві соків; солод у пивоварній промисловості; різні види овочевого і фруктового пюре, призначеного для вироблення іншої продукції; деталі для ви­готовлення виробів у ремонтних майстернях та ін.

Для обліку напівфабрикатів власного виробництва призначений рахунок 25 «Напівфабрикати». Причому облік напівфабрикатів власного виробництва на цьому рахунку ведеться тими підприємствами, на яких напівфабрикати, крім вико­ристання у виробництві, реалізуються на сторону. На тих підприємствах, де напів­фабрикати використовуються лише для власних потреб, їх облік відображається на рахунку 23 у складі незавершеного виробництва.

Рахунок 25 активний, балансовий, основний. За дебетом рахунку 25 «Напів­фабрикати» відображається надходження (створених) напівфабрикатів, за креди­том — вибуття напівфабрикатів внаслідок продажу, передачі в подальшу переробку, безоплатної передачі або невідповідності критеріям визначення активу.

Аналітичний облік ведеться за видами напівфабрикатів, визначеними виходя­чи з потреб підприємства.

264

ОБЛІК ЗАПАСІВ

4.6 Облік готової продукції

До готової продукції належить продукція, обробка якої закінчена та яка про­йшла випробування, приймання, укомплектування згідно з умовами договорів із замовниками та відповідає технічним умовам і стандартам. Вироблена готова про­дукція зараховується на баланс за первинною вартістю.

Для узагальнення інформації про наявність та рух готової продукції підпри­ємства призначено рахунок 26 «Готова продукція». Це рахунок активний, балан­совий, основний, призначений для обліку оборотних активів. За дебетом рахунку 26 «Готова продукція» відображається надходження готової продукції власного ви­робництва за фактичною виробничою собівартістю.

В аналітичному обліку можливе відображення готової продукції за облікови­ми цінами.

При списанні готової продукції з рахунку 26 «Готова продукція» сума відхилень фактичної виробничої собівартості від вартості за обліковими цінами, що відносить­ся до цієї продукції, визначається у відсотку, який обчислюється як відношення від­хилень на залишок готової продукції на початок місяця та відхилень по продукції, зданої на склад протягом місяця, до вартості продукції за обліковими цінами. Сума відхилень фактичної виробничої собівартості готової продукції від її вартості за об­ліковими цінами, що відноситься до реалізованої продукції, відображається за кре­дитом рахунку 26 «Готова продукція» та дебетом відповідних рахунків.

Аналітичний облік готової продукції ведеться за видами готової продукції.

На сільськогосподарських підприємствах на цьому рахунку можна облічувати продукцію допоміжних, обслуговуючих та інших виробництв; продукцію, закупле-нуу громадян за договорами, та продукцію, прийняту від населення для реалізації, використовуючи при цьому субрахунки 261, 262, 263 з аналогічними назвами