Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бух обл_к в агро.Маренич.doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
15.62 Mб
Скачать

2.3.5 Облік банківських операцій за журнально-ордерною формою

Облік операцій за рахунком 31 «Рахунки в банках» ведеться в Журналі-ордері № 2 с.-г. та відомості. Записи в Журналі-ордері та відомості здійснюють по мірі над­ходження виписок банку після їх опрацювання. Суми з кожної виписки записують у журнал-ордер та відомість підсумками з деталізацією сум за кореспондуючими рахунками.

У кінці звітного місяця в Журналі-ордері № 2 с.-г. та відомості підраховують підсумки оборотів у кореспонденції з іншими рахунками. У відомості визначають залишок на перше число наступного за звітним місяця, що має відповідати наведе­ному у виписці банку за останній день місяця.

Після звірки з іншими регістрами оборот за кредитом по рахунку 31 «Рахунки в банках» із Журналу-ордера переносять у Головну книгу в колонку «Оборот по кредиту». Одночасно суми, що складають цей оборот, записують за дебетом відпо­відних кореспондуючих рахунків у Головній книзі в розділ «Обороти по дебету».

Схему обліку банківських операцій за журнально-ордерною формою наведено нарис. 2.2.

Рис. 2.2

Схема обліку банківських операцій за журнально-ордерною формою

135

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

2.4 Облік інших коштів

Для обліку інших коштів призначено рахунок 33 «Інші кошти». На цьому ра­хунку ведеться узагальнення інформації про наявність та рух грошових документів (у національній та іноземній валюті), які знаходяться в касі підприємства, та про кошти в дорозі. Рахунок 33 «Інші кошти» активний, балансовий, основний, призна­чений для обліку оборотних активів.

За дебетом рахунка відображається надходження грошових документів у касу підприємства та коштів у дорозі, за кредитом — вибуття грошових документів та списання коштів у дорозі після їх зарахування на відповідні рахунки.

Рахунок 33 «Інші кошти» має такі субрахунки:

  • 331 «Грошові документи у національній валюті»;

  • 332 «Грошові документи в іноземній валюті»;

  • 333 «Грошові кошти в дорозі уё національній валюті»;

  • 334 «Грошові кошти в дорозі в іноземній валюті».

До грошових документів, які знаходяться в касі підприємства, належать по­штові марки, оплачені проїзні документи, оплачені путівки до санаторіїв, пансіо­натів, будинків відпочинку, талони на громадське харчування, марки державного мита, квитки на комунально-побутові послуги тощо. Аналітичний облік грошових документів ведеться за їх видами.

До грошових коштів у дорозі належить виручка за реалізовану продукцію на ринку, в інших місцях, внесена продавцями в каси банків, ощадні каси або поштові відділення чи здана інкасаторам для подальшого її зарахування на розрахункові або інші рахунки підприємства.

Підставою для відображення в обліку сум за рахунком 33 є: товарні чеки, чеки ЕККА, звіти про використання коштів, наданих на відрядження або під звіт, кви­танції установ банків, поштових відділень, копії супровідних відомостей на здану виручку інкасаторам та ін.

Детальніше розглянемо порядок оприбуткування та списання проїзних до­кументів (абонементних квитків) та путівок на санаторно-курортне лікування та відпочинок.

Абонементні квитки — це спеціальні документи на проїзд в одному або де­кількох видах громадського транспорту із зазначенням виду (видів) транспорту, категорії, календарного періоду його використання (тиждень, півмісяця, місяць). Абонементні квитки можна купити за готівку або за безготівковим розрахунком, за рахунком, виставленим підприємством міського електротранспорту. Аби одержати у бухгалтерії цих підприємств проїзні документи, необхідно подати довіреність, платіжне доручення про оплату вартості абонементних квитків. Супровідним до-кументом на видачу квитків є накладна. Якщо розрахунки проводяться готівкою то підтверджуючим документом є касовий чек.

136

Типових форм для обліку грошових документів не передбачено. Можна вести в довільній формі книгу обліку руху проїзних квитків. У ній слід зазначити: пріз­вища працівників, які одержують і повертають проїзні квитки, дати їх видачі (по­вернення), особисті підписи працівників, посилання на номер маршрутного листа, в якому відображено мету виробничої поїздки. У маршрутному листі вказуються: прізвище працівника, пункт призначення, мета поїздки, маршрут пересування, підпис працівника.

Вартість проїзних квитків по закінченні терміну їх використання відносять на витрати підприємства від операційної діяльності на рахунок відповідного виду ви­трат, залежно від функціональних обов'язків працівника. Підставою для збільшен­ня витрат є акт про списання проїзних квитків, який складається у довільній формі і містить усі обов'язкові реквізити первинного документа.

Порядок обліку абонементських квитків подано в табл. 2.9. Путівки на санаторно-курортне лікування та відпочинок поділяються за дже­релами походження на путівки: безпосередньо придбані підприємством у відповід­них закладах охорони здоров'я на підставі прямих договорів; і путівки, отримані від Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності у порядку забезпечення із соціального страхування.

Підприємство може передавати придбані путівки за рахунок власних коштів своїм працівникам наступними способами:

1) вартість путівки частково компенсується працівником, частково ж погашаєть­ся підприємством;

137

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

  1. путівка надається працівнику без компенсації з його боку (як заохочувальна та компенсаційна виплата);

  2. працівник може повністю компенсувати вартість отриманої путівки;

  3. путівка надається працівнику (або непрацівнику) безкоштовно на фінансуван­ня особистих потреб (як додаткове благо).

Законодавством передбачено звільнення від обкладення ПДВ тільки продажу путівок на санаторно-курортне лікування та відпочинок дітей і тільки у закладах, що входять до переліку, встановленого постановою КМУ від 05.08.1997 р. № 835. Отже, при придбанні інших путівок у підприємства виникає податковий кредит з ПДВ (за наявності податкової накладної), а при їх передачі своїм працівникам — податкові зобов'язання. Суму зобов'язання з ПДВ визначають, виходячи з фактичної ціни операцій, але не нижче від звичайної. Звичайною ціною може бути ціна придбання путівки (без ПДВ) або ціна продажу аналогічних путівок у даний період року.

Аби підприємство мало право включити вартість оплачених ним путівок до складу валових витрат (повністю чи частково), у колективному договорі слід пе- редбачити пункт, що працівники можуть забезпечуватися путівками на лікування та відпочинок за рахунок підприємства або за їх часткової оплати.

При наданні путівки працівнику не професійним союзом чи не за рахунок Фонду соціального страхування по тимчасовій втраті працездатності, а підприєм-ством-роботодавцем вартість безоплатно наданої путівки або сума знижки, з якої надається путівка, включається в оподатковуваний доход громадянина. Порядок віднесення до загального оподаткованого доходу вартості (часткової вартості) пу­тівок залежить від того, на підставі яких правовідносин вони надані.

Надання підприємством своїм працівникам безоплатних путівок або путівок зі знижками на підставі відповідних положень колективного трудового договору ви- І магає оподаткування таких доходів як заробітної плати. В іншому разі такі доходи: повинні включатися в оподаткований доход працівника як додаткове благо.

База для нарахування податку з доходів фізичних осіб при безоплатному наданні працівнику путівки підприємством-роботодавцем має визначатися, вихо­дячи зі звичайної ціни путівки, помноженої на коефіцієнт 1,1494, а при наданні пу­тівки з її частковою оплатою працівником в оподаткований доход включатиметься сума знижки, тобто різниця між звичайною вартістю путівки і фактичною сумою її оплати працівником.

Оподаткований доход громадянина, який в індивідуальному порядку одержав від підприємства-роботодавця безоплатну путівку або путівку зі знижкою, може бути зменшений на суму, що не перевищує розміру мінімального прожитковогс рівня, за умови, що на такого платника податку поширюється право на одержанні податкової соціальної пільги. Що ж до надання працівникам безплатних путівок чи путівок зі знижками згідно з умовами трудового або колективного договору, то так надання прирівнюється до одержання доходів у вигляді заробітної плати з відпс відним їх оподаткуванням без права використання пільг.

138

ОБЛІК ГРОШОВИХ КОШТІВ

Відображення операцій з придбання та видачі працівникам путівок, придба­них за рахунок власних коштів підприємства, наведено в табл. 2.10.

Таблиця 2.10

Облік путівок на санаторно-курортне лікування та відпочинок

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн.

дебет

кредит

Придбання путівки підприємством за безготівковим розрахунком

1

Перераховано кошти з поточного рахунка

371

311

1200

2

Відображено розрахунки з податкового кредиту

641

644

200

3

Отримано путівку від постачальника

331

371

1000

4

Відображено податковий кредит

644

371

200

Придбання путівки з оплатою за готівку

1

Видано кошти під звіт для придбання путівки

372

301

1200

2

Оприбутковано путівку через підзвітну особу

331

372

1000

3

Відображено розрахунки з ПДВ

641

372

200

Реалізація путівки, вартість якої повністю компенсується працівником

1

Передано путівку працівнику

377

719

1200

2

Нараховано податкові зобов'язання

719

614

200

3

Отримано оплату за путівку від працівника

301

377

1200

4

Списано собівартість путівки

949

311

1000

5

Списано на фінансові результати:

• доходи від реалізації

• витрати

719 791

791 949

1000 1000

Видача путівки у вигляді заохочувальних та компенсаційних виплат

1

Передано путівку працівнику

661

719

1200

2

Нараховано податкові зобов'язання з ПДВ

719

641

200

3

Списано собівартість путівки

949

331

1000

4

Включено вартість путівки до складу витрат на оплату праці

23,91, 92,93

661

1379,3

5

Нараховано зарплату працівнику

23,91, 92,93

661

350

139

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

Закінчення таблиці 2.10

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн.

дебет

кредит

Видача путівки з частковою оплатою (50 : 50)

1

Перераховано передоплату на придбання путівки

371

311

1200

2

Відображено суму податкового кредиту

641

644

200

3

Одержано путівку

331

371

1000

4

Відображено суму ПДВ у вартості путівки

644

371

200

5

Видано путівку працівнику

377

719

600

6

Нараховано податкові зобов'язання з ПДВ

719

614

100

7

Персоніфіковано доход працівника на суму знижки

377

377

600

8

Списано вартість путівки

949

331

1000

9

Донараховано працівнику доход

949

377

89,66

10

Нараховано податок з доходів

377

641

89,66

11

Отримано оплату від працівника

301

377

600

12

Списано на фінансові результати:

• доход від реалізації

• витрати

719 791

791 949

500 1089,7

Видача путівки як додаткове благо

1

Перераховано грошові кошти з поточного рахунку

371

311

1200

2

Оприбутковано путівку

331

371

1200

3

Видано путівку працівнику

377

331

1200

4

Нараховано податкові зобов'язання з ПДВ

949

641

200

5

Нараховано працівнику доход на вартість путівки

949

377

1200

6

Донараховано працівнику доход

949

377

179,31

7

Утримано податок з доходів

377

641

179,31

8

Списано витрати на фінансові результати

791

949

1579,3

За кошти соціального страхування придбаються путівки до санаторіїв та озд ровчих закладів України. Облік таких путівок розглянемо в наступних розділах.

До грошових коштів в дорозі належать кошти, перераховані для придбані іноземної валюти, а також іноземна валюта, призначена для продажу.

140

ОБЛІК ГРОШОВИХ КОШТІВ

Для придбання іноземної валюти на Міжбанківському валютному ринку України необхідно подати до банку такі документи:

  • заяву про купівлю іноземної валюти;

  • зовнішньоекономічний договір;

  • ВМД, якщо товар ввезено на територію України;

  • акт виконаних робіт (наданих послуг) чи інший документ, який підтверджує факт надання послуг, виконання робіт;

  • документи, передбачені при документарній формі розрахунків (акредитив, інкасо);

  • довідку з ДПА, у якій резидент зареєстрований платником податку. Надаєть­ся вона уповноваженому банку при придбанні іноземної валюти за гривні за зовнішньоекономічним договором, сума якого перевищує $10 000 або еквіва­лент цієї суми в іншій іноземній валюті.

Після придбання іноземної валюти на оригіналах наданих документів робить­ся відмітка уповноваженого банку про дату купівлі валюти, її суму, що підтверджу­ється підписом відповідального працівника валютного відділу і відтиском його особистого штампу чи печаткою банку.

Таку ж відмітку роблять і на копіях цих документів, які залишаються в банку. Іноземна валюта, придбана підприємством через уповноважений банк, повин­на бути використана ним протягом п'яти робочих днів після дня їх зарахування на поточний рахунок підприємства на цілі, передбачені в заяві на придбання іно­земної валюти (у заяві про купівлю валюти підприємство доручає уповноваже­ному банку продати іноземну валюту, якщо придбана валюта не буде використана у вказаний термін). Однак обмеження щодо термінів продажу іноземної валюти поширюється тільки на іноземну валюту першої групи класифікатора іноземних валют НБУ. У разі порушення підприємством вказаного терміну придбана іно­земна валюта продається уповноваженим банком упродовж п'яти робочих днів. При цьому позитивна курсова різниця, що виникає по такій операції, щокварталь­но перераховується до Державного бюджету, а негативна — відноситься на резуль­тати діяльності підприємства.

Розглянемо бухгалтерський облік операції придбання валюти. Приклад. Підприємству для здійснення розрахунків за поставлений товар необхідно придбати $10 000. Комерційний курс купівлі валюти на МВРУ стано­вить 5,33 грн. за $1. Валютний курс НБУ на момент зарахування іноземної валюти на поточний рахунок — 5,30 грн. за $1. Комісійна винагорода банку за здійснення купівлі валюти (1 %) — 533 грн. ($10 000 х 5,33 грн. х 1 %). Для придбання зазна­ченої суми валюти підприємство перераховує банку 53 833 грн. ($10 000 х 5,33 грн. + 533 грн.). Сума внеску до Пенсійного фонду складає 1,5 % від вартості придбаної валюти, тобто 799,50 грн. ($10 000 х 5,33 грн. х 1,5 %). Облік цих операцій наведено у табл. 2.11.

141

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

Таблиця 2.11

Облік операцій з придбання Іноземної валюти

з/п

Зміст господарської операщі

Кореспонденція рахунків

Сума, грн.

дебет

кредит

1

Перераховано грошові кошти на придбання іноземної валюти

333

311

53 833

2

Перераховано грошові кошти на сплату внеску до Пенсійного фонду

333

311

799,50

3

Зараховано на валютний рахунок іноземну валюту (курс 5,30 грн. за $1)

312

333

$10 000

53 000

4

Відображено у складі витрат суму внеску до Пенсійного фонду

92

651

799,50

5

Відображено перераховану банком суму внеску до Пенсійного фонду

651

333

799,50

б

Відображено у складі витрат суму комісійної винагороди банку за купівлю іноземної валюти

92

333

533

7

Відображено у складі витрат різницю між вартістю валюти, придбаної за курсом МВРУ, та вартістю валюти, розрахованої за валютним курсом на момент зарахування валюти на поточний рахунок

949

333

300

Крім операцій придбання валюти, підприємство здійснює також операції з її продажу. При цьому 50 % надходжень в іноземній валюті першої групи класифіка­тора іноземних валют НБУ на користь резидентів — юридичних осіб підлягають обов'язковому продажу через уповноважені банки на МВРУ. Гривневий еквівалент проданої на МВРУ іноземної валюти повинен бути зарахований на поточний раху­нок власника грошових коштів не пізніше двох банківських днів після надходжене ня на кореспондентський рахунок суми у гривнях. Різниця між обліковою вартісні реалізованої валюти, яка для цілей бухгалтерського обліку визначається шляхом перерахунку іноземної валюти у грошову одиницю України за курсом НБУ на дату-продажу іноземної валюти, включаючи витрати з продажу іноземної валюти, і ви­ручкою від реалізації валюти, яка розраховується у гривневому еквіваленті за кур­сом МВРУ на дату реалізації, складає фінансовий результат від продажу валюта Розглянемо облік операцій з продажу іноземної валюти.

Приклад. Підприємство продає $10 000. Курс продажу валюти на МВРУ склаї 5,29 грн. за $1. Валютний курс НБУ на дату списання валюти з валютного рахуй ка — 5,27 грн. за $1, на дату продажу валюти — 5,28 грн. за $1. Гривневий еквівалент

142

ОБЛІК ГРОШОВИХ КОШТІВ

Таблиця 2.12

Облік операцій з продажу іноземної валюти

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн.

дебет

кредит

1

Списано з валютного рахунку іноземну валюту для продажу

334

312

$10 000

52 700

2

Зараховано на поточний рахунок суму гривень, одержану від продажу іноземної валюти за вирахуванням комісійної винагороди банку

311

711

51842

3

Нараховано на курсову різницю

334

714

100,00

4

Нараховано суму комісійної винагороди банку

685

711

1058

5

Відображено у складі витрат суму комісійної винагороди банку

942

685

1058

6

Списано собівартість проданої валюти

942

334

52 800

7

Списано на фінансовий результат:

• доход від реалізації іноземної валюти

• собівартість проданої валюти

• доход від операційної курсової різниці

711

79

714

79

942

79

52 900

53 858 100

списаної з валютного рахунку іноземної валюти — 52 700 грн. ($10 000 х 5,27 грн.). Сума продажу у гривнях — 52 900 грн. ($10 000 х 5,29 грн.). Комісійна винагорода банку за продаж валюти (2 %) — 1058 грн. ($10 000 х 5,29 грн. х 2 %). Сума гривень, одержана за продану валюту, зараховується на поточний рахунок з вирахуванням комісійної винагороди банку в сумі 51 842 грн. ($10 000 х 5,29 грн. - 1058 грн.).

Облік цих операцій наведено в табл. 2.12.

Інші випадки надходження та вибуття інших коштів відображаються такими бухгалтерськими проведеннями (табл. 2.13).

Таблиця 2.13

Облік інших коштів

Зміст господарської операції

За дебетом рахунка 33

Кореспон­дуючий рахунок

Надійшли інші кошти в рахунок погашення довгострокової дебіторської заборгованості

16

143

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

Закінчення таблиці 2.13

Зміст господарської операції

Кореспон­дуючий рахунок

За готівку придбано поштові марки, інші грошові документи

301

Перераховано з поточного рахунку банку з метою придбання грошових документів (авіаквитків тощо)

311

Отримано через підзвітних осіб поштові марки, інші грошові документи

372

Зараховано виручку від реалізації продукції за готівку через підзвітних осіб, яку здано в Ощадний банк або касу поштових відділень

372

Одержано довгострокову позику банку для придбання іноземної валюти

50

Використано короткострокову позику банку на придбання іноземної валюти

60

Придбано путівки до санаторіїв, будинків відпочинку в інших організаціях

685

За кредитом рахунку 33

На депозитний рахунок підприємства з терміном зберігання понад одного року надійшли кошти, що знаходились у дорозі

18

Зараховано на поточний рахунок банку в національній валюті кошти, що знаходились у дорозі

311

Видано підзвітним особам грошові документи

372

Погашено позики банку за рахунок коштів, які на дату складання попереднього балансу знаходились у дорозі

50,60

Погашено кредиторську заборгованість за рахунок інших коштів

68

Відображено у складі інших операційних витрат використання поштових марок, нестачу грошових документів

84

Відображено у складі інших витрат вартість втрачених грошових документів внаслідок надзвичайних подій

85

Віднесено на адміністративні витрати вартість використаних поштових марок та виданих проїзних документів

92

Віднесено до витрат на збут вартість використаних поштових марок

93

Виявлено нестачу грошових документів

947

Списано втрачені внаслідок надзвичайних подій інші кошти

99

Облік операцій за рахунком 33 «Інші кошти» за журнально-ордерною формок ведеться в Журналі-ордері № 2 с.-г. та відомості.

144

ОБЛІК ДЕБІТОРСЬКОЇ ЗАБОРГОВАНОСТІ

Розділ З

ОБЛІК ДЕБІТОРСЬКОЇ ЗАБОРГОВАНОСТІ