Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бух обл_к в агро.Маренич.doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
15.62 Mб
Скачать

8.7 Облік нерозподілених прибутків (непокритих збитків)

Метою діяльності кожного підприємства є одержання прибутку. Прибуток за­лишається в розпорядженні підприємства й використовується ним відповідно до напрямів, визначених установчими документами, з врахуванням обмежень, вста­новлених діючим законодавством.

Нерозподілений прибуток (непокритий збиток) — сума прибутку, реінвесто-вана у підприємство, або сума непокритого збитку.

Нерозподілений прибуток є складовою частиною власного капіталу. Це при-буток, що залишається у підприємства після виплати доходів власникам та форму-вання резервного капіталу. Сума нерозподіленого прибутку на кінець звітного року розраховується таким чином: до суми нерозподіленого прибутку за попередній рік І додають чистий прибуток за звітний рік, обчислюють суму дивідендів за поточний І рік та відрахувань на поповнення резервного капіталу (якщо такі здійснюються). І

Сума нерозподіленого прибутку зменшується за рахунок нарахованих диві-дендів та відрахувань до резервного капіталу. Сума непокритого збитку зменшує розмір власного капіталу підприємства.

Облік нерозподілених прибутків чи непокритих збитків поточного та мину-лих років, а також використаного в поточному році прибутку ведеться на рахунку 44 «Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)». Це рахунок активно-пасившій, балансовий, основний, призначений для обліку власних джерел фінансування під­приємства. За кредитом рахунка відображається збільшення прибутку від усіх він дів діяльності, за дебетом — збитки та використання прибутку.

Рахунок 44 «Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)» має такі субрахунки

  • 441 «Прибуток нерозподілений»;

  • 442 «Непокриті збитки»;

  • 443 «Прибуток, використаний у звітному періоді». На субрахунку 441 «Прибуток нерозподілений» відображаються наявністьі

рух нерозподіленого прибутку. Прибуток може бути спрямований на збільшеній статутного, пайового, резервного капіталу, покриття збитків чи виплату дивідендів

422

ОБЛІК ВЛАСНОГО КАПІТАЛУ

На субрахунку 442 «Непокриті збитки» відображаються непокриті збитки, їх списання здійснюють за рахунок нерозподіленого прибутку, резервного, пайово­го чи додаткового капіталу тощо.

На субрахунку 443 «Прибуток, використаний у звітному періоді» відобража­ються розподіл прибутку між власниками (нарахування дивідендів), відрахування в резервний капітал та інше використання прибутку в поточному періоді. Сальдо на цьому субрахунку у кінці року закривається у кореспонденції із субрахунками 441 та/або 442, з виведенням сальдо на одному з цих субрахунків.

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

Виправлення помилок за минулий рік, що виявлені в поточному році і вплива­ють на показник прибутку, відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 6 «Виправлення помилок і зміни у фінансових звітах» відображається ко­респонденцією рахунку 44 «Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)» з рахун­ками бухгалтерського обліку відповідних об'єктів класів 1-6.

Кореспонденцію за рахунком 44 наведено в табл. 8.5.

Порядок відображення виправлення помилок у фінансових звітах розглянемо на прикладі.

Приклад. Підприємство у листопаді минулого року в бухгалтерському обліку помилково збільшило первинну вартість адміністративної будівлі на суму витрат на її поточний ремонт замість того, щоб віднести їх на витрати періоду. У грудні мину­лого та в січні й лютому звітного року на збільшену первинну вартість нараховували амортизацію за прямолінійним методом. Помилку виявлено у березні звітного року.

Як видно, у минулому році: були занижені витрати періоду на суму поточного ремонту адміністративної будівлі; необгрунтовано віднесено на витрати періоду суму неправильно нарахованої амортизації. Це призвело до того, що було завищено прибуток у бухгалтерському обліку та сума податку на прибуток.

Виправлення помилки в бухгалтерському обліку показано в табл. 8.6.

Виправлення помилок минулих років та поточного року оформляють бух­галтерською довідкою, у якій зазначають зміст помилки, суму і кореспонденцію рахунків бухгалтерського обліку. У місяці складання цієї довідки її дані записують до відповідного регістру та до Головної книги.

Інформацію про виправлення помилки за минулий рік слід відобразити в При­мітках до фінансової звітності за поточний рік.

Таблиця 8.6

Облік виправлення помилок у фінансових звітах

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

дебет

кредит

Виправлення помилки за минулий рік

1

Зменшено на суму поточного ремонту первинну вартість адміністративної будівлі

441

103

2

Відкориговано знос адміністративної будівлі

131

441

3

Збільшено відстрочені податкові активи (зменшено відстрочені податкові зобов'язання)

17(54)

441

Виправлення помилки за поточний рік

1

Відкориговано знос адміністративної будівлі

92

131

2

Нараховано знос адміністративної будівлі

92

131

424

ОБЛІК ВЛАСНОГО КАПІТАЛУ