Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бух обл_к в агро.Маренич.doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
15.62 Mб
Скачать

2.1 Економічний зміст і завдання обліку грошових коштів

Для здійснення виробничої діяльності кожне підприємство повинне мати необхідних розмірах грошові кошти, які є найліквіднішою частиною обороти активів. Гроші дають змогу придбати засоби матеріально-технічного призначення (корми, насіння, добрива, запасні частини, основні засоби тощо), які споживають у виробничому процесі. У грошовій формі здійснюються деякі платежі у виробник чій сфері. У результаті виробництва створюється готова продукція, яка реалізує ся покупцям, що дає підприємству змогу одержати грошові кошти. Ці кошти ви-чаються знову на придбання ТМЦ, на виплату заробітної плати, сплату податків зборів, інших обов'язкових платежів тощо. Отже, у процесі діяльності підприєм-гроші постійно здійснюють кругообіг і поступово проходять усі його стадії.

Усі платежі здійснюються суб'єктами підприємницької діяльності у форм тівкових або безготівкових розрахунків.

Розрахунки з підприємствами, оплата зобов'язань перед державою, погаш позик банків здійснюються у більшості випадків у безготівковій формі. Обіг го" пов'язаний, в основному, з виплатою заробітної плати, розрахунками з нихфізич особами, оплатою господарських витрат підприємства. Готівкову виручку пі. ємство також може використовувати для забезпечення інших господарські-треб, що виникають у процесі функціонування, в т. ч. для розрахунків з бюдж та державними цільовими фондами. Проте за наявності податкового боргу підпри-ємству не дозволяється використовувати готівкову виручку на виплати. З оплатою праці, крім виплат через екстрені обставини (невідкладні Тобто підприємство, що має податковий борг, може безперешкодно проводи-рахунки готівкою з іншими підприємствами, підприємцями (у межах 10 ти і з фізичними особами для забезпечення власних потреб (крім виплат, пов*

78

облік грошових коштів

з оплатою праці). Платежі понад установлену граничну суму (10 тис. грн.) про­водяться виключно у безготівковому порядку. Десятитисячне обмеження із суми готівкового розрахунка одного підприємства з іншим підприємством знято при за­купівлі сільськогосподарської продукції.

Як готівкова форма розрахунків, так і безготівкова мають свої певні переваги та недоліки. Серед переваг готівкової форми розрахунків можна виділити, переду­сім, оперативність їх здійснення. До недоліків слід віднести встановлені обмеження щодо суми розрахунків між підприємствами (підприємцями) протягом одного дня (10 тис. грн.). Крім того, нормами чинного законодавства при здійсненні готівкових розрахунків у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг передбачена необ­хідність використання реєстраторів розрахункових операцій.

До переваг безготівкової форми розрахунків слід віднести відсутність обме­жень щодо мінімального та максимального розмірів платежу. Головним недоліком безготівкової форми розрахунків є тривалий час їх здійснення.

Безготівкові розрахунки проводяться через банки, інші фінансові установи, у яких відкрито відповідні рахунки, якщо інше не випливає із закону та не обумов­лено видом безготівкових розрахунків.

До грошових коштів у бухгалтерському обліку належать готівка, яка зберіга­ється на підприємстві в касі, кошти на рахунках у банках та депозити до запитання. Під рухом грошових коштів розуміють надходження і вибуття грошових коштів у розрізі видів діяльності. Надходження коштів від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг); надходження коштів за надання права користування активами (орен­да); платежі постачальникам і підрядникам; виплати працівникам та ін. — це при­клади руху грошових коштів внаслідок операційної діяльності. Платежі, пов'язані з придбанням основних засобів і нематеріальних активів; надходження коштів від продажу необоротних активів; надання позик іншим підприємствам; надходження дивідендів, відсотків та ін. характеризують рух коштів внаслідок інвестиційної ді­яльності. Прикладами руху коштів внаслідок фінансової діяльності є: надходження коштів від випуску акцій; отримання позик та їх погашення; викуп акцій власної емісії; виплата дивідендів; одержання від власників і повернення власникам коштів для діяльності підприємства та ін.

До складу грошових коштів не включають гроші на банківських рахунках, об­межені для поточного використання протягом терміну, що перевищує один рік. Такі кошти відображають у складі необоротних активів, як і інші фінансові інвестиції.

Основними завданнями обліку грошових коштів є: суворий контроль за збе­реженням, надходженням і витрачанням грошових коштів; своєчасне оформлення цих операцій відповідними первинними документами; контроль за цільовим ха­рактером використання коштів; надання повної, правдивої та неупередженої ін­формації про зміни, що відбулися у грошових коштах підприємства, для складання звітності; правильне і своєчасне відображення руху грошових коштів у регістрах бухгалтерського обліку.

79

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ