Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бух обл_к в агро.Маренич.doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
15.62 Mб
Скачать

8.3 Облік статутного капіталу

Облік власного капіталу у новостворених агроформуваннях будується відпо­відно до правових вимог створення підприємств різних організаційно-правових форм і особливостей реорганізації колективних сільськогосподарських підпри­ємств та трансформації відносин власності.

Для акціонерних товариств, товариств з обмеженою відповідальністю та то­вариств з додатковою відповідальністю законодавством встановлено норми щодо формування і зміни статутного капіталу.

409

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

Статутний капітал — зафіксована в установчих документах загальна вартість активів, які являють собою внески власників (учасників) до капіталу підприєм­ства. Після державної реєстрації підприємства розмір статутного капіталу є не­змінною величиною.

Статутний капітал на державному підприємстві — це державні кошти, виді­лені підприємству у постійне користування й розпорядження з метою здійснення статутної діяльності. Загальний розмір засобів, закріплених за підприємством при його створенні, вказується у статуті.

У недержавних підприємствах сума статутного капіталу визначається уста­новчими документами і фіксується в статуті підприємства.

Товариство з обмеженою відповідальністю (ТОВ) має статутний капітал, розді­лений на частки, розмір яких визначається установчими документами. Якщо учас­ники протягом першого року діяльності товариства не сплатили повністю суму сво­їх вкладів, товариство повинне оголосити про зменшення свого статутного капіталу й зареєструвати відповідні зміни до статуту в установленому порядку або ж при­йняти рішення про ліквідацію товариства. Якщо по закінченні другого чи кожного наступного фінансового року вартість чистих активів (активи мінус зобов'язання) товариства буде меншою від статутного капіталу, товариство зобов'язане оголосити про зменшення свого статутного капіталу й зареєструвати відповідні зміни в статут в установленому порядку, якщо учасники не прийняли рішення про внесення до­даткових вкладів. Якщо вартість чистих активів товариства стає меншою від визна­ченого законом мінімального розміру статутного капіталу, воно підлягає ліквідації.

Зменшення статутного капіталу товариства дозволяється після повідомлення у встановленому законом порядку всіх його кредиторів. Кредитори вправі вимага­ти дотермінового припинення діяльності товариства або виконання ним відповід­них зобов'язань і відшкодування їм збитків.

Збільшення статутного капіталу товариства допускається після внесення всі­ма його учасниками вкладів у повному обсязі.

Учасники товариства не відповідають за його зобов'язаннями. Однак тепер вони несуть не відповідальність в межах своїх вкладів, а ризик збитків, пов'язаних І з діяльністю товариства, в межах вартості своїх вкладів. І тільки ті учасники това- риства, які не повністю внесли вклади, несуть солідарну відповідальність за його зобов'язаннями в межах вартості невнесеної частини вклада кожного з учасників.

Статутний капітал акціонерного товариства є сукупністю активів, сплачених за акції, випущені товариством, й дорівнює їх загальній номінальній вартості.

Законодавством передбачені такі види AT:

  • відкрите AT, акції якого можуть розповсюджуватися шляхом відкритої перед- плати і купівлі-продажу на біржах;

  • закрите AT, акції якого розподіляються між засновниками і не можуть розпо­всюджуватися шляхом передплати, купуватися і продаватися на біржі.

410

ОБЛІК ВЛАСНОГО КАПІТАЛУ

Акція — це цінний папір без установленого терміну обігу, який засвідчує па­йову участь у статутному капіталі AT, підтверджує членство в AT і право на участь в управлінні ним, дає її власникові право на отримання частини прибутку у вигляді дивідендів, а також на участь у розділі майна при ліквідації AT

Акції можуть бути іменними і на пред'явника. Обіг іменних акцій має відо­бражатися в книзі реєстрації акцій, до якої вносяться відомості про кожну іменну акцію: її власник, час придбання, кількість акцій у кожного акціонера. Акції на пред'явника у книзі реєструються лише за їх загальною кількістю. Такі акції мо­жуть випускати тільки відкриті AT

За ознакою прибутковості і участі в управлінні AT виділяються прості й при­вілейовані акції. Останні дають їх власникові переважне право відносно власників простих акцій на отримання дивідендів, а також на пріоритетну участь у розподілі майна при ліквідації AT Такі акції можуть випускатися з фіксованими у відсотках до номінальної вартості щорічними дивідендами. Власники привілейованих акцій не мають права брати участь в управлінні AT, якщо інше не передбачене його ста­тутом. Привілейовані акції можуть випускатися на суму, що не перевищує 25 % від статутного капіталу.

Формування статутного капіталу AT полягає в тому, що засновники (акціоне­ри) отримують у власність частку статутного капіталу у формі акцій, а товариство, у свою чергу, стає власником активів, які акціонери сплатили за акції.

Основними етапами здійснення першої емісії акцій відкритими та закритими акціонерними товариствами є:

  1. Укладення засновниками AT установчого договору, який визначає порядок здійснення ними спільної діяльності щодо створення AT, відповідальність пе­ред особами, котрі передплатили акції, і третіми особами.

  2. Прийняття засновниками AT рішення про випуск акцій (оформлюється про­токолом).

  3. Проведення перевірки аудитором фінансового стану засновників — юридич­них осіб.

  4. Організація та проведення відкритої передплати на акції для ВАТ (реєстрація інформації про випуск акцій у Державній комісії з цінних паперів та фондо­вого ринку — ДКЦПФР — та її публікація). Акції ЗАТ шляхом передплати не розповсюджуються, а розподіляються між засновниками.

  5. Подання до ДКЦПФР звіту про результати відкритої передплати на акції не пізніше ніж через 15 календарних днів після закінчення терміну передплати.

  6. Проведення установчих зборів AT не пізніше двох місяців від моменту перед­плати на акції й затвердження статуту товариства.

  7. Державна реєстрація товариства та відображення формування статутного ка­піталу в бухгалтерському обліку.

411

бухгалтерський облік в агроформуваннях

  1. Реєстрація випуску акцій у ДКЦПФР та відображення статутного капіталу у фінансовій звітності.

  2. Забезпечення акціонерним товариством підтвердження прав власності на ак­ції. У разі обрання бездокументної форми випуску акцій AT оформляє та депо­нує глобальний сертифікат випуску в депозитарній установі. Якщо обирається документальна форма випуску акцій, то AT забезпечує внесення інформації до реєстру власників іменних цінних паперів, виготовляє бланки сертифікатів акцій товариства й видає оформлені сертифікати акціонерам.

Бланки сертифікатів акцій обліковують за вартістю їх придбання на позаба­лансовому рахунку 08 «Бланки суворої звітності», а зберігають у касі (до моменту їх реалізації або анулювання). Списують бланки сертифікатів акцій одночасно із записами про їх реалізацію або анулювання. Аналітичний облік ведуть за кожним бланком та місцем його зберігання.

Товариство набуває прав юридичної особи від дня державної реєстрації. Після цього воно відкриває поточний та інші рахунки в банках, укладає та схвалює угоди, здійснює бухгалтерський облік результатів своєї роботи.

Акції, що пропонуються для відкритого продажу, допускаються для розмі­щення не раніше ніж через ЗО днів після опублікування оголошення про їх випуск. Термін відкритої передплати на акції не може перевищувати 6 місяців. Особи, які бажають придбати акції, повинні внести на рахунок засновників не менше 10 % від вартості акцій, які вони передплатили. Після цього засновники видадуть їм письмові зобов'язання про продаж відповідної кількості акцій. До дня скликання установчих зборів особи, які передплатили акції, повинні внести не менше 50 % від номінальної вартості акцій (разом із початковим внеском). Купують акції на підставі договору із засновниками.

Акціонери, які передплатили акції, зобов'язані оплатити повну їх вартість у термін, встановлений установчими зборами, але не пізніше одного року після ре­єстрації AT За несплати акцій протягом трьох місяців після встановленого терміну платежу AT має право реалізувати їх у порядку, встановленому його статутом.

Оплату акцій статутного капіталу AT можна здійснювати: основними засо­бами; іншими необоротними матеріальними активами; нематеріальними активами; запасами; цінними паперами; грошовими коштами, в т. ч. в іноземній валюті.

Оцінку вкладів, внесених в натуральній формі, затверджують установчі збори AT. Первинною вартістю основних засобів, запасів, нематеріальних активів, внесе­них до статутного капіталу підприємства, визначається погоджена засновниками (учасниками) товариства їх справедлива вартість на момент прийняття на баланс. Собівартість фінансової інвестиції, здійсненої шляхом обміну на цінні папери влас­ної емісії, визначається за справедливою вартістю переданих цінних паперів.

Заборонено оплачувати акції статутного капіталу бюджетними коштами, ко-штами, одержаними в кредит та під заставу, векселями.

412

ОБЛІК ВЛАСНОГО КАПІТАЛУ

Для обліку й узагальнення інформації про стан та рух статутного капіталу підприємства призначено рахунок 40 «Статутний капітал». Це рахунок пасивний, балансовий, основний, призначений для обліку власних джерел фінансування підприємства. За кредитом рахунку 40 «Статутний капітал» відображається збіль­шення статутного капіталу, за дебетом — його зменшення (вилучення). Сальдо на цьому рахунку має відповідати розміру статутного капіталу, який зафіксовано в установчих документах підприємства.

Аналітичний облік статутного капіталу ведеться за видами капіталу за кожним засновником, учасником, акціонером тощо.

Розмір статутного капіталу не змінюється внаслідок надходження чи вибуття активів. Збільшувати або зменшувати його можна лише після державної реєстрації змін до статуту підприємства, пов'язаних зі збільшенням (зменшенням) розміру статутного капіталу. При цьому зміна власника акцій, часток внаслідок укладання угод купівлі-продажу, міни, дарування, успадкування не матиме жодного впливу на розмір статутного капіталу, відображеного на рахунку 40.

З метою впорядкування питань бухгалтерського обліку статутного капіталу в AT Державна комісія з цінних паперів і фондового ринку України рішенням від 10.06.2003 р. № 256 затвердила Методичні рекомендації щодо бухгалтерського об­ліку операцій з формування статутного капіталу в акціонерних товариствах.

Бухгалтерський облік формування статутного капіталу AT наведено в табл. 8.1.

AT має право збільшувати статутний капітал за умови повної оплати всіх рані­ше випущених акцій за вартістю, не нижчою від номінальної.

413

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

Збільшення статутного капіталу здійснюється шляхом:

  • випуску нових акцій;

  • обміну облігацій на акції;

  • підвищення номінальної вартості акцій. При збільшенні кількості акцій існуючої номінальної вартості статутний капі­тал AT збільшується за рахунок:

  • додаткових внесків акціонерів у вигляді будівель, споруд, обладнання та інших матеріальних цінностей, цінних паперів, нематеріальних активів, грошових ко­штів, в т. ч. в іноземній валюті;

  • реінвестиції дивідендів (виплата дивідендів акціями).

Зменшення розміру статутного капіталу AT здійснюється шляхом зменшення:

  • номінальної вартості акцій;

  • кількості акцій існуючої номінальної вартості шляхом викупу їх у власників з метою анулювання.

AT зобов'язане відшкодувати власникам акцій збитки, пов'язані зі зменшен­ням статутного капіталу.

При зменшенні статутного капіталу його розмір не може бути меншим від мі­німального розміру, встановленого законодавством.

Розглянемо типові бухгалтерські проведення за змінами статутного капіталу AT в табл. 8.2.

ОБЛІК ВЛАСНОГО КАПІТАЛУ

Закінчення таблиці 8.2

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

дебет

кредит

3. Нараховано персоніфіковані дивіденди за одержувачами (акціонерами)

443

671

4. Нараховано податок з доходів фізичних осіб

671

641

5. Сторновано податок на дивіденди, нарахований на реінвестовані дивіденди

671

641

6. Реєстрація випуску додаткових акцій і збільшення статутного капіталу на номінальну вартість випущених акцій

46

40

7. Відображено суму перевищення ціни придбання акцій над їх номінальною вартістю

46

421

8. Списано суму нарахованих дивідендів у зменшення заборгова­ності акціонерів з формування власного капіталу товариства

671

46

1.3. Збільшення статутного капіталу за рахунок індексації балансової вартості основних засобів

1. Видано додаткові акції (або обмін попередніх акцій на акції з новою номінальною вартістю)

423

40

1.4. Конвертація облігацій в акції

1. Відображено суму збільшення зареєстрованого статутного

капіталу

46

40

2. Відображено суму перевищення ціни придбання акцій над їх номінальною вартістю

46

421

3. Списано суму зобов'язань за облігаціями, представленими до обміну, у зменшення заборгованості власників облігацій з формування власного капіталу товариства

521

46

2. Зменшення статутного капіталу

2.1. Анулювання викуплених акцій

1. Зменшено статутний капітал на номінальну вартість анульованих акцій

40

451

2. Списано суму перевищення ціни викупу над номінальною вартістю за рахунок власного емісійного доходу:

• ціна викупу вища від номінальної вартості

• ціна викупу нижча від номінальної вартості

421 451

451 421

2.2. Зменшення номінальної вартості акцій

1. Відображено суму зменшення статутного капіталу

40

672

2. Сплачено компенсацію власниками акцій

672

30,31

3. Викуп в акціонерів повністю оплачених акцій акціонерним товариством

451

672

4. Здійснено розрахунок за викуплені товариством акції власного випуску

672

30,31

415

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ