Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бух обл_к в агро.Маренич.doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
15.62 Mб
Скачать

4.8 Облік запасів

за журнально-ордерною формою

Дані про рух та наявність виробничих запасів, МШП, готової продукции товарів у цілому по господарству узагальнюють у Журнал-ордері № 10.1 с.-г.та відомості. Для записів по синтетичних рахунках (субрахунках) 20, 22, 25, 26,27,21 використовують вкладні аркуші.

При відкритті Журнал-ордеру до нього переносять дані про залишки на по­чаток місяця із регістру за попередній місяць. Далі в розділі «Дебет» (відомість)за писують усі канали надходження цінностей, а в розділі «Кредит» (Журнал-ордер) вказують напрями їх використання. Одночасно за кожним видом руху продукції матеріалів проставляються кореспондуючі рахунки. Потім в окремі графи послідов но переносять вартісні дані зі звітів про рух матеріальних цінностей, підраховують

268

ОБЛІК ЗАПАСІВ

підсумки за приходом і витрачанням і виводять сальдо на кінець місяця. Суми оборотів звіряють з даними інших регістрів (Журнал-ордерів) № 6 с-г., № 8 с.-г., № 10.2 с.-г. та ін. Кредитові обороти в цілому та за кореспондуючими рахунками із Журнал-ордера № 10.1 с.-г. переносять у Головну книгу.

Залишки кожного виду продукції матеріалів зі звітів про рух матеріальних цінностей на початок наступного місяця записують у сальдові відомості, які є регіст­рами аналітичного обліку ТМЦ. У сальдових відомостях залишки відображають у кількісному й вартісному вираженні, причому вказують залишки і тих продуктів, за якими протягом місяця не було руху.

Сальдові відомості можуть вестися за двома варіантами. Відомість за фор­мою № 41 відкривають і ведуть у розрізі матеріально відповідальних осіб, а за формою № 41а — у цілому по господарству. Питання про вибір тієї чи іншої фор­ми сальдової відомості вирішує головний бухгалтер, у залежності від конкретних умов підприємства.

Залишки матеріалів та готової продукції на кінець звітного місяця, відображе­ні в Журнал-ордері № 10.1 с.-г. та відомості, мають дорівнювати підсумковим даним сальдових відомостей за кожним синтетичним рахунком (субрахунком).

Схему запису операцій з обліку виробничих запасів, МШП, готової продукції та товарів наведено на рис. 4.2.

Рис. 4.2

Схема запису операцій з обліку виробничих запасів, МШП, готової продукції та товарів за журнально-ордерною формою

269

бухгалтерський облік в агроформуваннях

Розділ 5

ОБЛІК ТВАРИН НА ВИРОЩУВАННІ ТА ВІДГОДІВЛІ

5.1 Економічний зміст і завдання обліку твари: на вирощуванні та відгодівлі

До специфічних об'єктів обліку, яких не має жодна інша галузь народного господарства, у сільськогосподарських підприємствах належать тварини на виро­щуванні та відгодівлі.

За своїм економічним змістом тварини на вирощуванні та відгодівлі є, по суті, І незавершеним виробництвом галузі тваринництва. До моменту їх реалізації, забою,! вони постійно змінюють свою масу і, відповідно, вартість. Проте, з іншого боку, тва-і рини на вирощуванні та відгодівлі мають деякі характерні особливості, які змушу-ють вести їх облік як матеріальних оборотних засобів (тварин можна в будь-який момент реалізувати, забити на м'ясо тощо).

Відповідно до П(С)БО 9 «Запаси» молодняк тварин і тварини на відгодівлі належать до запасів підприємства. Але на них не поширюються норми П(С)Б0 за умови, що такі тварини оцінюються за чистою вартістю реалізації відповідно до інших положень (стандартів) бухгалтерського обліку.

Тварини на вирощуванні та відгодівлі займають в оборотних засобах сільсько-господарських підприємств значну питому вагу. Вони, практично не міняючи зо­внішньої форми, змінюють економічний зміст активів підприємства. Так, молодняк тварин, який досяг відповідного віку, переводять до основного стада. При цьому він переходить до групи засобів праці (необоротних активів), і навпаки: тварини, вибракувані з основного стада і поставлені на відгодівлю, стають предметами праці (оборотними активами).

Від тваринництва отримують специфічний вид продукції (приплід, приріст), який в процесі виробництва безперервно змінює свою форму з кількісної на якісну.

270

ОБЛІК ТВАРИН НА ВИРОЩУВАННІ ТА ВІДГОДІВЛІ

Для розмежування процесу виробництва у тваринництві від інвентарного об­ліку тварин на вирощуванні та відгодівлі у бухгалтерському обліку передбачено окремі синтетичні рахунки. Витрати на вирощування та відгодівлю тварин, їх при­ріст обліковуються на рахунку 23 «Виробництво», а наявне поголів'я, його жива маса, вартість — на рахунку 21 «Тварини на вирощуванні та відгодівлі».

До складу молодняку тварин, птиці і тварин на відгодівлі включають поголів'я, вирощене у власному господарстві та придбане на стороні, а саме: молодняк усіх видів від моменту одержання приплоду до переводу в основне стадо чи вибуття, тварин на відгодівлі, а також поголів'я основного стада птиці, кролів та звірів. Сюди ж відносять нетелів та свиноматок, що перевіряються, піддослідних тварин, корів, які використовуються для одержання ембріонів, а в спеціалізованих господарствах з вирощування тварин основного стада — ще й корів-первісток від моменту розтелу до реалізації, а також сім'ї бджіл.

Не включають до складу молодняку тварин, птицю і тварин на відгодівлі поголів'я основного стада продуктивної худоби (корови та бугаї молочного і м'ясного напряму; свиноматки — без тих, що перевіряються, кнури; конематки і жеребці; вівцематки, барани-плідники та валухи; кози та козли) та робочої ху­доби (коні, воли тощо).

Сільськогосподарські підприємства можуть утримувати тварин на власних фермах та передавати на вирощування чи відгодівлю іншим підприємствам (за уго­дами про міжгосподарську кооперацію) та громадянам (згідно з угодами).

Основними завданнями обліку молодняку тварин, птиці і тварин на відгодівлі в сільськогосподарських підприємствах є:

  • своєчасне та правильне документальне відображення операцій та забезпечен­ня достовірних даних щодо надходження з виробництва та вибуття тварин і одержання продукції;

  • контроль за збереженням тварин у місцях їх утримання та на всіх етапах їхньо­го руху;

  • забезпечення щоденної реєстрації даних про рух поголів'я з метою визначення потреби ферми (бригади) в кормах на кожний день;

  • правильне обчислення фактичної вартості тварин при їх надходженні та вибутті;

  • здійснення заходів з метою недопущення нестач, крадіжок та загибелі тварин. Облік молодняку тварин на фермах і в бухгалтерії сільськогосподарського

підприємства організовується і ведеться під керівництвом головного бухгалтера сільськогосподарського підприємства та бухгалтера з обліку в тваринництві.

Необхідними передумовами здійснення контролю за збереженням молодняку тварин, птиці і тварин на відгодівлі є:

• перевірка чисельності тварин та їх обов'язкове зважування при визначенні приросту, прийманні та відпуску;

271

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

  • проведення контролю за своєчасним і правильним веденням обліку поголів'я на фермах;

  • систематичне проведення інвентаризації з метою недопущення втрат поголів'я та маси;

  • встановлення переліку осіб (завідувачі фермами, бригадири, старші робітники ферм тощо), які відповідають за приймання і відпуск тварин, їхнє зважування, правильне та своєчасне оформлення цих операцій, а також збереження за­кріплених за ними тварин (з цими особами укладаються договори про повну матеріальну відповідальність);

  • звільнення й переміщення матеріально відповідальних осіб за згодою головно­го бухгалтера сільськогосподарського підприємства;

  • затвердження переліку посадових осіб, яким надано право підписувати до­кументи на переміщення тварин у господарстві, а також видавати дозвіл (під-і писувати перепустку) на їх вивезення за межі сільськогосподарського підприн ємства. Списки цих осіб, а також зразки їхніх підписів повинні бути передані у структурні підрозділи (на ферму, бригаду, в цехи і т. ін.).