Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бух обл_к в агро.Маренич.doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
15.62 Mб
Скачать

13.1 Облік собівартості реалізації

Реалізація продукції, виконаних робіт та наданих послуг в аграрному сек­торі — основне джерело грошових надходжень у сільськогосподарських товаро­виробників. Реалізованою вважається як відвантажена (відпущена), фактично оплачена продукція, так і продукція, платіж за яку ще не надійшов на поточний рахунок підприємства або в рахунок оплати якої отримано векселі. До обсягу реалізації включається продукція, продана сільськогосподарськими підприєм­ствами, селянськими (фермерськими) господарствами заготівельним організаці­ям, споживкооперації, комерційним структурам, зарубіжним країнам, на ринку, у порядку закупівлі, на біржах, аукціонах, через власну торговельну мережу та заклади громадського харчування, за бартером тощо, а також продукція, ви­дана у рахунок оплати праці, орендної плати за землю та майнові паї (частки), віддана у сплату боргів тощо.

Реалізація продукції (робіт, послуг) — це господарча операція суб'єкта під­приємницької діяльності, що передбачає передачу права власності на продукцію (роботи, послуги) іншому суб'єкту підприємницької діяльності в обмін на екві­валентну суму коштів або боргових зобов'язань. Для цілей оподаткування датою реалізації вважається дата передачі права власності на зазначену продукцію (ро­боти, послуги) згідно з базисними умовами поставки, визначеними сторонами, незалежно від строків здійснення оплати. Отже, реалізацію відображають, коли продукцію відпущено покупцеві, незалежно від того, одержано чи не одержа­но за неї гроші.

Процес реалізації завершує кругообіг засобів на підприємстві і створює пере­думови для здійснення нового кругообігу. Тут відбувається передача продукції спо­живачам, одержання оплати від них, виявлення результату діяльності.

793

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

Основними завданнями обліку реалізації є:

  • контроль за ступенем виконання державного контракту і державного замов­лення щодо реалізації сільськогосподарської продукції;

  • своєчасне документальне оформлення реалізованої продукції (робіт, послуг);

  • контроль за своєчасним надходженням виручки від продажу продукції (робіт, послуг);

  • визначення фінансових результатів від реалізації продукції (робіт, послуг). Для оформлення реалізації продукції сільськогосподарського виробництва

передбачені відповідні первинні документи.

При відпуску (відвантаженні) продукції сільськогосподарського виробництва на сторону іншим підприємствам і організаціям виписуються товарно-транспортні накладні, відповідно до Правил перевезень вантажів автомобільним транспортом. Товарно-транспортні накладні виписує продавець у чотирьох примірниках: перший із підписом водія залишається у пункті відправки; другий, третій і четвертий, заві­рені підписом та печаткою вантажовідправника, вручаються водієві. Той доставляє вантаж за призначенням, здає його одержувачу і залишає йому другий примірник товарно-транспортної накладної. Третій і четвертий примірники накладної з відміт­кою про приймання вантажу повертаються сільськогосподарському підприємству (продавцю), з яких третій примірник здають у пункт відправлення продукції або в бухгалтерію, а четвертий передають водієві для підтвердження обсягу перевезень вантажів та підрахунку оплати праці за виконану роботу.

Сільськогосподарські підприємства використовують такі спеціалізовані форми товарно-транспортних накладних (ТТН): ТТН на відправку-прийман-ня сільськогосподарської продукції (зерно, насіння олійних культур та трав) (ф. № 1 с.-г. зерно); ТТН на відправку-приймання овочів, фруктів, ягід та ін. (ф. №1 с.-г. овочі); ТТН на відправку-приймання тварин і птиці (ф. № і с.-г. тва­рини); ТТН на перевезення молочної сировини (ф. № 1-ТН (МС)); ТТН на від­правку-приймання вовни (ф. № 1 с.-г. вовна); ТТН на відправку-приймання буряка (ф. № 1-ТН-буряк) та ін. Розрахунковими документами у цьому разі є: рахунки-фактури, приймальні квитанції, платіжні вимоги тощо.

З 1 січня 2004 р. продаж племінних тварин на внутрішньому ринку та експорт будь-якої великої рогатої худоби здійснюється за наявності прикріплених на твари­ні бирок, паспорта ВРХ та ветеринарної картки до нього. Для іншої великої рогатої худоби ідентифікація стане обов'язковою тільки з 01.07.2005 р.

У разі продажу за готівку на ринку, у магазинах, ларьках продукція відпуска­ється зі складу підзвітній особі — продавцеві за накладною. Продавець зобов'язаний скласти звіт про продаж сільськогосподарської продукції і здати його в бухгалте­рію у терміни, встановлені графіком документообігу.

Крім того, сільгосппідприємства — платники податку на додану вартість по­винні при продажу продукції, здачі виконаних робіт і послуг видати покупцеві

794

ОБЛІК ВИТРАТ ДІЯЛЬНОСТІ

(замовнику) податкову накладну. Податкові накладні не складаються при продажу продукції на ринку покупцям, не зареєстрованим як платники ПДВ.

Видачу продукції працівникам підприємства у рахунок оплати праці відо­бражають у відомості, яку складають у двох примірниках. Перший передають комірникові, а другий залишають в бухгалтерії. У відомості повинна бути розписка працівників про одержання продукції.

При реалізації продукції окремим працівникам господарства та іншим фізич­ним особам зі складу за готівку використовують накладну (внутрішньогосподар­ського призначення ф. № 87) та прибуткові касові ордери (ф. № КО-1).

Отримана і реалізована в поточному році сільськогосподарська продукція враховується протягом року за плановою собівартістю, яка в кінці року доводиться до фактичної. У разі, якщо фактична собівартість перевищить планову, різниця до­датково списується, а якщо вона виявиться нижчою від планової, то різницю відо­бражають методом «сторно».

Підприємства (наприклад, фермерські господарства), які не калькулюють со­бівартість продукції сільськогосподарського виробництва, оприбутковують, а отже, й реалізують її за поточними цінами, які діють на момент реалізації чи складання звітності.

Собівартість реалізованої продукції (робіт, послуг) складається з виробничої собівартості продукції (робіт, послуг), яка була реалізована протягом звітного пері­оду, розподілених загальновиробничих та наднормативних виробничих витрат.

Адміністративні (загальногосподарські) витрати, витрати на збут та інші операційні витрати не включаються до собівартості реалізованої продукції, а від­носяться до витрат операційної діяльності того звітного періоду, у якому вони виникли. Такі витрати відображаються в бухгалтерському обліку на відповідних рахунках 92 «Адміністративні витрати», 93 «Витрати на збут», 94 «Інші витрати операційної діяльності».

Для узагальнення інформації про собівартість реалізованої готової продукції, товарів, виконаних робіт, наданих послуг призначено рахунок 90 «Собівартість ре­алізації». Це рахунок активний, номінальний, операційний, розподільний.

За дебетом рахунка 90 «Собівартість реалізації» відображається виробнича собівартість реалізованої готової продукції, робіт, послуг; фактична собівартість реалізованих товарів (без торгових націнок), за кредитом — списання в порядку закриття дебетових оборотів на рахунок 79 «Фінансові результати».

Рахунок 90 «Собівартість реалізації» має такі субрахунки:

  • 901 «Собівартість реалізованої готової продукції»;

  • 902 «Собівартість реалізованих товарів»;

  • 903 «Собівартість реалізованих робіт і послуг»;

  • 904 «Страхові виплати».

795

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

На субрахунку 901 «Собівартість реалізованої готової продукції» ведеться облік виробничої собівартості реалізованої готової продукції. До цього субрахунка можна рекомендувати відкрити такі субрахунки (рахунки третього порядку):

  • 9011 «Собівартість реалізованої продукції рослинництва»;

  • 9012 «Собівартість реалізованої продукції тваринництва»;

  • 9013 «Собівартість реалізованої продукції промислових виробництв».

На субрахунку 902 «Собівартість реалізованих товарів» відображається собі­вартість реалізованих товарів, яка визначається Положенням (стандартом) бухгал­терського обліку 9 «Запаси».

На субрахунку 903 «Собівартість реалізованих робіт і послуг» ведеться облік собівартості реалізованих за звітний період робіт і послуг.

Субрахунок 904 використовують страхові організації.

Кореспонденцію за рахунком 90 «Собівартість реалізації» наведено в табл. 13.1.

Аналітичний облік собівартості реалізованої продукції (робіт, послуг) ведеть­ся, виходячи з потреб підприємства і затвердженої статистичної звітності. Аналі­тичні рахунки відкривають за напрямами реалізації, видами реалізованої продукції, товарів, робіт, послуг, регіонами збуту тощо.

Таблиця 13.1

Облік собівартості реалізації

Зміст господарської операції

Кореспондую­чий рахунок

За дебетом рахунка 90

Реалізовано тварини на вирощуванні і відгодівлі за фактичною собівартістю

21

Відображено фактичну собівартість виконаних робіт та послуг на сторону

23

Реалізовано готову продукцію за виробничою собівартістю

26

Реалізовано продукцію сільськогосподарського виробництва за виробничою собівартістю

27

Відображено фактична собівартість реалізованих товарів (без торгових націнок)

281

Списано грошові кошти на реалізацію продукції (робіт, послуг)

30,31

Покупцям надано знижки в рекламних цілях

361

Списано суму загальновиробничих витрат на реалізацію продукції (робіт, послуг)

91

За кредитом рахунка 90

Віднесено собівартість реалізованих товарів, готової продукції, робіт та послуг на фінансові результати

791

796

ОБЛІК ВИТРАТ ДІЯЛЬНОСТІ

Дані первинних документів з реалізації продукції (робіт, послуг) узагальню­ються у відповідних реєстрах:

  • реєстр документів з реалізації готової продукції (ф. № 11.1 с.-г.);

  • реєстр документів з реалізації товарів, виробничих запасів, робіт та послуг (ф.№ 11.2 с.-г.);

  • реєстр документів з реалізації продукції, матеріалів, робіт і послуг за готівку (за цінами реалізації) (ф. № 11.3 с.-г.);

  • реєстр документів з реалізації продукції, матеріалів, робіт і послуг за готівку (за обліковими цінами) (ф. № 11.3а с.-г.).

Підсумкові дані цих реєстрів за видами продукції і каналами реалізації пере­носять у Відомість аналітичного обліку реалізації продукції, матеріалів, робіт і по­слуг (ф. № 11.4 с.-г.), яка складається щомісяця. У графі 11 Відомості № 11.4 с.-г. показують вартість реалізованої продукції (робіт, послуг) — дебет рахунка 90 «Со­бівартість реалізації».

Інформація про собівартість реалізованої продукції (робіт, послуг) з початку року накопичується в Книзі аналітичного обліку реалізації продукції, матеріалів, робіт і послуг (ф. № 11.5 с.-г.), записи в яку вносять щомісяця на підставі відомос­ті № 11.4 с.-г.

Синтетичний облік собівартості реалізації ведеться в Журнал-ордері № 15 с.-г. Кредитові обороти за рахунком 90 «Собівартість реалізації» переносять до Журнал-ордеру в порядку їх закриття в дебет рахунка 79 на підставі бухгалтерських довідок, складених з використанням Книги аналітичного обліку реалізації продукції, мате­ріалів, робіт і послуг № 11.5 с.-г. Кредитовий оборот за рахунком 90 «Собівартість реалізації» із Журнал-ордеру № 15 с.-г. переносять до Головної книги.