Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бух обл_к в агро.Маренич.doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
15.62 Mб
Скачать

10.3 Облік податкових векселів

Згідно із Законом України «Про податок на додану вартість» підприємствам -імпортерам надано право відстрочити сплату ПДВ, який стягується при ввезенні товарів на митну територію України, шляхом виписування податкового векселя. Тобто при імпортуванні товарів імпортер не сплачує ПДВ грошовими коштами в момент оформлення ВМД, а виписує вексель, який має бути погашений, і не обов'язково грошовими коштами. Таке погашення може здійснюватися шляхом за­ліку зобов'язань за векселем із сумами бюджетного чи експортного відшкодування ПДВ. Підприємству, створеному за участю іноземних інвесторів, при імпорті то­варів заборонено сплату ПДВ при розмитненні товарів на митниці шляхом видачі податкового векселя.

Для того щоб підприємство-імпортер змогло скористатися цим механізмом від­строчки сплати ПДВ, воно мусить відповідати певним вимогам. Підприємство-імпор­тер має бути платником ПДВ, тобто здійснювати оподатковувані операції з продажу товарів (робіт, послуг), обсяг яких протягом останніх 12 календарних місяців переви­щував 3600 неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян (61 200 грн.), або здійснювати на митній території України підприємницьку діяльність з продажу товарів за готівку, незалежно від обсягу такого продажу (крім продажу зі сплатою ринкового збору), або здійснювати операції із ввезення товарів на митну територію України для їх використання чи споживання на митній території України.

Підприємство-імпортер має бути зареєстроване платником ПДВ і включене до реєстру платників ПДВ.

Підприємство-імпортер повинне мати право на відшкодування ПДВ з бюдже­ту за результатами попереднього звітного періоду, якщо така заборгованість з від­шкодування ПДВ на день видачі податкового векселя не погашена.

Податкові зобов'язання з ПДВ при ввезенні (пересиланні) товарів на митну територію України виникають на момент оформлення вантажної митної декларації. Якщо сплату таких зобов'язань відстрочено шляхом видачі платником податково­го векселя, то податкові зобов'язання фактично виникають тільки в податковому періоді, на який припадає 30-й календарний день від дня подання такого векселя органу митного контролю.

Порядок випуску, обігу й погашення векселів, які видаються на суму податку на додану вартість при ввезенні (пересиланні) товарів на митну територію України, затверджено Постановою КМУ від 01.10.1997 р. № 1104.

Погашення податкового векселя може бути здійснене: • у термін, на який він видається (але не більш ніж на ЗО днів). При ввезенні (пе­ресиланні) товарів на митну територію України окремих товарів, перелік яких затверджено Постановою Кабінета Міністрів України від 22.11.2000 р. № 1730, може видаватися податковий вексель з терміном погашення до 90 днів;

646

ОБЛІК ОПЕРАЦІЙ З ВЕКСЕЛЯМИ

• достроково (шляхом перерахування грошових коштів або шляхом заліку суми

експортного відшкодування).

Основні бухгалтерські проведення з обліку податкових векселів подано в табл. 10.3.

Таблиця 10.3

Облік податкових векселів

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція

рахунків

дебет

кредит

1

Видано податковий вексель при ввезенні імпортних товарів на митну територію України

643

621

2

Суму векселя включено в податкові зобов'язання в періоді, на який припадає 30-й день від моменту видачі векселя

621

641

3

Суму векселя включено в податковий кредит в періоді, який наступає за періодом погашення податкового векселя

641

643

4

Достроково сплачено грошовими коштами виданий податковий вексель

641

311

5

Відображено погашення податкового векселя

621

643

647

бухгалтерський облік в агроформуваннях

Розділ 11

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ ОБЛІКУ ВИТРАТ