Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бух обл_к в агро.Маренич.doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
15.62 Mб
Скачать

16.1 Загальні положення

Згідно із Законом України «Про фермерське господарство» від 16.06.2003 р. №973-IV, фермерське господарство від моменту реєстрації набуває статусу юри­дичної особи й визнається самостійним товаровиробником. Стати фермером на­разі може громадянин України, який досяг 18-річного віку (є дієздатним), виявив бажання фермерствувати й пройшов професійний відбір на право створення фер­мерського господарства. Правила здійснення профвідбору визначено у Положенні про порядок проведення професійного відбору з питань створення фермерських господарств, затвердженого наказом Міністерства аграрної політики України, Міністерства праці та соціальної політики України від 17.12.2003р. №452/335. Зо­крема, встановлено, що для профвідбору районна (міська) рада формує професійну комісію з питань створення фермерських господарств. Крім того, визначено пере­лік документів, які потенційні фермери мають подати їй на розгляд.

Кожне фермерське господарство повинно вести бухгалтерський облік для ви­значення фінансового результату, здійснення розрахунків з бюджетом та складання звітності.

Бухгалтерський облік у господарстві веде голова фермерського господарства (власник) або, за його дорученням, один із членів сім'ї чи, на договірних засадах, фахівець (спеціалізована фірма).

Бухгалтерський облік ведеться в національній валюті.

Після реєстрації господарства фермер складає опис майна, яке становить його власність. В описі зазначають вартість об'єктів основних засобів, виходячи з ко­шторисних (розрахункових) чи фактичних витрат на їх будівництво та придбання (доставку, встановлення, реєстрацію тощо), а на підставі даних про рік введення об'єктів в експлуатацію та норм амортизації розраховують знос (за відсутності

875

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

таких даних знос може визначатися, виходячи із стану об'єкта), що не суперечить вимогам П(С)БО 7 «Основні засоби».

Оцінку товарно-матеріальних цінностей, сільськогосподарської продукції, молодняку тварин, птиці, тварин на відгодівлі, незавершеного виробництва тощо здійснюють згідно з П(С)БО 9 «Запаси» за меншою з оцінок: за фактичними (нор­мативними) витратами на їх виробництво або придбання чи за чистою вартістю реалізації (ціни продажу на аналогічні об'єкти, за вирахуванням очікуваних витрат на завершення виробництва і збут).

На підставі даних опису майна складають вступний баланс. У господарствах, які використовуватимуть просту форму обліку, вступний баланс складається за бажанням власника. В активі балансу відображають вартість основних засобів (первинна вартість за мінусом суми зносу), товарно-матеріальних цінностей і не­завершеного виробництва; кошти, заборгованість господарству (дебіторська забор­гованість) тощо; в пасиві — джерела створення засобів, зокрема власний капітал та заборгованість господарства (кредиторська заборгованість); банку, юридичним та фізичним особам тощо. Власний капітал — це різниця між наявністю засобів (підсумок активу) і заборгованістю господарства.

Господарські операції оформляють первинними документами, складеними відповідно до ст. 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звіт­ність в Україні».

Порядок ведення обліку для фермерських господарств визначають Методичні рекомендації з організації та ведення бухгалтерського обліку в селянських (фер­мерських) господарствах, затверджених наказом Міністерства аграрної політики України від 02.07.2001 р. № 190.

Бухгалтерський облік у фермерському господарстві можна вести за такими формами: простою, спрощеною, за спрощеним Планом рахунків, за повним Планом рахунків.

Просту форму обліку (без використання подвійного запису) застосовують гос­подарства, у яких працюють власник (голова) та члени його родини (без залучення найманих працівників).

Спрощену форму обліку пропонується застосовувати господарствам із се-редньообліковою чисельністю працюючих за звітний період — до 10 осіб включно (крім членів сім'ї) і обсягом виручки за рік, що не перевищує 500 тис. грн.

Господарства, які відповідають статусу малих підприємств (з середньообліко-вою чисельністю працівників за звітний період від 10 до 50 осіб та обсягом виручки від реалізації від €500 тис), ведуть бухгалтерський облік за спрощеним Планом рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій суб'єктів малого підприємництва, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 19.04.2001 р. № 186 і складають фінансову звітність відповід­но до П(С)БО 25 «Фінансовий звіт суб'єкта малого підприємництва».

876

ОРГАНІЗАЦІЯ ТА ВЕДЕННЯ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ В СЕЛЯНСЬКИХ (ФЕРМЕРСЬКИХ) ГОСПОДАРСТВАХ

Усі інші господарства ведуть облік за Планом рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 30.11.1999 р. № 291 та відповідно до Методичних рекомендацій з організації й ведення бухгалтерського обліку за журнально-ордерною формою на підприємствах агропромислового комп­лексу, затверджених наказом Мінагрополітики України від 07.03.2001 р. № 49.

Бухгалтерський облік у фермерському господарстві ведеться безперервно від дня реєстрації (створення) господарства й аж до припинення його діяльності.

Відповідно до чинного законодавства господарство складає і подає статис­тичну, податкову та фінансову звітність. Голова господарства несе персональну відповідальність за організацію й достовірність ведення бухгалтерського обліку та складання звітності.