Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бух обл_к в агро.Маренич.doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
15.62 Mб
Скачать

12.8 Облік загальновиробничих витрат

12.8.1 Економічний зміст витрат

з організації виробництва та управління

Витрати, пов'язані з організацією виробництва та управлінням, поділяють на загальновиробничі та загальногосподарські (адміністративні).

Загальновиробничі витрати — це витрати на організацію виробництва та управління окремими галузями підприємства. Залежно від місця виникнення ви­діляють загальновиробничі витрати в рослинництві, тваринництві, допоміжних та промислових виробництвах. Розрізняють також загальновиробничі витрати бригад, ферм та інших структурних підрозділів. До загальновиробничих витрат включають, крім витрат з організації виробництва та управління окремими галузя­ми виробництва, також інші непрямі витрати, які під час їх виникнення не можна прямо віднести на конкретний об'єкт обліку, бо вони пов'язані з роботою відповід­ної галузі або виробничого підрозділу в цілому.

За способом включення в собівартість продукції загальновиробничі витрати є непрямими. Вони відносяться у витрати виробництва шляхом розподілу.

Адміністративні витрати — це витрати, пов'язані з управлінням та обслуго­вуванням підприємства в цілому. Вони не беруть участі у створенні продукції, але необхідні для нормального функціонування виробництва. Адміністративні витрати не включають у собівартість продукції, а списують на фінансові результати.

Облік витрат з організації виробництва та управління має забезпечити: пра­вильне документальне оформлення операцій, точний і своєчасний облік витрат, контроль за їх здійсненням, обґрунтований розподіл витрат по об'єктах виробниц­тва, достовірну інформацію для управління накладними витратами.

До складу зазагальновиробничих витрат у сільськогосподарських підприєм­ствах включають:

  • витрати на управління виробництвом (оплата праці, відрахування на соціаль­ні заходи, витрати на службові відрядження працівників апарату управління і фахівців галузей (цехів), дільниць, підрозділів тощо);

  • амортизацію необоротних активів загальновиробничого (цехового, дільничо­го, бригадного) призначення;

  • витрати на утримання, експлуатацію і ремонт, страхування, операційну оренду основних засобів, інших необоротних активів загальновиробничого призначення;

  • витрати на вдосконалення технології та організації виробництва (оплата праці, включаючи відрахування на соціальні заходи, працівників, зайнятих удосконаленням технології та організації виробництва, поліпшенням якості продукції, підвищенням її надійності, довговічності, інших експлуатаційних

700

ОБЛІК ВИТРАТ ВИРОБНИЦТВА

характеристик у виробничому процесі; оплата послуг сторонніх організацій, витрати матеріалів тощо);

витрати на утримання загальних приміщень виробничого призначення (опа­лювання, освітлення, водопостачання, водовідведення тощо); витрати на охорону праці, техніку безпеки й охорону навколишнього природ­ного середовища;

плату за оренду землі й майно виробничого призначення; інші витрати (нестачі і втрати від псування матеріальних цінностей у цехах, оплата простоїв, внутрішнє переміщення матеріалів зі складів до цехів і гото­вої продукції на склади тощо).