Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бух обл_к в агро.Маренич.doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
15.62 Mб
Скачать

12.12 Облік витрат і наданих послуг закладів громадського харчування

Громадське харчування в сільськогосподарських підприємствах здійснюється через стаціонарні їдальні, розміщені на центральних садибах, та сезонні — на польо­вих станах. Для цього потрібно мати необхідні виробничі, торговельні та побутові приміщення, обладнання для приготування та реалізації (відпуску) їжі, які мусять відповідати екологічним та санітарним гігієнічним умовам, правилам техніки без­пеки та протипожежним вимогам.

Усі працівники, зайняті в громадському харчуванні, повинні мати спеціаль­ну професійну підготовку та проходити медичне обстеження, результати якого відображаються в їх особових медичних книжках. Особова медична книжка пред'являється для контролю на вимогу працівників установ державної санітарно-епідеміологічної служби.

Підприємства зобов'язані мати правила роботи закладів громадського харчу­вання, санітарні правила, санітарний журнал, особові медичні книжки працівників, журнали реєстрації вступного інструктажу з питань охорони праці та реєстрації інструктажів з питань охорони праці, а також книгу відгуків та пропозицій.

Облік витрат і наданих послуг стаціонарної їдальні сільськогосподарські підпри­ємства ведуть на рахунку 23 «Виробництво» субрахунок 235 «Заклади громадсько­го харчування». За дебетом окремого субрахунка 235 відображають прямі витрати (оплату праці, відрахування до соціальних фондів, вартість використаних продуктів і товарів, вартість спожитої теплової та електричної енергії, послуг водо- та газопо­стачання, суму нарахованої амортизації) та інші витрати підприємства на приготуван­ня страв та надання послуг його працівникам. За кредитом показують суму планової (фактичної) виробничої собівартості виготовлених страв та наданих послуг.

Якщо підприємство не здійснює калькулювання собівартості готових страв, то всі витрати на утримання їдальні відносять до складу інших витрат операційної ді­яльності й обліковуються на субрахунку 949 «Інші витрати операційної діяльності».

781

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

Аналітичний облік витрат здійснюють за такими статтями:

  1. Витрати на оплату праці.

  2. Відрахування на соціальні заходи.

  3. Сировина (продукти).

  4. Витрати на утримання основних засобів, інших необоротних матеріальних активів.

  5. Амортизація основних засобів та інших необоротних матеріальних активів.

  6. Інші витрати.

На статтю 1 відносять нараховані на основі табелів обліку робочого часу і нарядів на відрядну роботу суми основної та додаткової оплати праці працівникам їдалень.

За статтею 2 обліковують відрахування на соціальні заходи, базою для роз­рахунку яких є фактичні витрати на оплату праці працівників їдалень, зокрема внески: на обов'язкове державне пенсійне страхування; на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності; на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіт­тя; на загальнообов'язкове соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та ін.

У статті 3 відображають вартість продуктів, відпущених у їдальню. Продукти для приготування їжі видають зі складу на основі накладних та лімітно-забірних карток на одержання матеріальних цінностей.

Продукцію сільськогосподарського виробництва (картоплю, овочі та ін.) минулого року і придбану (сіль, чай, каву, оцет, спеції, макарони, цукор, крупи та ін.) обліковують за фактичною, а виробництва поточного року — за плано­вою собівартістю, яку в кінці року доводять до фактичної. Одержані із комори продукти записують на рахунок завідувача їдальні або іншої матеріально від­повідальної особи.

До статті 4 відносять: витрати на поточний ремонт основних засобів їдальні; вартість матеріалів і засобів догляду за приміщеннями; витрати на проведення про­типожежних заходів; витрати на опалення, освітлення, водопостачання та ін. кому­нальні послуги; вартість столової білизни, санітарного і спеціального одягу, взуття та санітарних речей, столових приборів, інших малоцінних і швидкозношуваних предметів та ін.

До статті 5 відносять амортизацію основних засобів, інших необоротних мате­ріальних активів, що знаходяться в їдальні у користуванні.

У статті 6 відображають інші витрати, пов'язані з функціонуванням їдальні й не зазначені у попередніх статтях.

Особливістю організації бухгалтерського обліку в громадському харчуванні є відображення на рахунках собівартості продукції в цілому за звітний період, оскільки собівартість конкретних видів продукції не визначається.

782

ОБЛІК ВИТРАТ ВИРОБНИЦТВА

Щоденно завідувач їдальні складає план-меню, в якому зазначає перелік страв і напоїв, що будуть виготовлені у їдальні, вихід і ціна однієї порції. Також може складатися прейскурант. У ньому зазначається перелік алкогольних та безалко­гольних напоїв, пива, кондитерських виробів та інших купованих товарів, маса, об'єм і ціна на відповідну одиницю продукту. Меню і прейскурант мають бути під­писані керівником, бухгалтером та матеріально відповідальною особою (завідува­чем виробництва тощо) і скріплені печаткою підприємства.

Підприємство повинне розробити асортиментний перелік страв, напоїв для даного типу і класу підприємства громадського харчування.

Визначення собівартості готових страв та їх реалізаційних цін проводять у калькуляційних картках (ф. № 57). До них записують назви та порядкові но­мери страв згідно зі збірником рецептур, назви продуктів, які входять до складу страв, норми витрат продуктів та відпускні ціни на них. Розрахунок проводять на 100 страв. Вартість страв зберігають до зміни сировинного набору або ж цін на про­дукти. Правильність визначення реалізаційної ціни підтверджують підписом від­повідальної за калькуляцію особи та керівника підприємства.

Щодня або у встановлені терміни завідувач їдальні на основі чеків ЕККА, накладних та інших документів складає «Акт про реалізацію і відпуск виробів їдальні» (ф. № 58), де вказує кількість реалізованих страв та їхню реалізаційну вартість. Акт не лише є підставою для списання сировини та товарів, а й дає змо­гу обліковувати вихід готових страв. При цьому, якщо харчування працівників сільськогосподарського підприємства здійснюють у польових умовах, продук­цію їдальні відпускають згідно з накладними (внутрішньогосподарського при­значення) (ф. № 87).

Розрахунки за продукцію та надані послуги в закладах (підприємствах) гро­мадського харчування здійснюють за готівку або в безготівковій формі, шляхом утримання із зарплати, із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій або зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок, а також за допо­могою талонів.

Здешевлення вартості харчування працівників як готівкою, так і за безготівко­вими розрахунками в їдальнях входить до інших заохочувальних і компенсаційних виплат у складі витрат на оплату праці підприємства. Різниця між вартістю страв, зазначеною у калькуляційних картках, та платою, що утримується із заробітної плати працівників, включається до сукупного оподатковуваного доходу працівни­ка й оподатковується на загальних підставах.

Операції з надання у сільській місцевості сільськогосподарськими товарови­робниками у період проведення польових робіт послуг з харчування механізаторів і тваринників продуктами власного виробництва в польових їдальнях звільняють­ся від обкладання ПДВ. Польовою є їдальня сільськогосподарського підприємства,

783

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

що здійснює харчування працівників, які виконують роботи у полі та на фермі, шляхом безпосереднього приготування або доставки готових страв на місце хар­чування. Витрати на організацію харчування на польових станах (заробітна плата кухарів із відрахуваннями на соціальні заходи, вартість палива тощо) відносять на рахунок 91 «Загальновиробничі витрати». Якщо плата за харчування у сільській їдальні утримується із заробітної плати працівників, то ПДВ справляється за став­кою 20 %. Податкові зобов'язання з ПДВ визначаються, виходячи з фактичної ціни операції, але не нижче за звичайну ціну.

Основні бухгалтерські проведення з обліку витрат і наданих послуг закладів громадського харчування представлено в табл. 12.37.

Таблиця 12.37

Облік витрат і наданих послуг закладів громадського харчування

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

дебет

кредит

1

Оприбутковано на склад від постачальників сировину для приготування їжі

201 (28)

631

2

Відображено суму податкового кредиту

641

631

3

Надійшли від постачальників на склад куповані товари

28

631

4

Відображено суму податкового кредиту

641

631

5

Передано товари зі складу в буфет

282

281

6

Відображено передачу сировини зі складу на кухню

201

201

7

Списано на виробництво собівартість сировини, використаної для приготування продукції

235

201

8

Нараховано заробітну плату виробничому персоналу кухні

235

661

9

Відображено нарахування на заробітну плату

235

65

10

Нараховано амортизацію обладнання кухні та приміщення їдальні

235

131

11

Відображено собівартість готової продукції

26

235

12

Отримано виручку від реалізації продукції

301

701

13

Нараховано податкове зобов'язання з ПДВ

701

641

14

Списано фактичну собівартість реалізованої продукції

901

26

15

Отримано виручку від реалізації товарів

301

702

16

Нараховано податкове зобов'язання з ПДВ

702

641

17

Списано фактичну собівартість реалізованих товарів

902

282

784

ОБЛІК ВИТРАТ ВИРОБНИЦТВА