Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бух обл_к в агро.Маренич.doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
15.62 Mб
Скачать

8.6 Облік резервного капіталу

Резервний капітал — сума резервів, створених відповідно до чинного законо­давства або засновницьких документів за рахунок нерозподіленого прибутку під­приємства. Резервний капітал призначений на покриття непередбачених витрат, збитків, на сплату боргів підприємства в разі його ліквідації. Залишки невикорис­таних коштів резервного капіталу переходять на наступний рік.

Формування резервного (страхового) фонду в господарських товариствах є обов'язковим. Для інших підприємств це вважається внутрішньою справою. Так, резервний капітал в акціонерних товариствах створюється за рахунок прибутку після сплати податків та всіх обов'язкових платежів у розмірі, встановленому за­сновницькими документами, але не меншим від 25 % статутного капіталу. Розмір щорічних відрахувань на поповнення резервного капіталу вказують в установчих документах, але він не може бути меншим від 5 % суми чистого прибутку. Резерв­ний капітал господарського товариства використовується для покриття балансових збитків підприємства за певний період, на виплату дивідендів за привілейованими акціями у разі недостатності нерозподіленого прибутку, а також на інші цілі, перед­бачені законодавством. Також передбачається створення резервного та спеціально­го фондів і для виробничих кооперативів.

Державні комерційні підприємства утворюють за рахунок прибутку спеці­альні (цільові) фонди, призначені для покриття витрат, пов'язаних з їх діяльніс­тю, а саме: фонд розвитку виробництва, амортизаційний фонд, фонд споживання (оплати праці), резервний фонд, інші фонди.

Для узагальнення інформації про стан та рух резервного капіталу призначено пасивний, балансовий рахунок 43 «Резервний капітал», за кредитом якого відо­бражається створення резервів, а за дебетом — їх використання. Сальдо рахунку кредитове й відображає залишок резервного капіталу на кінець звітного періоду.

Аналітичний облік резервного капіталу введеться за його видами та напря­мами використання. Фонди (резерви) підприємства, що утворюються за рахунок прибутку, можуть бути названі згідно з цільовим призначенням їх використання, наприклад:

  1. Резерв на покриття непередбачених витрат і балансових збитків минулих років;

  2. Фонд дивідендів;

  3. Фонд виробничого розвитку;

  4. Фонд розвитку персоналу;

  5. Фонд соціального забезпечення;

  6. Фонд участі персоналу в прибутках.

Для обліку резервів необхідно відкрити відповідні субрахунки до рахунка 43 «Резервний капітал». Доцільність їх створення, а також відсоткове співвідно­шення визначається за підсумками роботи підприємства кожного звітного періоду.

421

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

Сума відрахувань від прибутку в установленому розмірі на створення (по­повнення) резервного капіталу відображається за дебетом субрахунка 441 «При­буток нерозподілений» і кредитом рахунка 43 «Резервний капітал». Сума коштів резервного капіталу, спрямована на покриття збитків звітного періоду, облічується за дебетом рахунка 43 «Резервний капітал» і кредитом субрахунка 442 «Непокриті збитки». Сума коштів капіталу, використана на виплату дивідендів за привілейо­ваними акціями, відображається записом: дебет рахунка 43 «Резервний капітал», кредит субрахунка 671 «Розрахунки за нарахованими дивідендами».