Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бух обл_к в агро.Маренич.doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
15.62 Mб
Скачать

6.7.3 Облік оренди в орендодавця

Відображення фінансової оренди в обліку орендодавця залежить від того, чи є він виробником об'єкта оренди.

Якщо орендодавець не є виробником об'єкта оренди, переданий в оренду об'єкт відображується в обліку орендодавця як реалізація необоротних активів. При цьо­му дебіторська заборгованість орендаря визнається в сумі мінімальних орендних платежів та негарантованої ліквідаційної вартості, за вирахуванням фінансового доходу, що підлягає отриманню, як інший доход. Одночасно залишкова вартість об'єкта фінансової оренди виключається з балансу орендодавця, з відображенням у складі інших витрат (собівартості реалізованих необоротних активів).

373

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

Різниця між сумою мінімальних орендних платежів і негарантованої ліквіда­ційної вартості об'єкта фінансової оренди та теперішньою вартістю вказаної суми, визначеної за орендною ставкою відсотка, є фінансовим доходом орендодавця. Розподіл фінансового доходу між звітними періодами протягом терміну оренди здійснюється із застосуванням орендної ставки відсотка на залишок дебіторської заборгованості орендаря на початок звітного періоду. Розподіл фінансового доходу між звітними періодами протягом терміну фінансової оренди переглядається, якщо негарантована ліквідаційна вартість зменшувалася.

Якщо орендодавцем є виробник об'єкта фінансової оренди, то дебіторська забор­гованість орендаря відображається як сума визнаного доходу (виручки) від реалізації готової продукції й теперішньої негарантованої ліквідаційної вартості об'єкта фінан­сової оренди одночасно з визнанням доходу (виручки) від реалізації готової продукції. Доход виробника від реалізації об'єкта фінансової оренди визнається за найменшою з двох оцінок: справедливою вартістю цього об'єкта або теперішньою вартістю міні­мальних орендних платежів, обчисленою за ринковою ставкою відсотка.

Собівартість реалізованого об'єкта фінансової оренди визначається за його ба­лансовою вартістю, зменшеною на теперішню негарантовану ліквідаційну вартість, яка відноситься на збільшення дебіторської заборгованості орендаря.

Різниця між сумою мінімальних орендних платежів і негарантованої ліквіда­ційної вартості об'єкта фінансової оренди та теперішньою вартістю вказаної суми є фінансовим доходом орендодавця-виробника об'єкта фінансової оренди.

Витрати орендодавця з укладання угоди про фінансову оренду (юридичні по­слуги, комісійні винагороди) визнаються іншими витратами того звітного періоду, у якому вони мали місце.

При продажу активу з укладанням угоди про його одержання продавцем у фінансову оренду:

  • доход від продажу активу за звітний період визнається в сумі продажної вар­тості активу, якщо продажна вартість (після вирахування непрямих податків та інших вирахувань з доходу) нижча або дорівнює балансовій вартості про­даного активу;

  • доход від продажу активу за звітний період визнається в розмірі балансової (залишкової) вартості проданого активу, якщо продажна вартість (після ви­рахування непрямих податків та інших вирахувань з доходу) є вищою від балансової вартості проданого активу. Сума перевищення продажної вартості активу (після вирахування непрямих податків та інших вирахувань з доходу) над його балансовою (залишковою) вартістю включається иродавцем-орен-дарем до складу доходів майбутніх періодів, із включенням до складу доходу відповідних звітних періодів протягом терміну фінансової оренди.

При цьому собівартістю проданих (реалізованих) активів визнається їх балан­сова (залишкова) вартість.

374

ОБЛІК НЕОБОРОТНИХ АКТИВІВ

Активи, передані в операційну оренду, залишаються на балансі орендодавця, оскільки він і надалі несе всі ризики, пов'язані з правом власності на це майно. Тому орендодавець продовжує нараховувати їх амортизацію.

Доход від операційної оренди визнається іншим операційним доходом від­повідного звітного періоду, з урахуванням способу одержання економічних вигод, пов'язаних з використанням об'єкта операційної оренди. Для обліку таких доходів використовують субрахунок 713 «Доход від операційної оренди активів».

Якщо орендодавець несе витрати у зв'язку з укладенням угод про оренду (юридичні послуги, комісійні вигороди тощо), такі витрати визнаються витратами того звітного періоду, у якому вони мали місце.

При продажу активу з укладанням угоди про його одержання продавцем в операційну оренду:

  • доход за звітний період визнається в сумі продажної вартості активу, якщо продажна вартість активу дорівнює або нижча від його справедливої вартості;

  • доход від продажу активу за звітний період визнається в розмірі справедливої вартості проданого активу, якщо продажна вартість активу вища від його спра­ведливої вартості, а справедлива вартість проданого активу (після вирахуван­ня непрямих податків та інших вирахувань з доходу) вища від його балансової (залишкової) вартості. Сума перевищення продажної вартості над справедли­вої вартістю проданого активу включається до складу доходів майбутніх пері­одів продавця-орендаря, з визнанням її доходом відповідного звітного періоду протягом терміну оренди;

  • доход від продажу активу за звітний період визнається в сумі балансової (залишкової) вартості активу, якщо продажна вартість активу вища від його справедливої вартості і (після вирахування непрямих податків та інших ви­рахувань з доходу) балансової (залишкової) вартості, а справедлива вартість проданого активу (після вирахування непрямих податків та інших вирахувань з доходу) нижча від його балансової (залишкової) вартості. Сума перевищен­ня продажної вартості активу (після вирахування непрямих податків та інших вирахувань з доходу) над його балансовою (залишковою) вартістю включа­ється до складу доходів майбутніх періодів продавця-орендаря, з визнанням доходом відповідного звітного періоду протягом терміну оренди;

  • доход від продажу активу за звітний період визнається в сумі продажної вартості активу, якщо продажна вартість активу вища від його справедливої вартості, але (після вирахування непрямих податків та інших вирахувань з до­ходу) нижча від його балансової (залишкової) вартості.

Собівартістю проданих (реалізованих) активів визнається їх балансова (за­лишкова) вартість, крім випадку, коли майбутніми орендними платежами, що є зниженими проти ринкових, компенсуються втрати від продажу активу. Втрати, що компенсуються зниженими орендними платежами, виключаються у звітному

375

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

періоді з балансової (залишкової) вартості реалізованого активу і зараховуються до складу витрат майбутніх періодів, із включенням до витрат відповідного звітного періоду протягом терміну оренди.

Відображення в обліку орендодавця орендних операцій наведено в табл. 6.17.

Таблиця 6.17

Відображення орендних операцій в обліку орендодавця

п/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

дебет

кредит

Фінансова оренда

(орендодавець не є виробником об'єкта оренди)

1

Списано з балансу переданий об'єкт основних засобів:

• на суму нарахованого зносу

• на залишкову вартість

131 972

10 10

2

Відображено доход від передавання об'єкта в оренду:

• зПДВ

• на суму ПДВ

161 742

742 641

3

Суму заборгованості орендаря за перший рік оренди включено до складу поточної дебіторської заборгованості

377

161

4

У кінці року нараховано суму фінансового доходу, що підлягає отриманню за перший рік оренди

373

732

5

Отримано орендний платіж за перший рік оренди:

• на суму заборгованості

• на суму фінансового доходу Записи 3-5 здійснюють щороку

311 311

377 373

6

Надійшов об'єкт основних засобів після завершення терміну оренди:

• на суму без ПДВ

• на суму ПДВ

10 641

377 377

Фінансова оренда

(орендодавець є виробником об'єкта оренди)

1

Списано собівартість реалізованого об'єкта, який передано в оренду

901

26

2

Відображено доход від передавання об'єкта в оренду:

• зПДВ

• на суму ПДВ

377,161 701

701 641

376

ОБЛІК НЕОБОРОТНИХ АКТИВІВ

Закінчення таблиці 6.17

п/п

Зміст господарської* операції

Кореспонденція рахунків

дебет

кредит

3

Отримано орендований платіж

311

377

4

Суму заборгованості орендаря включено

до складу поточної дебіторської заборгованості

377

161

Операційна оренда

1

Передано об'єкт основних засобів в оренду

10 (анал. pax. «ОЗ передані в опера­ційну оренду»)

10 (анал.

pax.

«Власні

ОЗ»)

2

Нараховано орендну плату орендарю:

• на суму з ПДВ

• на суму ПДВ

377 713

713 641

3

Отримано орендний платіж

311

377

4

Відображено витрати орендодавця на орендні послуги

949

20,661,

65,631

та ін.

5

Нараховано амортизацію об'єкта операційної оренди

949

13