Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бух обл_к в агро.Маренич.doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
15.62 Mб
Скачать

5.6 Облік тварин на вирощуванні та відгодівлі

за журнально-ордерною формою

Для обліку молодняка тварин і тварин на відгодівлі використовують Журнал-ордер № 9 с.-г. та відомість, записи в якому виконують на підставі звітів про рух тварин і птиці на фермі, а оцінку здійснюють у загальноприйнятому порядку. Цей регістр складається з двох частин: прибуткової (відомість), де відображають надхо­дження тварин, та видаткової (журнал-ордер), де відображають вибуття тварин.

У Журнал-ордері та відомості накопичують дані про наявність та рух поголів'я за місяць та наростаючим підсумком з початку року в розрізі зазначених вище ана­літичних рахунків та за каналами надходження й причинами вибуття поголів'я.

Місячні дані за кожним видом тварин та статевими групами у вартісному вира­зі щодо наявності худоби на початок і кінець місяця, її руху відповідними каналами переносять до оборотної відомості аналітичного обліку за рахунком 21 «Тварини на вирощуванні та відгодівлі» № 9а с.-г. Підсумкові дані з дебету і кредиту рахунка 21 в розрізі кореспондуючих рахунків переносять на лицьову сторону Журнал-ордера № 9 с.-г. для подальшого рознесення кредиту рахунку в кореспонденції з іншими рахунками до Головної книги.

Рис. 5.1

Схема обліку тварин на вирощуванні та відгодівлі за журнально-ордерною формою

291

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

Аналітичний облік поголів'я молодняку та дорослої продуктивної худоби здій­снюється на підставі «Звіту про рух тварин і птиці на фермі» (ф. № 102) в Журнал-ордері № 9 с.-г. та відомості. Підсумкові дані аналітичного обліку з наявності і руху робочої і продуктивної худоби за рахунком 107 «Робоча і продуктивна худоба» переносять у Журнал-ордер № 13 с.-г. у розділ «Аналітичні дані до рахунка 10».

Операції зі списання в кінці року різниці між плановою та фактичною собівар­тістю продукції вирощування та відгодівлі тварин відображають безпосередньо в Журнал-ордері № 9 с.-г. та відомості.

Схему обліку операцій з руху тварин на вирощуванні та відгодівлі представле­но на рис. 5.1.

При використанні комп'ютерної техніки дані у ПЕОМ вводять із перевірених звітів про рух худоби і птиці на фермі. При використанні АРМ завідувача ферми (обліковця), розміщеного безпосередньо на фермі, в комп'ютер дані вводять з доку­ментів або відразу ж заповнюють документи. Це дає змогу відмовитись від ведення книги обліку руху тварин на фермі та складання звітів. Інформацію передають у бухгалтерію у вигляді, придатному для подальшої обробки.

292

ОБЛІК НЕОБОРОТНИХ АКТИВІВ

Розділ 6 ОБЛІК НЕОБОРОТНИХ АКТИВІВ

6.1 Облік основних засобів 6.1.1 Визначення та визнання основних засобів

У господарській діяльності підприємств використовуються засоби праці, які функціонують в натуральній формі протягом ряду років у сфері матеріального ви­робництва або в невиробничій сфері. Упродовж експлуатації вони поступово зно­шуються і переносять свою вартість на виготовлену продукцію частинами, в міру зношування. Такі засоби праці одержали назву основних засобів.

Порядок формування у бухгалтерському обліку інформації про основні засо­би, інші необоротні матеріальні активи та незавершені капітальні інвестиції в не­оборотні матеріальні активи визначено П(С)БО 7 «Основні засоби».

Основні засоби — це матеріальні активи, які підприємство утримує з метою використання їх у процесі виробництва або постачання товарів, надання послуг, здавання в оренду іншим особам або для здійснення адміністративних та со­ціально-культурних функцій, очікуваний термін корисного використання яких більше одного року (або операційного циклу, якщо він більший, ніж один рік). Оіже, об'єктами бухгалтерського обліку є всі основні засоби підприємства — як ті, що використовуються у виробничій діяльності, так і ті, що належать до невиробни­чих основних засобів. До основних засобів відносять безпосередньо основні засоби (будівлі, споруди, машини, транспортні засоби тощо) та інші необоротні матеріаль­ні активи (особливий вид основних засобів). До інших необоротних матеріальних активів належать об'єкти малоцінних та швидкозношуваних предметів, термін ко­рисного використання яких перевищує один рік.

Підприємства можуть самостійно встановлювати вартісні критерії предметів, що входять до складу малоцінних необоротних матеріальних активів. Це відображається

293

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

в наказі про облікову політику підприємства. Однак, незалежно від вартості, до скла­ду основних засобів включають дорослу робочу і продуктивну худобу, капітальні витрати з поліпшення земель, не пов'язані зі створенням споруд, багаторічні насадження.

Об'єкт основних засобів визнається активом, якщо існує імовірність того, що підприємство отримає в майбутньому економічні вигоди від його використання і вартість його може бути достовірно визначено. Важливим питанням визнання основних засобів є визначення складу їх об'єкта. Об'єкт основних засобів - це: закінчений пристрій з усіма пристосуваннями і приладдям до нього; конструк­тивно відокремлений предмет, призначений для виконання певних самостійних функцій; відокремлений комплекс конструктивно з'єднаних предметів однакового або різного призначення, що мають для їх обслуговування загальні пристосування, приладдя, керування та єдиний фундамент, внаслідок чого кожен предмет може виконувати свої функції, а комплекс — певну роботу лише в складі комплексу, а не самостійно; інший актив, що відповідає визначенню основних засобів, або частина такого активу, що контролюється підприємством.

Згідно з П(С)БО 7 якщо один об'єкт основних засобів складається з окремих частин, що мають різний термін корисного використання (експлуатації), то кожна з цих частин може визнаватися у бухгалтерському обліку як окремий об'єкт. Термін експлуатації об'єкта — це очікуваний період часу, протягом якого необоротні акти­ви використовуватимуться підприємством або з їх використанням буде вироблено (виконано) очікуваний підприємством обсяг продукції (робіт, послуг).

Основні засоби є складовою матеріально-технічної бази будь-якого підпри-ємства. Вони мають значну питому вагу в загальній сумі активів підприємства і є одним із найважливіших об'єктів фінансового обліку, що вимагає контролю за їхнім станом, рухом та ефективним використанням.

Бухгалтерський облік основних засобів повинен забезпечити:

  • своєчасне відображення на рахунках бухгалтерського обліку повної інфор­мації про оцінку, переоцінку й надходження основних засобів, їх внутрішнє переміщення, вибуття (реалізацію, ліквідацію, безоплатну передачу, нестачу, псування тощо);

  • відображення даних про нарахування амортизації основних засобів за звітний період та їх зносу від початку корисного використання;

  • визначення витрат, пов'язаних з підтриманням основних засобів у робочому стані (технічні огляди, поточне обслуговування), їх ремонтом і поліпшенням;

■ визначення фінансових результатів від реалізації та іншого вибуття основних засобів;

• інформацію для складання звітності про основні засоби і капітальні інвестиції. Узагальнення інформації про господарські операції з основними засобами

може здійснюватися за Методичними рекомендаціями з бухгалтерського обліку

294

ОБЛІК НЕОБОРОТНИХ АКТИВІВ

основних засобів, затвердженими наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2003 р. № 561. У рекомендаціях дається визначення та класифікація осно­вних засобів, розглядається облік надходження, оренди, амортизації, ремонту та поліпшення основних засобів, облік незавершених капітальних інвестицій.