Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бух обл_к в агро.Маренич.doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
15.62 Mб
Скачать

6.1.4 Облік надходження та вибуття основних засобів

Для організації обліку й забезпечення контролю за збереженням основних засобів кожному об'єкту присвоюють інвентарний номер. Нумерацію інвентарних об'єктів здійснюють за иорядково-серійною системою. На кожну класифікаційну групу основних засобів відводять певну кількість номерів із резервом, що дає змо­гу присвоїти номери цієї серії об'єктам, які надійдуть пізніше. Номер, присвоєний інвентарному об'єкту, зазначають на ньому прикріпленням металевого жетона, на­несенням фарбою або іншим способом. Виняток становлять капітальні витрати на поліпшення земель. Інвентарний помер зберігається за об'єктом протягом усього періоду його перебування на даному підприємстві і зазначається в первинних до­кументах з руху основних засобів.

Форми первинних документів для обліку основних засобів затверджені на­казом Міністерства статистики України від 29.12.1995 р. № 352 і введені в дію з 01.01.1996 р.

Для приймання основних засобів в експлуатацію на підприємстві за наказом ке­рівника створюється постійно діюча комісія у складі заступника керівника, головного інженера, механіка, інженера-будівельника, зоотехніка, працівника бухгалтерії та ін. Комісія оглядає об'єкт, приймає його в експлуатацію і передає у підзвіт певній особі.

Акт приймання-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів (ф. № 03-1) застосовують при зарахуванні до складу основних засобів окремих новопридбаних об'єктів, введенні їх в експлуатацію, внутрішньому переміщенні основних засобів з одного цеху (відділу, дільниці) до іншого; передачі основних за­собів зі складу (із запасу) в експлуатацію, вибутті зі складу основних засобів при передачі їх іншому підприємству (організації).

Акт в одному примірнику на кожний новоприйнятий об'єкт складає приймали на комісія, призначена розпорядженням або наказом керівника підприємства. До­пускається оформлення загального акта на декілька об'єктів основних засобів при обліку господарського інвентаря, інструменту, обладнання тощо і лише тоді, коли ці об'єкти однотипні, мають однакову вартість і прийняті в одному календарному місяці. Після оформлення акт разом із технічною документацією, що додається до такого об'єкта, передають до бухгалтерії підприємства. Його підписує головний! бухгалтер і затверджує керівник підприємства або особи, на те уповноважені.

Крім придбання, такий акт оформляють ще й при переміщенні основних засо-бів всередині підприємства або їх продажу. При оформленні внутрішнього перемі­щення основних засобів працівник відділу-здавача виписує акт у двох примірниках; Перший примірник з розпискою одержувача і здавача передають до бухгалтерії, а другий — до відділу, що здає об'єкт. Якщо основні засоби безоплатно передаю™ іншому підприємству, акт також складають у двох примірниках: один — для підпри­ємства, що здає, другий — для того, що приймає основні засоби.

300

ОБЛІК НЕОБОРОТНИХ АКТИВІВ

У разі передачі основних засобів іншому підприємству за плату акт складають у трьох примірниках: перші два — для підприємства, що здає (де перший примірник додається до звіту, а другий — до повідомлення на передачу і для акцепту), третій примірник передають особі, яка приймає основні засоби.

Приймання-здавання об'єктів основних засобів після проведення ремонту, ре­конструкції й модернізації оформляють актом приймання-здачі відремонтованих, реконструйованих та модернізованих об'єктів (ф. № 03-2), незалежно від того, господарським чи підрядним способом проводилися такі роботи. Якщо ремонт виконували підрядники, підставою для заповнення ф. № 03-2 слугує підписаний сторонами акт виконаних робіт. Акт підписує працівник цеху (відділу), уповнова­жений прийняти об'єкт основних засобів, і представник підприємства, який вико­нував ремонт, реконструкцію або модернізацію. Оформлений акт ф. № 03-2 здають до бухгалтерії. Його підписує головний бухгалтер, після чого затверджує керівник підприємства або інші посадові особи, які мають відповідні повноваження. До тех­нічної характеристики об'єкта, зазначеної в його паспорті, вносять необхідні зміни, пов'язані з капітальним ремонтом, реконструкцією й модернізацією.

Якщо ремонт, реконструкцію чи модернізацію виконує стороннє підприємство, акт за ф. № 03-2 складають у двох примірниках. Другий примірник передають під­приємству, яке виконує ремонт (реконструкцію, модернізацію). Затверджений керівником підприємства акт є підставою для внесення змін до інвентарної картки обліку основних засобів (ф. № ОЗ-б).

Процес приймання-иередачі багаторічних насаджень має свої особливості, які враховуються при складанні Акта приймання багаторічних насаджень та передачі їх в експлуатацію (ф. № 54). Цей Акт складається двічі. Перший складають по за­кінченні садівничих робіт, а другий — по досягненні молодими насадженнями екс­плуатаційного віку.

Вирощену у господарстві і переведену до основного стада худобу оприбут­ковують на підставі акта на переведення тварин із групи в групу (ф. № 97), який підписують завідувач ферми або бригадир, зоотехнік і працівник ферми, що при­йняв тварин. В акті наводять докладну характеристику тварин (інвентарний номер, стать, кличка, маса тощо).

Об'єкт основних засобів виключають з активів (списують з балансу) у разі його вибуття в результаті продажу, безоплатної передачі або невідповідності крите­ріям визнання активом. Існують й інші причини:

  • списання з балансу основних засобів, що стали непридатними у результаті фізичного зносу, аварій, стихійного лиха, порушення нормальних умов екс­плуатації тощо;

  • ліквідація морально застарілих об'єктів основних засобів у зв'язку з будівни­цтвом, розширенням, реконструкцією та технічним переозброєнням підпри­ємств, тваринницьких ферм, цехів тощо;

301

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

  • часткова ліквідація основних засобів;

  • нестачі, розкрадання та псування об'єктів основних засобів, виявлені в резуль­таті проведення інвентаризації.

Об'єкти основних засобів підлягають списанню у випадках, коли відновити їх неможливо або економічно недоцільно, а також тоді, коли вони не можуть бу­ти реалізовані.

Для визначення непридатності основних засобів, а також оформлення необ- хідної документації за наказом керівника підприємства створюється постійно діюча комісія у складі заступника керівника, одного з головних спеціалістів (інже­нера, агронома, зоотехніка, інженера-будівельника тощо), керівників відповідних структурних підрозділів, головного бухгалтера або його заступника, матеріально відповідальної особи.

При повному або частковому списанні будь-якого об'єкта основних засобів складають акт на списання основних засобів (ф. № 03-3). Такий акт має бути складений у двох примірниках: перший передають до бухгалтерії підприємства, другий залишається в особи, яка несе відповідальність за зберігання цього об'єкта. Витрати зі списання, а також вартість матеріальних цінностей, що надійшли від зносу та розбирання будинків, споруд, демонтажу обладнання тощо, відображають в акті у розділі «Розрахунок результатів списання об'єктів».

Списання автотранспортних засобів оформляють актом на списання авто­транспортних засобів (ф. № 03-4). Його складають у двох примірниках: перший передають до бухгалтерії, другий залишається в особи, відповідальної за зберігання об'єкта, і є підставою для здавання на склад матеріальних цінностей і металобрухту, що залишився в результаті списання.

Витрати зі списання, а також вартість матеріальних цінностей, що надійшли від розбирання автотранспортних засобів, відображають у розділі «Розрахунок ре­зультатів списання автомобіля (причепа, напівпричепа)».

Усі акти повинні бути затверджені керівником підприємства або особою, на те уповноваженою.

Вибракування тварин з основного стада оформляється актом на вибраковку тварин з основного стада (ф. № 57).

При списанні з балансу багаторічних насаджень складають акт на списання багаторічних насаджень (ф. № 58).

Одним із видів виведення основних засобів з експлуатації є їх консервація. Консервація — це комплекс заходів, спрямованих на довготермінове (але не більш ніж на три роки) зберігання основних засобів підприємства, з можливістю по­дальшого відновлення їхнього функціонування. Консервувати об'єкти основних засобів можна як через тимчасову недоцільність їх використання, так і в результаті скорочення обсягів і видів продукції, що виробляється. Аби підготувати матеріали для проведення консервації і тимчасового виведення з експлуатації виробничих

302

ОБЛІК НЕОБОРОТНИХ АКТИВІВ

потужностей, на підприємстві створюють робочу комісію на чолі з її керівником. Вона приймає рішення про консервацію й готує техніко-економічне обґрунтування цієї господарської операції. Після закінчення робіт складають акт про прийняття основних засобів на консервацію, який затверджують власники підприємства.