Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бух обл_к в агро.Маренич.doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
15.62 Mб
Скачать

13.8 Облік податку на прибуток

Методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про витрати, доходи, активи і зобов'язання з податку на прибуток та її розкриття у фінансовій звітності визначає П(С)БО 17 «Податок на прибуток». Це Положення (стандарт) застосовується підприємствами, організаціями та іншими юридичними особами незалежно від форм власності, які згідно з чинним законодавством є плат­никами податку на прибуток (крім бюджетних установ).

Облік належної за даними бухгалтерського обліку суми податку на прибуток від звичайної діяльності та надзвичайних подій ведеться на рахунку 98 «Податок на прибуток». Це рахунок активний, номінальний, операційний, розподільний. За дебетом рахунка 98 відображається нарахована сума податку на прибуток, за кредитом — включення до фінансових результатів на рахунку 79.

Рахунок 98 «Податок на прибуток» має такі субрахунки:

  • 981 «Податок на прибуток від звичайної діяльності»;

  • 982 «Податок на прибуток від надзвичайних подій».

На субрахунку 981 «Податок на прибуток від звичайної діяльності» ведеться облік нарахованої суми податку на прибуток від звичайної діяльності, що визна­чається від прибутку, відображеного в бухгалтерському обліку (незалежно від суми прибутку для цілей оподаткування).

Сума податку на прибуток від звичайної діяльності визначається й відобража­ється на цьому субрахунку без зменшення на суму зменшення податку на прибуток, внаслідок обчислення податку на прибуток від алгебраїчної суми прибутку від зви­чайної діяльності та збитку від надзвичайних подій (згорнутий результат).

819

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

На субрахунку 982 «Податок на прибуток від надзвичайних подій» ведеться облік нарахованої суми податку на прибуток від надзвичайних подій.

Нарахування суми податку на прибуток за звітний період у бухгалтерському обліку відображається записом:

Д-т 98 «Податок на прибуток»;

К-т 641 «Розрахунки за податками».

Списання на фінансові результати нарахованої суми податку на прибуток облічується за дебетом рахунка 79 «Фінансові результати» та кредитом рахунка 98 «Податок на прибуток».

Розбіжність між податковими і бухгалтерськими правилами обліку призво­дять до того, що обліковий прибуток, як правило, не дорівнює податковому.

Результатом застосування П(С)БО 17 є узгодження суми податку на при­буток, визначеної у звітному періоді відповідно до податкового законодавства (поточного податку на прибуток), із сумою витрат по податку на прибуток, обчис­леної з облікового прибутку.

Усі різниці між обліковим і оподатковуваним прибутком відносяться до тимча­сових. Тимчасова різниця — різниця між оцінкою активу або зобов'язання за даними фінансової звітності та податковою базою цього активу чи зобов'язання відповідно. Тимчасові різниці виникають у результаті відмінності періодів включення доходів або витрат у податковому та бухгалтерському обліку. Вони виникають в одному по­датковому періоді й анулюються в наступних. Розрізняють тимчасові різниці, що підлягають вирахуванню, і тимчасові різниці, що підлягають оподаткуванню.

Тимчасова різниця, що підлягає вирахуванню, — тимчасова різниця, що при­зводить до зменшення податкового прибутку (збільшення податкового збитку) в майбутніх періодах. Такі різниці виникають, коли при здійсненні операції:

  • сума доходу в податковому обліку перевищує бухгалтерську, але з часом різни­ця потрапить до бухгалтерського доходу;

  • бухгалтерські витрати більші за податкові, але з часом суму перевищення відо­бразять і в податковому обліку.

Найтиповіші причини їх появи: зобов'язання за авансами, одержаними і віднесеними до складу валового доходу (без ПДВ); сума бухгалтерських витрат за створеним резервом (сумнівних боргів, відпусток); різниця між вартістю основ­них фондів (виробничих) у податковому обліку та їх залишковою бухгалтерською вартістю (податкова амортизація менша за бухгалтерську); доходи майбутніх пері­одів (у податковому обліку зафіксовано валовий доход, а в бухгалтерському — до­ходи з'являються у майбутньому).

У разі наявності тимчасових різниць, що підлягають вирахуванню, утво­рюється відстрочений податковий актив, тобто сума податку на прибуток, що підлягає відшкодуванню в наступних податкових періодах. Відстрочений по­датковий актив може визнаватися також у разі перенесення податкового збитку, не включеного в розрахунок зменшення податку на прибуток у звітному періоді,

820

ОБЛІК ВИТРАТ ДІЯЛЬНОСТІ

а також перенесення на майбутні періоди податкових пільг, якими неможливо скористатися у звітному періоді.

Тимчасова різниця, що підлягає оподаткуванню, — тимчасова різниця, яка включається в податковий прибуток (збиток) у майбутніх періодах. Такі різниці з'являються, якщо при здійсненні операції:

  • суму показують у бухгалтерських доходах, а у валовому доході вона опиниться пізніше;

  • бухгалтерські витрати є меншими за податкові, але потім різницю занесуть до бухгалтерських витрат.

Причинами виникнення тимчасових різниць, що підлягають оподаткуванню, є: різниця між балансовою вартістю й матеріальною складовою готової продукції і незавершеного виробництва; сума передоплати за товари (роботи, послуги) (без ПДВ), включена до валових витрат; витрати майбутніх періодів (у податково­му обліку показано валові витрати, а в бухгалтерському — витрати з'являються у майбутньому); різниця між залишковою вартістю основних фондів (виробничих) у бухгалтерському обліку та їх податковою вартістю (податкова амортизація пере­вищує бухгалтерську)і т. ін.

Суму податку на прибуток, яка сплачуватиметься в наступних періодах з тим­часових різниць, що підлягають оподаткуванню, називають відстроченим податко­вим зобов'язанням.

Отже, в загальному вигляді витрати з податку на прибуток складаються з поточ­ного податку на прибуток з урахуванням відстроченого податкового зобов'язання та відстроченого податкового активу.

Для обліку відстрочених податкових активів та відстрочених податкових зо­бов'язань передбачено такі рахунки:

  • 17 «Відстрочені податкові активи»;

  • 54 «Відстрочені податкові зобов'язання».

Дамо характеристику кожному із зазначених рахунків.

На рахунку 17 «Відстрочені податкові активи» ведеться облік суми податку на прибуток, що підлягає відшкодуванню в наступних звітних періодах внаслідок:

  • тимчасової різниці між балансовою вартістю активів або зобов'язань та оцінкою цих активів або зобов'язань, яка використовується з метою оподаткування;

  • перенесення податкових збитків, не використаних для зменшення податку на прибуток у звітному періоді.

Це рахунок активний, балансовий, регулюючий, доповнюючий.

За дебетом рахунка 17 «Відстрочені податкові активи» відображається сума перевищення податку на прибуток, що підлягає сплаті в поточному звітному періоді, над витратами, пов'язаними з нарахуванням податку на прибуток у поточ­ному звітному періоді, за кредитом — зменшення відстрочених податкових активів за рахунок витрат, пов'язаних з нарахуванням податків на прибуток у поточному звітному періоді.

821

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

Аналітичний облік відстрочених податкових активів ведеться за видами акти­вів або зобов'язань, між оцінками яких для відображення в балансі та з метою опо­даткування виникла різниця.

На рахунку 54 «Відстрочені податкові зобов'язання» ведеться облік суми податків на прибуток, які сплачуватимуться в наступних періодах внаслідок ви­никнення тимчасової різниці між балансовою вартістю активів або зобов'язань та оцінкою цих активів або зобов'язань, яка використовується з метою оподатку­вання. Це рахунок пасивний, балансовий, регулюючий.

За кредитом рахунка 54 «Відстрочені податкові зобов'язання» відображається сума податку на прибуток, що підлягає сплаті в майбутніх періодах відповідно до оподатковуваних тимчасових різниць, за дебетом — зменшення відстрочених по­даткових зобов'язань за рахунок нарахування поточних податкових зобов'язань.

Аналітичний облік відстрочених податкових зобов'язань ведеться за видами активів або зобов'язань, між оцінками яких для відображення в балансі та цілей оподаткування виникла різниця.

Якщо сплата податку на прибуток контролюється одним податковим органом, суми визнаних відстрочених податкових активів і суми визнаних відстрочених подат­кових зобов'язань згортаються й відображаються в балансі у вигляді чогось одного: відстроченого податкового зобов'язання (рядок 460 ф. № 1) або відстроченого подат­кового активу (рядок 060 ф. № 1). При цьому виконують такі бухгалтерські записи:

• з нарахування податкового зобов'язання:

Д-т 981 «Податок на прибуток від звичайної діяльності»;

К-т 54 «Відстрочені податкові зобов'язання»,

або

• з нарахування податкового активу: Д-т 17 «Відстрочені податкові активи»;

К-т 64 «Розрахунки за податками і платежами».

При списанні відстрочених податкових зобов'язань дебетується рахунок 54 і кредитується субрахунок 641; при списанні відстрочених податкових активів дебетується субрахунок 981 і кредитується рахунок 17. Доход від податку на при­буток відображається за дебетом рахунку 17 і кредитом субрахунка 981.