Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бух обл_к в агро.Маренич.doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
15.62 Mб
Скачать

12.6.2 Облік витрат ремонтно-механічних майстерень

Облік витрат ремонтно-механічних майстерень на ремонт виробничого облад­нання, машин, транспортних засобів, техобслуговування, виготовлення запасних частин, інструментів та інших виробів ведуть на субрахунку 234 «Допоміжні вироб­ництва», до якого відкривається субрахунок другого порядку 2341 «Ремонтні вироб­ництва». За дебетом цього субрахунка відображають прямі матеріальні, трудові та інші прямі витрати, а також виробничі накладні витрати, за кредитом списують собі­вартість виготовлених виробів, а також вартість послуг на ремонти, техогляди тощо.

677

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

Об'єктом обліку витрат у ремонтній майстерні є замовлення на ремонт склад­них машин (тракторів, комбайнів, автомобілів тощо), групи сільськогосподарських знарядь одного найменування (борін, культиваторів та ін.), обладнання для тварин­ницьких ферм та об'єктів інших галузей.

Кожному замовленню присвоюють порядковий номер (шифр), який зазна­чають на всіх первинних документах, що стосуються даного замовлення. Перші декілька десятків номерів присвоюють т. зв. річним замовленням, тобто ремонту нескладних машин і знарядь одного найменування, дрібному ремонту та іншим роботам, які виконують протягом року для окремих виробництв, відділень, бригад, ферм тощо. Ці замовлення залишаються відкритими до кінця року. Витрати з них щомісяця списують на відповідні рахунки з обліку витрат. Інші замовлення закри­вають у міру закінчення і здачі робіт. Виготовлення в майстернях запасних частин та інвентаря обліковують за кожним найменуванням.

Трактори, комбайни, автомобілі та інші складні машини, що надійшли для ре­монту, ретельно оглядають інженер або технік-механік, завідувач майстерні і бри­гадир тракторної бригади у присутності особи, яка працює на машині, що підлягає ремонту. При огляді встановлюють, які саме ремонтні роботи необхідно виконати, а також визначають перелік запасних частин, деталей і вузлів, що підлягають за­міні. За результатами огляду на кожний об'єкт складають відомість дефектів на ремонт машини (ф. № 130), якій присвоюють номер замовлення.

У відомості дають стислу характеристику стану основних вузлів і агрегатів ма­шини, описують виявлені дефекти, встановлюють обсяг ремонтних робіт, витрату запасних частин, ремонтних матеріалів, розмір оплати праці на ремонтних роботах та загальну вартість ремонту.

Відомість дефектів складають у двох примірниках. Один примірник передають завідувачу складу для підбору та видачі необхідних запасних частин і матеріалів для проведення ремонту. Другий залишають у ремонтній майстерні як кошторисний до­кумент на проведення ремонту. На підставі відомості дефектів виписують наряди на виконання ремонтних робіт.

Відомість дефектів на об'єкти, щодо яких ремонт завершено, разом з іншими документами здають у бухгалтерію, де визначають фактичну загальну вартість ре­монту машин.

Прямі витрати на ремонт тракторів, машин і устаткування обліковують у жур­налі обліку витрат у ремонтній майстерні (ф. № 36). Витрати в журналі для склад­них машин (трактори, машини та обладнання) обліковують окремо за кожною машиною, що ремонтується. Для ремонту інших сільськогосподарських машин, причіпного і дрібного інвентаря в журналі відкривають окремі сторінки на кожну групу машин за структурними підрозділами (відділками, бригадами).

У журналі обліку витрат ремонтної майстерні можуть обліковуватися і витра­ти з ремонту та технічного обслуговування, проведених безпосередньо у бригадах.

678

ОБЛІК ВИТРАТ ВИРОБНИЦТВА

Записи до журналу обліку витрат вносять на підставі первинних документів: відомостей дефектів машин, лімітно-забірних карток, накладних, нарядів та ін.

Прямі витрати у журналі обліку витрат у ремонтній майстерні (ф. № 36) об­ліковують за такими статтями: витрати на оплату праці, відрахування на соціальні заходи, паливо, запасні частини, малоцінні й швидкозношувані предмети, роботи і послуги, інші витрати.

У статті «Витрати на оплату праці» обліковують суми оплати праці, нарахова­ні робітникам, зайнятим на ремонті машин: токарям, слюсарям та ін.

За статтею «Відрахування на соціальні заходи» відображають відрахування до соціальних фондів від витрат на оплату праці робітників, зайнятих на ремонтних роботах (пенсійне забезпечення, соціальне страхування тощо).

На статтю «Паливо» списують вартість палива, витраченого на обкатку машин після ремонту і промивання деталей під час ремонту.

На статтю «Запасні частини» відносять вартість запасних частин, використа­них для заміни спрацьованих деталей, вузлів і обладнання під час ремонту машин та обладнання.

За статтею «Малоцінні і швидкозношувані предмети» відображають вартість малоцінних і швидкозношуваних предметів, використаних при ремонтних роботах.

За статтею «Роботи і послуги» обліковують вартість робіт і послуг, виконаних сторонніми підприємствами або власними допоміжними виробництвами для від­повідного об'єкта, що ремонтується.

За статтею «Інші витрати» обліковують витрати, які не знайшли відображення у зазначених статтях.

Поряд із прямими витратами в ремонтно-механічних майстернях є витрати, які не можна безпосередньо включити до собівартості об'єктів, що ремонтуються. Тому на окремому аналітичному рахунку обліковують цехові (загальновиробничі) ви­трати ремонтної майстерні, пов'язані з організацією управління й обслуговуванням ремонтного виробництва за такими статтями витрат: оплата праці управлінського та обслуговуючого персоналу (завідувач майстерні, інженери, механіки, норму­вальники та ін.); відрахування на соціальні заходи; електроенергія для виробничих потреб майстерні, освітлення тощо; амортизація основних засобів; ремонт основних засобів; охорона праці й техніки безпеки; інші загальновиробничі витрати.

Загальновиробничі витрати ремонтно-механічної майстерні щомісяця розпо­діляють між окремими замовленнями пропорційно до нарахованої прямої оплати праці за кожним замовленням.

Наприклад: загальновиробничі витрати ремонтної майстерні за березень становлять 1015 грн. Нараховано прямої оплати праці за окремими замовлення­ми (об'єктами, що ремонтуються): трактор ДТ-75 № 8 — 320 грн., трактор Т-150К № 16 — 540 грн., автомашина ГАЗ-53 № 29 -220 грн., зернозбиральний комбайн «Дон» — 760 грн., плуги тракторні — 180 грн., культиватори — 310 грн.

679

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

Для розподілу загальновиробничих витрат ремонтно-механічної майстерні між окремими об'єктами калькуляції (замовленнями) розраховують коефіцієнт розподілу діленням всієї суми загальновиробничих витрат на загальну суму нара­хованої оплати праці за всіма замовленнями: 0,4356 (1015 : 2330).

Помноживши суму оплати праці за кожним замовленням на коефіцієнт, вста­новлюють суму загальновиробничих витрат ремонтно-механічної майстерні, яка відноситься на відповідні об'єкти калькуляції (замовлення) (табл. 12.2).

На суму розподілених загальновиробничих витрат ремонтної майстерні дебе­тують субрахунок 2341 (аналітичні рахунки за кожним відремонтованим об'єктом) і кредитують субрахунок 2341, аналітичний рахунок «Загальновиробничі витрати ремонтно-механічної майстерні». Після розподілу цих витрат аналітичний рахунок «Загальновиробничі витрати ремонтно-механічної майстерні» буде закрито, а на інших аналітичних рахунках субрахунка 2341 будуть відображені фактичні витра­ти на ремонт за відповідними замовленнями.

Фактичну собівартість закінчених ремонтних робіт щомісяця списують на споживачів послуг. При цьому дебетують рахунки 23 «Виробництво», 91 «Загальновиробничі витрати», 92 «Адміністративні витрати», 93 «Витрати на збут» і кредитують субрахунок 2341 «Ремонтні виробництва».

На кінець року на субрахунку 2341 «Ремонтні виробництва» можуть залиша­тися витрати на незавершені ремонти.

Наведемо основні бухгалтерські проведення з обліку витрат у ремонтній май­стерні (табл. 12.3).

Таблиця 12.2

Розподіл загальновиробничих витрат ремонтно-механічної майстерні

з/п

Об'єкти калькуляції (замовлення)

Пряма оплата праці, грн.

Загальновиробничі витрати ремонт, майстерні, грн.

1

Трактори:

• ДТ-75№8

• Т-150К№16

320 540

139,40 235,22

2

Автомашина ГАЗ-53 № 29

220

95,83

3

Зернозбиральний комбайн «Дон»

760

331,06

4

Плуги тракторні

180

78,41

5

Культиватори

310

135,08

Разом

2330

1015,00

680

ОБЛІК ВИТРАТ ВИРОБНИЦТВА

Таблиця 12.3

Основні бухгалтерські проведення з обліку витрат у ремонтній майстерні

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

дебет

кредит

1

Нараховано суму оплати праці робітникам, зайнятим на ремонті сільськогосподарської техніки, завідувачу ремонтної майстерні

2341

661

2

Нараховано відрахування на соціальні заходи від витрат на оплату праці робітників ремонтної майстерні (пенсійне забезпечення, соціальне страхування та ін.)

2341

65

3

Створено резерв для оплати відпусток працівникам ремонтної майстерні

2341

471

4

Списано вартість палива, витраченого на промивання деталей під час ремонту та обкатку машин після ремонту

2341

203

5

Списано вартість запасних частин, використаних для заміни спрацьованих деталей під час ремонту сільськогосподарських машин у ремонтній майстерні

2341

207

6

Списано вартість малоцінних і швидкозношуваних предметів, використаних при капітальному (поточному) ремонті сільськогосподарських машин

2341

22

7

Списано для потреб ремонтної майстерні:

• сировина і матеріали

• будівельні матеріали

• паливо

2341 2341 2341

201 205 203

8

Виконано роботи або надано послуги ремонтній майстерні іншими допоміжними виробництвами

2341

234

9

Нараховано підрядникам та іншим стороннім підприємствам та організаціям за виконані роботи для ремонтної майстерні (без ПДВ)

2341

631,685

10

Нараховано страхові платежі зі страхування майна ремонтної майстерні

2341

655

11

Списано послуги машинно-тракторного парку

2341

91

12

Нараховано амортизацію з будування й обладнання ремонтної майстерні

2341

131

13

Оплачено через підзвітних осіб дрібні витрати ремонтної майстерні

2341

372

14

Розподілено загальновиробничі витрати ремонтної майстерні на ремонтовані об'єкти

2341

2341

681

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

Закінчення таблиці 12.3

з/п

Зміст господарськоїоперації

Кореспонденція рахунків

дебет

кредит

15

Списано витрати із закінченого ремонту в ремонтній майстерні:

• вантажних автомобілів

• тракторів, комбайнів та ін. сільськогосподарських машин

• основних засобів основного виробництва

• основних засобів загальновиробничого призначення

• основних засобів загальногосподарського призначення

• основних засобів, що обслуговують збут

2342 91 231,232, 233 91 92 93

2341 2341 2341

2341 2341 2341

16

Оприбутковано запасні частини й інвентар, виготовлені в ремонтній майстерні

207, 22

2341

17

Оприбутковано внаслідок ремонту запасні частини та інші матеріали, які:

• придатні для подальшого використання

• не придатні для використання

201,207 209

2341 2341

18

Списано витрати на виготовлення основних засобів у ремонтній майстерні

15

2341