Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бух обл_к в агро.Маренич.doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
15.62 Mб
Скачать

9.6.9 Облік розрахунків з оплати праці за журнально-ордерною формою

Синтетичний облік розрахунків з оплати праці ведеться в Журнал-ордері № 10.2 с.-г., який відкривається на місяць. У Журнал-ордері відображають нара­ховану заробітну плату та пов'язані з нею суми відрахувань на соціальні заходи та забезпечення майбутніх витрат. Крім того, в Журнал-ордері ф. № 10.2 с.-г. виділено окремий розділ для відображення дебетових оборотів за рахунками 47, 65, 66. Під­ставою для відображення дебетових оборотів є розрахунково-платіжні відомості або книга обліку розрахунків з оплати праці.

Розподіл оплати праці та відрахувань на соціальні заходи за об'єктами обліку відображається у Зведеній відомості нарахування та розподілу оплати праці та від­рахувань від неї за об'єктами обліку ф. № 10.2.1 с.-г. Ця відомість складається на підставі первинних документів з обліку праці, накопичувальних відомостей, жур­налів обліку витрат. У ній відображають кількість відпрацьованих людино-годин, суму нарахованої оплати праці та відрахувань від неї на соціальні заходи. Відомість ф. № 10.2.1 с.-г. є підставою для записів у Виробничі звіти, Відомість аналітичного обліку за рахунком 65 «Розрахунки за страхуванням» ф. № 10.2.4 с.-г. і складання Журнал-ордера ф. № 10.2 с.-г.

Для контролю за використанням фонду оплати праці і станом розрахунків з оплати праці з робітниками і службовцями складається Зведена відомість з роз­рахунків з робітниками і службовцями ф. № 10.2.3 с.-г. Ця відомість заповнюється на підставі даних розрахунково-платіжних відомостей за звітний місяць або Книги обліку розрахунків з оплати праці.

У відомості ф. № 10.2.3 с.-г. узагальнюються дані в цілому по підприємству про: суму нарахованої оплати праці; суми оплати праці, виданої готівкою в поточ­ному місяці; про розміри депонованої оплати праці; суми утримань за їх видами. За даними цієї відомості виписують чек на одержання грошей з поточного рахунка

609

бухгалтерський облік в агроформуваннях

банку, а також одержують суми утриманого прибуткового податку із заробітної плати працівників та інших утримань для перерахування до бюджету та фондів соціального страхування. За даними Відомості ф. № 10.2.3. с.-г. складають довідки про використання фонду оплати праці.

Підсумок нарахованої оплати праці за Відомістю ф. № 10.2.3 с.-г. звіряють з показниками Журнал-ордера № 10.2 с.-г. Суми виплат та утримань з оплати праці звіряють із Журнал-ордерами № 1 с.-г., № 7 с.-г., № 8 с.-г.

Схему запису операцій з обліку розрахунків з оплати праці наведено на рис. 9.5.

ОБЛІК ЗОБОВ'ЯЗАНЬ

9.7 Облік розрахунків з учасниками

Для узагальнення інформації про розрахунки з учасниками та засновниками підприємства, що пов'язані з розподілом власного капіталу (дивіденди, повернення часток тощо) призначено рахунок 67 «Розрахунки з учасниками». Це рахунок па­сивний, балансовий, основний,розрахунковий.

За кредитом рахунку відображається збільшення заборгованості підприємства перед засновниками та учасниками товариства, за дебетом — її зменшення (пога­шення), в т. ч. реінвестування доходів тощо.

Рахунок 67 «Розрахунки з учасниками» має такі субрахунки:

  • 671 «Розрахунки за нарахованими дивідендами»;

  • 672 «Розрахунки за іншими виплатами».

На субрахунку 671 «Розрахунки за нарахованими дивідендами» обліковують дивіденди, нараховані власникам простих та привілейованих акцій (часток у ста­тутному капіталі) за рахунок прибутків або інших передбачених установчими до­кументами джерел.

На субрахунку 672 «Розрахунки за іншими виплатами» підприємства ведуть облік інших виплат, нарахованих засновникам та учасникам за користування май­ном, зокрема земельним і майновим паєм, а також виплат у зв'язку з одержанням належної вибулому учаснику (засновнику) частини активів підприємства.

Аналітичний облік ведеться за кожним засновником та учасником та за ви­дами виплат.

Порядок нарахування й виплати дивідендів передбачається у статуті підпри­ємства. Дивіденди в AT нараховують один раз на рік за результатами календарного року. Усі інші підприємства й товариства можуть нараховувати дивіденди на влас­ний розсуд, аби тільки це було зафіксовано в їхньому статуті.

Дивіденди — це частина чистого прибутку, розподілена між учасниками (влас­никами) відповідно до частки їх участі у власному капіталі підприємства. Для по­даткового обліку дивіденди — це платіж, який здійснює юридична особа — емітент корпоративних прав чи інвестиційних сертифікатів на користь власника таких корпоративних прав (інвестиційних сертифікатів) у зв'язку з розподілом частини прибутку такого емітента, розрахованого за правилами бухгалтерського обліку. До дивідендів не включаються виплати юридичної особи, пов'язані зі зворотним викупом акцій, часток (паїв), раніше емітованих такою юридичною особою.

Емітент корпоративних прав, який приймає рішення про виплату дивідендів, мусить нарахувати і внести до бюджету авансовий внесок з податку на прибуток у розмірі 25 %, нарахований на їх суму. Причому емітент сплачує його за власний ра­хунок, а не утримує із нарахованої виплати. Тобто авансовий внесок не впливає на суму дивідендів, які отримують власники підприємства. На суму сплаченого протя­гом звітного періоду авансового внеску платники податку на прибуток зменшують величину відповідного податку.

611

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

Якщо емітент виплачує дивіденди не грошима, а натурою, для нарахування авансового внеску продукцію слід оцінити за звичайними цінами. Авансовий внесок не потрібно нараховувати у випадках:

  • якщо дивіденди реінвестують, тобто виплачують у вигляді власних акцій (час­ток, паїв), коли це не змінює пропорцій участі всіх власників підприємства у його статутному фонді (капіталі);

  • при виплаті дивідендів на користь інститутів спільного інвестування.

Якщо ж пропорції між частками зміняться, то авансовий внесок доведеться на­рахувати на всю суму дивідендів — як реінвестованих, так і виплачених.

Джерелами для виплати дивідендів у товариствах з обмеженою відповідаль­ністю є прибуток звітного року та нерозподілений прибуток минулих років. При­буток, який використовують на виплату дивідендів, розподіляють між власниками (засновниками) ТОВ пропорційно частці кожного з них у статутному капіталі.

Додатковим джерелом для виплати дивідендів в AT служить також резерв­ний капітал, за рахунок якого виплачують дивіденди власникам привілейованих акцій. У цих підприємствах дивіденди розподіляють між акціонерами — залежно від кількості їх акцій та виду акцій. Власники привілейованих акцій мають пере­важне право на дивіденди, які вони отримують незалежно від розміру прибутку підприємства.

Операції з виплати дивідендів у грошовій формі або у формі цінних паперів (корпоративних прав) не є об'єктом обкладання ПДВ. При виплаті дивідендів товарами, роботами, послугами податкові зобов'язання з ПДВ нараховуються, ви­ходячи з фактичної ціни операції, але не нижче від звичайної ціни. Звичайні ціни застосовують тільки тоді, коли засновники є пов'язаними особами (володіють не менше 20 % статутного фонду).

З 01.01.2004 р. Законом України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 p. № 889-IV встановлено, що доходи, які виплачуються платникам цього податку емітентом корпоративних прав — резидентом, що є фізичною або юридичною особою, у вигляді дивідендів кінцево оподатковуються податком з доходів фізичних осіб при їх виплаті за їх рахунок за ставкою в 2004-2006 pp. — 13, а з 2007 р. — 15 %.

Не включаються до складу загального місячного або річного оподатковува­ного доходу платника податку дивіденди, що нараховуються на користь платника податку у вигляді акцій (часток, паїв), емітованих юридичною особою-резидентом, яка нараховує такі дивіденди, за умови, коли таке нарахування не змінює пропор­цій (часток) участі всіх акціонерів (власників) у статутному фонді емітента та вна­слідок чого збільшується статутний фонд такого емітента на сукупну номінальну вартість таких нарахованих дивідендів.

Виплата дивідендів на користь фізичних осіб (у т. ч. нерезидентів) за акці­ями (іншими корпоративними правами), які мають привілейований або інший

612

ОБЛІК ЗОБОВ'ЯЗАНЬ

статус, що передбачає виплату фіксованого розміру дивідендів чи суми, яка є більшою за суму виплат, розраховану на будь-яку іншу акцію (корпоративне право), емітовану таким платником податку, має свої особливості. її прирівню­ють з метою оподаткування до виплати заробітної плати, з відповідним оподат­куванням та віднесенням суми виплат до валових витрат платника податку. При цьому авансовий внесок з податку на дивіденди за привілейованими акціями не нараховують і не сплачують.

Якщо дивіденди виплачуються резидентам, то така виплата здійснюється без утримання податку з дивідендів. При виплаті дивідендів на користь нерезидента емітент повинен додатково утримати податок за ставкою 15 % (податок на репатрі­ацію). На суму згаданого податку не зменшується податок на прибуток емітента. Якщо нерезидент є резидентом країни, з якою Україна уклала угоду про уникнення подвійного оподаткування, необхідно застосовувати ставки податку з дивідендів, передбачені цією угодою.

ДПАУ наказом від 04.12.03 р. № 586 затверджено Податковий розрахунок резидента, котрий виплачує дивіденди платникам податку з доходів фізичних осіб. Податковий розрахунок надає резидент, який виплачує дивіденди платникам по­датку з доходів протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем місяця, у якому виплачено дивіденди.

Податковий розрахунок подається усіма резидентами у разі виплати диві­дендів фізичними особами, оскільки при цьому вони вважаються податковими агентами. Податковим агентом при виплаті дивідендів є будь-який резидент, який нараховує дивіденди, включаючи платників податку на прибуток підприємств, платників єдиного або фіксованого сільськогосподарських податків та підприєм­ства, звільнені від сплати податку на прибуток із будь-яких підстав.

Якщо у якомусь місяці дивіденди нарахували, але не виплатили, або ж їх вза­галі не нараховували, — розрахунок можна не подавати. Однак за нарахованими, але не виплаченими дивідендами податок з доходів все одно сплачується. Якщо оподатковуваний доход нараховують, але не виплачують, то податок, який підлягає утриманню з нього, треба перерахувати до бюджету протягом ЗО календарних днів, наступних за останнім календарним днем місяця нарахування. В інших випадках сплата податку відбувається при виплаті дивідендів.

Кореспонденцію рахунків з нарахування й виплати дивідендів за акціями по­дано в табл. 9.28.

Учасник товариства з обмеженою відповідальністю може продати або іншим чином поступитися своєю частиною в статутном капілі одному чи декільком учасникам цього товариства. Відчуження учасником ТОВ своєї частки (її частини) третім особам допускається, якщо інше не встановлено стату­том товариства.

613

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

Таблиця 9.28

Облік виплати дивідендів в AT

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

дебет

кредит

Виплата дивідендів грошовими коштами

1

Нараховано дивіденди

443

671

2

Списано частину прибутку, використану у звітному періоді для нарахування дивідендів

441

443

3

Утримано податок з доходів фізичних осіб

671

641

4

Перераховано до бюджету податок з доходів фізичних осіб

641

311

5

Перераховано до бюджету авансовий внесок податку на прибуток

641

311

6

Видано дивіденди фізичним особам з каси

671

301

7

Виплачено дивіденди юридичним особам

671

311

Видача дивідендів продукцією сільськогосподарського виробництва

1

Нараховано дивіденди

443

671

2

Списано частину прибутку, використаного у гвітноку періоді для нарахування дивідендів

441

443

3

Утримано з доходів фізичних осіб

671

641

4

Перераховано до бюджету податок з доходів фізичних осіб

641

311

5

Перераховано до бюджету авансовий внесок податку на прибуток

641

311

6

Відпущено сільськогосподарську продукцію в рахунок виплати дивідендів за звичайними цінами

671

701

7

Відображено розрахунки за податковими зобов'язаннями зПДВ

701

641

8

Списано сільськогосподарську продукцію за собівартістю на реалізацію

901

27

9

Відображено у складі фінансового результату доход від реалізації сільськогосподарської продукції

701

791

10

Списано на фінансовий результат собівартість сільськогосподарської продукції

791

901

Реінвестування дивідендів за умови, що нарахування дивідендів не змінювало пропорцій

(часток) участі акціонерів у статутному фонді емітента або на сукупну номінальну

вартість нарахованих дивідендів збільшився статутний фонд емітента акцій (часток)

1

Використано частку нерозподіленого прибутку на виплату дивідендів, отриманого за результатами року

441

443

614

ОБЛІК ЗОБОВ'ЯЗАНЬ

Закінчення таблиці 9.28

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

дебет

кредит

2

Відображено нарахування дивідендів

443

671

3

Після реєстрації змін до статуту органом державної виконавчої влади в частині змін статутного капіталу відображено його збільшення

46

40

4

Нараховані дивіденди спрямовано на збільшення розміру статутного капіталу

671

46

Учасники товариства користуються переважним правом придбання частки (її частини) учасника пропорційно розміру своїх часток, якщо статутом товари­ства або домовленістю між учасниками не передбачено іншого порядку здійснення цього права. Покупка здійснюється за ціною й на інших умовах, на яких частка (її частина) пропонувалася для продажу третім особам. Якщо учасники товариства не скористаються своїм переважним правом протягом місяця від дня повідомлен­ня про намір учасника продати частку (її частину) або протягом іншого терміну, встановленого статутом товариства чи домовленістю між його учасниками, частка (її частина) учасника може бути відчужена на користь третьої особи.

Частка учасника товариства може бути відчужена до повної її сплати лише в тій частині, у якій вона вже сплачена.

При придбанні частки (її частини) учасника самим товариством воно зо­бов'язане реалізувати її іншим учасникам або третім особам протягом терміну і в порядку, визначених статутом і законом, або зменшити свій статутний капітал. Термін вимушеного відчуження частки товариства, придбаної самим товариством, становить один рік.

Учасник товариства має право вийти з нього, повідомивши товариство про свій вихід не пізніше ніж за три місяці до виходу, якщо інший термін не встанов­лено статутом. При цьому він має право одержати вартість частини майна, пропор­ційну його частці у статутному капіталі товариства. За домовленістю між учасни­ком і товариством виплата вартості частини майна товариства може бути замінена передачею майна в натурі.

Порядок і спосіб визначення вартості частини майна, пропорційної частці учасника в статутному фонді, а також порядок і терміни її виплати встановлюють­ся статутом і законом.

При виході засновника з ТОВ слід виплачувати лише ту частину майна, що сформована за рахунок власного капіталу (активи мінус зобов'язання).

615

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

Виплату засновнику при його виході здійснюють після затвердження звіту за рік, у якому засновник вийшов із товариства, і в термін до 12 місяців від дня ви­ходу. Майно, передане учасником товариству лише у користування, повертається у натуральній формі без винагороди.

Бухгалтерський облік операцій з виходу учасника з ТОВ показано в табл. 9.29.

У разі виходу з сільськогосподарського кооперативу фізична чи юридична осо­ба має право на отримання майнового паю натурою, грішми або, за бажанням, цін­ними паперами, відповідно до вартості паю на момент виходу. Термін та інші умови отримання паю встановлюються статутом кооперативу. Операція з виділення паю члену кооперативу відображається за дебетом рахунку 412 «Пайовий капітал» та кредитом субрахунка 672 «Розрахунки за іншими виплатами».

Таблиця 9.29

Облік виплат засновникам

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

дебет

кредит

1

Передано засновнику, який виходить, раніше внесений ним об'єкт основних засобів (ПДВ не нараховується)

672

742

2

Передано основний засіб для погашення заборгованості підприємства перед засновником, який виходить, на погоджену вартість (з ПДВ)

• пдв

672 742

742 641

3

Виплачено засновнику, який виходить, належної частини продукцією, товаром на погоджену вартість (з ПДВ)

• пдв

672 701,702

701,702 641

4

Нараховано виплату учаснику в сумі частки у статутному капіталі

40

672

5

Нараховано виплату учаснику в сумі, що перевищує первинний внесок, за наявності у товариства додатково вкладеного капіталу

422

672

6

Нараховано виплату засновнику в сумі, що перевищує первинний внесок, якщо додатково вкладений капітал відсутній, або якщо суми додатково вкладеного капіталу недостатньо для нарахування виплати

443

6.72

7

Виплачено кошти засновнику

672

301,311

8

Передано частку третій особі

672

40

9

Здійснено вклад третьою особою

301,311

672

616

ОБЛІК ЗОБОВ'ЯЗАНЬ