Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бух обл_к в агро.Маренич.doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
15.62 Mб
Скачать

12.6.3 Облік витрат і робіт вантажного автотранспорту

Вантажний автотранспорт надає транспортні послуги підрозділам підприєм­ства, іншим організаціям і особам.

Витрати на утримання й експлуатацію автотранспорту та виконання ним робіт обліковують на субрахунку 2342 «Автомобільний транспорт», до якого від­кривають один аналітичний рахунок «Автомобільний транспорт» незалежно від кількості машин, їхніх марок і вантажопідйомності. Можна вести на окремому рахунку облік витрат на роботу спеціальних машин (автокранів тощо). На дебет субрахунка 2342 записують усі витрати, пов'язані з утриманням та експлуатацією вантажного автотранспорту, а за кредитом — надані послуги за фактичною собі­вартістю. Робота, виконана вантажними автомобілями при перевезенні вантажів, вимірюється у тонно-кілометрах, з перевезення людей та робота спеціальних авто­машин — у машино-днях.

Основним первинним документом для обліку витрат і виконаних вантаж­ним автотранспортом робіт є Подорожній лист вантажного автомобіля. Наказом Мінстату України від 07.08.1996 р. № 228/253 затверджено Інструкцію про порядок

682

ОБЛІК ВИТРАТ ВИРОБНИЦТВА

виготовлення, зберігання, застосування єдиної первинної транспортної документа­ції для перевезення вантажів автомобільним транспортом та обліку транспортної роботи, яка встановлює такі типові форми єдиної транспортної документації:

  • подорожній лист вантажного автомобіля у міжнародному сполученні (ф. № 1 — міжнародна);

  • подорожній лист вантажного автомобіля (ф. № 2);

  • товарно-транспортна накладна (ф. 1-ТН);

  • талон замовника (ф. № 1-ТЗ).

Зазначені типові форми документів є бланками суворого обліку, тому їх ви­готовляють відповідно до затверджених правил і обліковують за встановленим порядком.

Видачу подорожніх листів реєструють у спеціальному журналі, який повинен бути пронумерований, прошнурований, скріплений печаткою й підписами керівни­ка та головного бухгалтера підприємства.

Оформлений подорожній лист видають водієві під розписку: ф. №1 (між­народна) — на термін відрядження для виконання перевезення; ф. № 2 — на один робочий день (зміну), за умови здачі водієм подорожнього листа за минулий день роботи. На більший термін подорожні листи типової ф. № 2 видають у разі, коли водій виконує перевезення вантажів у міжміському сполученні понад одну добу відповідно до наказу (розпорядження) керівника підприємства.

У подорожніх листах вантажного автомобіля відображають завдання водієві та його виконання, кожну поїздку до пунктів прийняття й доставки вантажу, найме­нування вантажу та його масу. Також розраховують пробіг у кілометрах з вантажем і без нього, обсяг виконаної роботи в тонно-кілометрах або машино-днях, суми за­робітної плати, витрати нафтопродуктів за нормою й фактично.

Перевезення вантажів автомобільним транспортом за межі підприємства здійснюється за наявності належним чином оформлених товарно-транспортних накладних. Вони є підставою для списування матеріальних цінностей у вантажо­відправника й оприбуткування їх у вантажоодержувача.

Товарно-транспортну накладну виписує вантажовідправник у чотирьох при­мірниках. Перший залишається у вантажовідправника і є підставою для списування матеріальних цінностей. Другий, третій і четвертий примірники передають водієві-експедитору. Другий примірник водій віддає вантажоодержувачу. Він є підставою для оприбуткування цінностей. Третій і четвертий, завірені підписами й печатками вантажоодержувача, повертають водію. Третій з них є підставою для розрахунків за виконання транспортних послуг, а четвертий додається до подорожнього листа і є підставою для обліку транспортної роботи та нарахування заробітної плати водієві.

За значної кількості назв, видів, типів цінностей, що їх відпускають, як до­даток до товарно-транспортної накладної виписують накладну (ф. № М-20). У сільськогосподарських підприємствах використовують такі спеціалізовані форми

683

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

товарно-транспортних накладних: товарно-транспортна накладна на відправ-ку-приймання сільськогосподарської продукції (зерно, насіння олійних культур та трав) (ф. № 1 с.-г. зерно); товарно-транспортна накладна на відправку-при-ймання овочів, фруктів, ягід (ф. № 1 с.-г. овочі); товарно-транспортна накладна на відправку тварин і птиці (ф. № 1 с.-г. тварини); товарно-транспортна накладна на відправку-приймання вовни (ф. № 1 с.-г. вовна); товарно-транспортна накладна на перевезення молочної сировини (ф. № 1-ТН (МС) та ін.

При використанні автомобіля з погодинною формою оплати транспортних по­слуг заповнюється талон замовника (ф. № 1-ТЗ), який є підставою для розрахунків перевізника із замовником автомобільного транспорту за виконані транспортні послуги. Цей талон виписують і при внутрішньогосподарських перевезеннях ван­тажів, коли застосування відрядних тарифів недоцільне.

Надання послуг вантажного автотранспорту населенню за готівку здійсню­ється за подорожнім листом, до якого додається квитанція прибуткового касового ордера.

Протягом місяця дані подорожніх листів узагальнюють у Накопичувальній відомості обліку роботи вантажного автотранспорту (ф. № 38). У ній на кожного водія відводять окрему сторінку, де відображають основні показники кожного подо­рожнього листа: використання робочого часу, пробіг, кількість перевезеного вантажу, виконаних тонно-кілометрів та виданого водієві палива, його витрачання за нормою і фактично, суму нарахованої водієві оплати праці, а також розподіл тонно-кілометрів між споживачами послуг. У накопичувальній відомості зазначають також доплату за класність і премії. У кінці місяця в накопичувальній відомості підраховують підсум­ки і складають зведену відомість за такою самою формою.

На основі згаданої відомості та інших документів складають виробничий звіт. У ньому в розрізі кореспондуючих рахунків обліковують усі витрати з автотран­спорту та списання їх за споживачами послуг.

Фактична собівартість робіт та послуг вантажного автотранспорту визначаєть­ся щомісяця й за цією оцінкою відноситься на споживачів. Для цього всі витрати на його утримання необхідно розподілити між видами виконаних робіт (перевезення вантажів, людей).

Калькуляційні розрахунки з вантажного автотранспорту оформляються бух­галтерською довідкою. Спочатку визначається фактична собівартість одного ма­шино-дня роботи вантажного автотранспорту. Для цього всі витрати на його утри­мання діляться на загальну кількість відпрацьованих машино-днів. Помноживши фактичну собівартість одного машино-дня на їхню кількість при перевезенні лю­дей, розраховують суму фактичних витрат на цей вид робіт. Решта витрат стано­вить собівартість робіт з перевезення вантажів, для визначення якої витрати на ці роботи ділять на обсяг робіт у тонно-кілометрах. Калькуляційною одиницею для обчислення перевезення вантажів є 10 тонно-кілометрів.

684

ОБЛІК ВИТРАТ ВИРОБНИЦТВА

Наприклад, за місяць витрати на утримання вантажного автотранспорту становили 9810 грн., кількість відпрацьованих машино-днів — усього 620, в т. ч. на перевезенні людей — 78, обсяг виконаних автомобільних перевезень — 5320 тонно-кілометрів.

Собівартість одного машино-дня дорівнює 15,82 грн. (9810 грн.: 620); вартість перевезення людей — 1233,96 грн. (15,82 грн х 78); сума витрат, що відноситься на перевезення вантажів, — 8576,04 грн. (9810 грн. - 1233,96 грн.); собівартість 10ткм - 16,12 грн. [(8576,04 грн.: 5320) х 10].

Витрати на утримання автокранів та інших спеціальних машин відносять на споживачів, виходячи з обсягу відпрацьованого часу (машино-днів).

У разі ведення окремого обліку витрат на вантажні й пасажирські перевезення та на роботу спеціальних машин виникають цехові витрати автотранспорту, які роз­поділяються пропорційно машино-дням роботи.

Основні бухгалтерські проведення з обліку витрат і виконаних робіт вантаж­ного автотранспорту наведено в табл. 12.4.

Таблиця 12.4

Облік витрат і виконаних робіт вантажного автотранспорту

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

дебет

кредит

1

Нараховано суму оплати праці водіям вантажного автотранспорту

2342

661

2

Нараховано відрахування на соціальні заходи від витрат на оплату праці водіям вантажного автотранспорту

2342

65

3

Створено резерв на оплату відпусток

2342

471

4

Списано вартість палива, витраченого на роботу вантажного автотранспорту

2342

203

5

Списано вартість запасних частин для ремонту вантажних автомобілів, виконаного за межами реммайстерні

2342

207

6

Списано вартість закінченого капітального і поточного ремонту вантажних автомобілів, виконаного в реммайстерні

2342

2341

7

Списано вартість МШП для потреб вантажного автотранспорту

2342

22

8

Списано вартість послуг інших допоміжних виробництв з освітлення, опалення, водо-, теплопостачання гаражу

2342

234

9

Нараховано амортизацію за вантажними автомобілями і будівництва та обладнання гаражу

2342

131

685

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

Закінчення таблиці 12.4

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

дебет

кредит

10

Списано будівельні матеріали для ремонту будівлі гаражу, облаштування автомобілів

2342

205

11

Віднесено на витрати вартість капітального ремонту вантажного автомобіля, виконаного ремонтним підприємством (без ПДВ)

2342

631

12

Списано матеріали для заходів з охорони праці та техніки безпеки в гаражі

2342

201

13

Нараховано страхові платежі зі страхування майна

2342

655

14

Списано послуги вантажного автотранспорту за фактичною собівартістю, наданих:

• рослинництву

• тваринництву

• промисловим виробництвам

• іншим видам допоміжних виробництв

• будівництву

• відділу збуту

• при перевезенні працівників до місця безпосередньої роботи

• обслуговуючим виробництвам і господарствам

• при обслуговуванні адміністративних функцій

• при придбанні необоротних активів

• при придбанні ТМЦ

• на сторону

• при ліквідації наслідків стихійних явищ

231 232 233 234

15

93

91 949 92 15 20,21,22 90 99

2342 2342 2342 2342 2342 2342

2342 2342 2342 2342 2342 2342 2342