Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бух обл_к в агро.Маренич.doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
15.62 Mб
Скачать

4.3.3 Організація складського господарства та складського обліку

Для забезпечення збереженості продукції та матеріалів підприємства організу-ють складське господарство. Зберігаються матеріальні цінності у складах, комор сховищах. Деякі види запасів (сіно, солома, лісоматеріали, залізобетонні конструк-ції) розміщуються під відкритим небом або під навісами.

У залежності від призначення склади поділяють на загальні, спеціалізованний й експедиторські. Крім того, є центральні склади і комори бригад, ферм, відділ та інших структурних підрозділів.

На загальних складах знаходяться товарно-матеріальні цінності, що не требують особливих умов зберігання. Спеціалізовані складські приміщення г стосовані для зберігання специфічних матеріалів і вимагають певного обладна-Це склади запасних частин, нафтопродуктів, зерносховища, овочесховища то Експедиторські склади мають господарства, розташовані далеко від залізнич-станцій або водних шляхів сполучення, а також ті, що знаходяться на території станцій або пристані.

Усі складські приміщення повинні бути обладнані протипожежними засоба-ми, мати добре налагоджене вагове господарство, необхідний інвентар. Продукція

234

ОБЛІК ЗАПАСІВ

і матеріали розміщуються на стелажах, полицях, у засіках, шафах, ємкостях та ін. за окремими групами і розмірами, аби забезпечити їх швидке приймання, відпуск та перевірку кількості.

На кожний вид матеріальних цінностей виписують «Матеріальний ярлик» (ф. М-16) із зазначенням найменування ТМЦ, номенклатурного чи прейскурант­ного номера, одиниці вимірювання, норми запасу, ціни, який прикріплюють до місця зберігання.

Кількісний облік продукції й матеріалів на складах здійснює матеріально від­повідальна особа (завідуючий складом, комірник та ін.) в «Картках складського обліку матеріалів» (ф. М-12) або «Книзі складського обліку» (ф. № 40), які від­криваються на кожний номенклатурний номер ТМЦ (окрема картка чи сторінка в книзі). У цих документах при їх відкритті відображують наявність продукції й матеріалів на початок звітного року. Записи в картки (книги) складського обліку проводять щодня окремо по кожному документу. Після кожного запису виводять залишок на кінець дня.

Щомісяця на підставі первинних документів і даних карток (книг) завідуючий складом складає «Звіт про рух матеріальних цінностей» (ф. № 121), матеріальний звіт (ф. М-19), а по нафтопродуктах — «Звіт про рух пального та мастильних мате­ріалів» (ф. № 120) у двох примірниках і подає в бухгалтерію разом із документами, що підтверджують надходження та вибуття матеріалів. До звітів включають лише ті види продукції й матеріалів, по яких був рух у звітному періоді. У звіті записують залишок цінностей за видами на початок місяця, надходження за каналами надхо­дження, витрачання за каналами використання, залишок на кінець місяця (у кіль­кісному і грошовому вираженні). Проте матеріально відповідальні особи можуть не проставляти сумарні показники. Після перевірки звітів у бухгалтерії бухгалтери визначать суми обігу і залишків цінностей у грошовому вираженні.

У зв'язку зі значною кількістю назв запасних частин і ремонтних матеріалів до тракторів, автомобілів, комбайнів та інших сільськогосподарських машин за наявності твердих договірних цін з метою зменшення трудомісткості обробки ма­теріально відповідальні особи подають звіти про рух запасних частин і ремонтних матеріалів лише в сумарному вираженні. Оцінку одержаних і використаних ма­теріалів здійснює завідуючий складом безпосередньо у відповідних документах. У звітах запасні частини групують за такими аналітичними рахунками: «Запасні частини до тракторів», «Запасні частини до автомобілів», «Запасні частини до комбайнів» тощо.

Звіти про рух матеріальних цінностей після перевірки підписує бухгал­тер, який його прийняв, із зазначенням кількості прибуткових і видаткових документів та з підтвердженням правильності визначення залишків на кінець звітного місяця.

235

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ