Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бух обл_к в агро.Маренич.doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
15.62 Mб
Скачать

12.9 Облік витрат і виходу продукції

рослинництва

12.9.1 Особливості технологічного процесу в рослинництві та його вплив на організацію обліку

Рослинництво як галузь народного господарства характеризується низкою особливостей. Воно визначається, з одного боку, впливом природних факторів, з другого — соціальних, які необхідно враховувати при організації бухгалтерського обліку. Такою особливістю є те, що земля — один із основних засобів виробництва, тоді як у промисловості вона — лише територія, місце, на якому розташоване під­приємство. На відміну від інших засобів, які у процесі виробництва поступово зно­шуються, внаслідок чого їх через певний проміжок часу необхідно замінювати но­вими, земля є незамінним засобом виробництва. При раціональному використанні вона не тільки не зношується, а навпаки — підвищує свою родючість.

Виробничий цикл у рослинництві триває значний час: до року (зернові культу­ри), а іноді кілька років (вирощування багаторічних насаджень). Через це на кінець року є значні залишки незавершеного виробництва. До них відносять затрати на посів озимих зернових культур, підняття зябу, заготівлю органічних добрив, посів

707

бухгалтерський облік в агроформуваннях

багаторічних трав тощо. Отже, необхідно вести облік виробничих витрат не лише за окремими об'єктами (культурами, видами робіт) у розрізі калькуляційних ста­тей, а й розмежування їх в обліку на витрати минулих років під урожай поточного року та на витрати звітного року — під урожай майбутніх років. Це дає змогу точно обчислювати собівартість продукції рослинництва.

У зв'язку із сезонністю рослинництва його продукція надходить протягом року нерівномірно. Тому фактичну собівартість продукції рослинництва обчислюють не щомісяця, а лише в кінці року. Через це облік отриманої продукції рослинництва та її використання ведуть протягом року у плановій оцінці.

Іншою особливістю сільськогосподарського виробництва є витрачання сіль­ськогосподарськими товаровиробниками частини продукції власного виробництва на поновлення процесу виробництва (зерно для сівби тощо). Внаслідок цього межа між предметами і продуктами праці стирається. Усі перелічені вище особливості сільськогосподарського виробництва впливають на організацію бухгалтерського обліку в сільськогосподарських підприємствах.

12.9.2 Галузі рослинництва та об'єкти обліку витрат виробництва

Характерною особливістю рослинництва є його багатогалузевість. У ньому можна виділити такі галузі: рільництво, луківництво, овочівництво, плодоягідне господарство, розсадники для вирощування садивного матеріалу плодоягідних, аг­ролісомеліоративних та інших насаджень, плантації спеціальних насаджень. У цих галузях виділяються наступні групи об'єктів витрат:

  1. Сільськогосподарські культури — зернові та зернобобові, технічні культури, картопля та овочеві культури, кормові культури, плодові, ягідні та інші багато­річні насадження, квітникарство.

  2. Сільськогосподарські роботи, до яких відносять витрати під урожай наступ­ного року: підняття зябу, лущення стерні, внесення органічних та мінераль­них добрив, снігозатримання (у IV кварталі), посіви багаторічних трав, чорні пари тощо.

  3. Витрати, що підлягають розподілу, — до них відносять амортизаційні відраху­вання за основними засобами, що використовуються в рослинництві та ін.

  1. Інші об'єкти — це заготівля силосу, сінажу тощо.

У межах цих груп рахунки відкривають за структурними підрозділами і куль­турами, видами незавершеного виробництва та технологіями вирощування куль­тур у розрізі прийнятої на сільськогосподарському підприємстві номенклатури статей витрат.

708

ОБЛІК ВИТРАТ ВИРОБНИЦТВА