Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бух обл_к в агро.Маренич.doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
15.62 Mб
Скачать

11.3 Місця виникнення та носії витрат

Місце виникнення витрат — структурний підрозділ підприємства (цех, відді­лення, бригада, ферма), за яким організується планування та облік витрат виробни­цтва для контролю й управління ними. Таке групування необхідне для організації обліку за центрами відповідальності й визначення виробничої собівартості про­дукції (робіт, послуг). Центр відповідальності може бути визначено як окремий сегмент підприємства, за результати діяльності якого несе відповідальність його керівник. Кожному місцю виникнення витрат має відповідати своя сфера відпо­відальності. Облік за центрами відповідальності організується, аби одержати дані про витрати й доходи за кожним центром відповідальності, інформацію про відхи­лення від запланованих параметрів.

Центрами відповідальності можуть виступати внутрішньогосподарські під­розділи, що функціонують на засадах госпрозрахунку. їхній склад визначається з урахуванням виробничої та організаційної побудови підприємства, порядку закріп­лення засобів виробництва тощо.

651

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

Носіями витрат називають види продукції, виконані роботи або надані послу­ги. Носій витрат ототожнюється з об'єктом обліку витрат та калькулювання. Об'єкт обліку витрат — продукція, роботи, послуги або вид діяльності підприємства які потребують визначення пов'язаних з їх виробництвом (виконанням) витрат.

Залежно від конкретних умов виробництва, структури управління, системи оплати праці, визначення та розподілу госпрозрахункового доходу, підприємство може вести облік витрат в цілому за конкретними виробничими підрозділами, без деталізації за окремими об'єктами (видами і групами худоби та птиці, видами виробництв). Фактичні витрати підрозділу розподіляють між окремими культу­рами, видами і групами худоби та птиці пропорційно до планових витрат, а за їх відсутності — до нормативних витрат згідно з технологічними картами чи укрупне­ними нормативами.

Собівартість одержаної продукції (робіт, послуг) визначається у загально­прийнятому порядку.

11.4 Загальна схема обліку витрат

У бухгалтерському обліку розрізняють витрати виробництва й витрати ді­яльності. Витрати виробництва підприємство має право відносити на собівартість виробленої продукції (робіт, послуг), витрати ж діяльності беруть безпосередню участь у формуванні фінансових результатів підприємства.

Облік витрат, залежно від видів діяльності підприємства, ведуть на таких рахунках:

  • операційних витрат, що включаються у виробничу собівартість продукції (ро­біт, послуг): рахунки 23 «Виробництво», 24 «Брак у виробництві», 91 «Загаль-новиробничі витрати», 39 «Витрати майбутніх періодів»;

  • операційних витрат, що не включаються у виробничу собівартість продукції: рахунки 92 «Адміністративні витрати», 93 «Витрати на збут», 94 «Інші опера­ційні витрати»;

  • фінансових витрат: рахунок 95 «Фінансові витрати»;

  • втрат від участі в капіталі: рахунок 96 «Втрати від участі в капіталі»;

  • інших витрат: рахунок 97 «Інші витрати»;

  • надзвичайних витрат: рахунок 99 «Надзвичайні витрати».

Для обліку витрат підприємств у плані рахунків передбачено рахунки класів 8 «Витрати за елементами» та 9 «Витрати діяльності». На рахунках класу 9 групу­ються витрати за видами діяльності підприємств: звичайної (операційної, фінансо­вої, інвестиційної) та надзвичайної. Рахунки класу 8 призначено для групування та класифікації витрат за економічними елементами.

652

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ ОБЛІКУ ВИТРАТ

Рахунки класів 8 і 9 можуть використовуватися по-різному. Рахунки класу 9 ведуться всіма підприємствами, крім суб'єктів малого підприємництва, а також ін­ших організацій, діяльність яких не спрямована на ведення комерційної діяльності, з відкриттям за власним рішенням рахунків класу 8. Малі підприємства та інші організації, діяльність яких не спрямована на ведення комерційної діяльності, мо­жуть вести бухгалтерський облік витрат з використанням тільки рахунків класу 8 «Витрати за елементами», або в порядку, наведеному вище.

Отже, можна застосовувати три варіанти ведення обліку витрат:

1) Для всіх підприємств (крім малих):

  • з використанням рахунків класів 8 і 9;

  • з використанням лише рахунків класу 9.

2) Для малих підприємств:

  • з використанням рахунків класів 8 і 9;

  • з використанням лише рахунків класу 8;

  • з використанням лише рахунків класу 9.