Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бух обл_к в агро.Маренич.doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
15.62 Mб
Скачать

2.2 Облік касових операцій

2.2.1 Основні правила ведення касових операцій

Усі підприємства, незалежно від форм власності, зобов'язані зберігати вільні кошти на рахунках у банках. У касі підприємства зберігають готівку лише в межах встановленого ліміту. Ліміт залишку готівки в касі — це граничний розмір готівки, що може залишатися в касі підприємства на кінець робочого дня. Для встановлення загального ліміту каси, термінів та порядку здавання готівкової виручки підпри­ємство подає до установи банку заявку-розрахунок у двох примірниках з підписом керівника та головного бухгалтера підприємства, скріплену печаткою. Зазначена заявка-розрахунок є невід'ємною частиною договору на розрахунково-касове об­слуговування й оформляється як додаток до договору. Перегляд ліміту каси може здійснюватися як за ініціативою підприємства — за наявності обгрунтованих при­чин (зміни розмірів касових оборотів, режиму функціонування, умов здавання ви­ручки тощо), так і з ініціативи банку, що встановив загальний ліміт каси.

У тому разі, коли підприємство має рахунки у різних установах банків, ке­рівництво підприємства подає заявку-розрахунок на власний розсуд до будь-якої однієї з установ банку, у якій відкрито один з рахунків, а до інших установ банкІЕ подається копія заявки-розрахунка з установленим лімітом каси.

Ліміт каси для кожного підприємства визначається установами банків з ура хуванням режиму і специфіки роботи підприємства, його віддаленості від установ: банку, обсягу касових оборотів, наявності домовленості підприємства з установої банку на інкасацію та здавання готівкової виручки у вечірню касу банку тощі Ліміт каси підприємствам установлюється установами банків за погодженням керівниками підприємств на підставі розрахунка середньоденного надходжень готівкової виручки або середньоденної видачі готівки.

Селянські (фермерські) господарства самостійно визначають розмір готівк що постійно перебуває у їхніх касах, повідомляючи про нього обслуговуючим усі новам банків.

Установи банку з урахуванням специфіки виробництва та переробки сі; ськогосподарської продукції можуть за пропозицією сільськогосподарських • варовиробників різних організаційно-правових форм і переробних підприєм-установлювати (переглядати) їм ліміт каси на період заготівлі та переробки сі ськогосподарської продукції згідно з фактичними показниками їх касових оборо за будь-які три місяці сезону виробництва (переробки) сільськогосподарської г дукції попереднього року.

Понад установлений ліміт готівка в касі може зберігатися лише у дні виплата заробітної плати, заохочень, усіх видів допомог, компенсацій, стипендій — протягом трьох робочих днів, включаючи день одержання грошей у банку. Готівка, одер

80

у банку і не використана за призначенням, вільному розпорядженню не підлягає. Її необхідно або повернути до банку, або, залишаючи в межах встановленого ліміту в касі, спрямувати на потреби, на які вона одержувалась. На осіб, які витратили гроші не за цільовим призначенням, накладається штраф у розмірі витраченої не за адресою готівки.

Видача готівкових коштів під звіт із каси підприємства на закупівлю сільсько­господарської продукції, продуктів її переробки та заготівлю вторинної сировини, крім металобрухту, дозволяється на термін не більше 10 робочих днів від дня видачі готівкових коштів під звіт, а на всі інші виробничі (господарські) потреби — на термін не більше двох робочих днів, включаючи день отримання готівкових коштів під звіт. Якщо з каси підприємства підзвітній особі одночасно видана готівка як на від­рядження, так і для вирішення в цьому відрядженні виробничих (господарських) питань (у т. ч. й для закупівлі у населення сільськогосподарської продукції та заго­тівлі вторсировини), то термін, на який видана готівка під звіт на ці цілі, може бути продовжено до завершення терміну відрядження.

Видача готівки під звіт проводиться з кас підприємств за умови повного звіту конкретної підзвітної особи за раніше виданими під звіт сумами. Особи, які одержа­ли готівку в підзвіт, зобов'язані подати до бухгалтерії підприємства звіт про витра­чені (або з якихось причин частково чи повністю не витрачені) суми не пізніше:

  • за відрядженнями — до закінчення третього банківського дня, наступного за днем, у якому закінчується таке відрядження;

  • на закупівлю сільськогосподарської продукції — до закінчення третього бан­ківського дня, наступного за днем, у якому проведено закупівлю, але не пізні­ше десяти робочих днів після видачі грошей під звіт;

  • на всі інші виробничі (господарські) потреби — наступного робочого дня після видачі готівки під звіт.

Якщо з каси працівнику цього підприємства одночасно видано готівку на від­рядження та кошти для вирішення в цьому відрядженні виробничих чи господар­ських питань (в т. ч. і для закупівлі сільськогосподарської продукції), то підзвітна особа, незалежно від терміну відрядження, протягом трьох робочих банківських днів після повернення з відрядження повинна подати до бухгалтерії підприємства одночасно звіт про суму, що була їй передбачена для вирішення виробничих (госпо­дарських) питань, та звіт про кошти, витрачені безпосередньо на відрядження.

Якщо підзвітна особа здає звіт або повертає видані гроші до каси пізніше трьох банківських днів від часу закінчення відрядження або здійснення покупки, але не пізніше звітного місяця, на який припадає останній із згаданих трьох днів, то її че­кає 15 %-ий штраф від виданої суми.

Якщо працівник не подав звіту і/або не повернув до каси невитрачених грошей по закінченні місяця, на який припадає граничний термін подання звіту, то таку суму включають у доходи працівника і обкладають податком з доходів за ставкою 13 %.

81

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

Готівка, видана під звіт, але не витрачена і не повернена до каси підприємства наступного дня після закінчення зазначених термінів, включається до суми фак­тичного залишку готівки в касі на кінець дня. Одержана в результаті розрахунків сума порівнюється зі встановленим лімітом залишку готівки в касі. На суму пере­вищення ліміту до підприємства застосовуються фінансові санкції.

Основні правила ведення касових операцій на підприємствах визначені Поло­женням про ведення касових операцій у національній валюті України, затверджене постановою Правління НБУ № 72 від 19.02.2001 р. зі змінами та доповненнями.

На підприємствах для проведення розрахунків готівкою виділяється каса. Каса — це приміщення або місце здійснення готівкових розрахунків, а також при­ймання, видачі та зберігання готівкових коштів, інших цінностей і касових доку­ментів. Особливих вимог до приміщення каси не пред'являється. Проте на великих підприємствах з метою збереженості грошей і цінностей для каси відводиться ізо­льоване приміщення, яке спеціально обладнується. Каса повинна мати віконце для проведення операцій з клієнтами та працівниками, бути обладнаною охоронно-по­жежною сигналізацією. Двері в приміщення під час проведення грошових операцій повинні бути зачинені з внутрішньої сторони. Доступ у касу особам, які не мають відношення до її роботи, забороняється.

Уся готівка і цінні папери на підприємствах зберігаються, як правило, у вогне­тривких металевих шафах, сейфах, які після закінчення робочого дня закривають ключем і опечатують печаткою. Ключі від металевих шаф і печатки зберігаються у касира, а дублікати в опечатаних касиром пакетах — у керівника підприємства. Збе­рігання в касі готівки й інших цінностей, які не належать підприємству, заборонено.

Перед відкриттям каси і металевих шаф касир зобов'язаний оглянути їх впевнитися у справності сигналізації і, якщо помічено будь-які пошкодження, за бов'язаний сповістити про це керівництво підприємства, а те, у свою чергу, — орга-ни внутрішніх справ і забезпечити охорону каси до появи працівників міліції.

За збереженість грошей і правильний облік готівки відповідальність несе касир, з яким укладається договір про повну індивідуальну матеріальну відпові-дальність. Касир не має права передоручать будь-кому свої обов'язки. У разі необ-хідності тимчасовы заміни виконання обов'язків касира покладаються на ішло працівника за письмовим наказом керівника підприємства. З цим працівником укладається договір про повну матеріальну відповідальність на час виконання ним обов'язків касира. Якщо касир несподівано залишив роботу (внаслідок хворо і т. ін.), цінності, які знаходяться у нього під звітом, негайно перелічуються інші касиром, якому вони передаються, в присутності керівника та головного бухгалте-ра підприємства або в присутності комісії у складі осіб, призначених керівник-Про результати перераховування і передачі коштів та інших цінностей складаєтся акт за підписами зазначених осіб. Якщо згідно зі штатним розкладом ця посада передбачена, функції касира можуть бути покладені на головного бухгалтера будь-якого працівника за письмовим розпорядженням керівника підприємства

82

ОБЛІК ГРОШОВИХ КОШТІВ

Керівникам підприємств при прийманні на роботу осіб на посаду касира реко­мендується звертатися в органи внутрішніх справ та медичні заклади для одержан­ня відомостей про цих осіб. Слід мати на увазі, що до виконання зазначених робіт не допускаються особи, які раніше притягалися до кримінальної відповідальності за зловмисні злочини, судимість у яких не погашена чи не знята в установленому порядку, особи з хронічними психічними захворюваннями та ті, що систематично порушують громадський порядок або зловживають спиртними напоями.

Керівник підприємства повинен обладнати касу, забезпечити касира тран­спортним засобом та охороною при транспортуванні грошей із банку або їх здачі. При транспортуванні грошових коштів касиру, супроводжуючим його особам і водію транспортного засобу забороняється: розголошувати маршрут руху і розмір суми грошових коштів, що перевозяться; допускати в салон транспортного засобу осіб, не призначених керівником підприємства для доставки грошей; їхати попут­ним або громадським транспортом; відвідувати магазини, ринки та інші подібні місця; виконувати доручення, не пов'язані з транспортуванням коштів, та будь-яким іншим способом відволікатись від доставки грошей за призначенням.