Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бух обл_к в агро.Маренич.doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
15.62 Mб
Скачать

13.4 Облік інших витрат операційної діяльності

До інших операційних витрат включаються: • витрати на дослідження та розробки відповідно до П(С)БО 8 «Нематеріальні активи»;

808

ОБЛІК ВИТРАТ ДІЯЛЬНОСТІ

собівартість реалізованої іноземної валюти, яка для цілей бухгалтерського об­ліку визначається шляхом перерахунку іноземної валюти в грошову одиницю України за курсом Національного банку України на дату продажу іноземної валюти, плюс витрати, пов'язані з продажем іноземної валюти; собівартість реалізованих виробничих запасів, яка для цілей бухгалтерського обліку складається з їх облікової вартості та витрат, пов'язаних з їх реалізацією; сума безнадійної дебіторської заборгованості та відрахування до резерву сум­нівних боргів;

втрати від операційної курсової різниці (тобто від зміни курсу валюти за опе­раціями, активами і зобов'язаннями, що пов'язані з операційною діяльністю підприємства); втрати від знецінення запасів; нестачі й втрати від псування цінностей; визнані штрафи, пеня, неустойка;

витрати на утримання об'єктів соціально-культурного призначення; інші витрати операційної діяльності. Облік витрат операційної діяльності підприємства, крім витрат, які відобража­ються на рахунках 90 «Собівартість реалізації», 91 «Загальновиробничі витрати», 92 «Адміністративні витрати», 93 «Витрати на збут» ведеться на рахунку 94 «Інші витрати операційної діяльності»-. Це рахунок активний, номінальний, операцій­ний, розподільний. За дебетом рахунка 94 відображається сума визнаних витрат, за кредитом — списання на рахунок 79 «Фінансові результати».

Рахунок 94 «Інші витрати операційної діяльності» має субрахунки:

  1. «Витрати на дослідження і розробки»;

  2. «Собівартість реалізованої іноземної валюти»;

  3. «Собівартість реалізованих виробничих запасів»;

  4. «Сумнівні та безнадійні борги»;

  5. «Втрати від операційної курсової різниці»;

  6. «Втрати від знецінення запасів»;

  7. «Нестачі і втрати від псування цінностей»;

  8. «Визнані штрафи, пені, неустойки»;

  9. «Інші витрати операційної діяльності».

На субрахунку 941 «Витрати на дослідження і розробки» ведеться облік ви­трат, пов'язаних з дослідженнями й розробками, що здійснює підприємство, якщо такі дослідження й розробки відповідають Положенню (стандарту) бухгалтерсько­го обліку 8 «Нематеріальні активи».

На субрахунку 942 «Собівартість реалізованої іноземної валюти» відобража­ється балансова вартість реалізованої іноземної валюти на дату її реалізації.

На субрахунку 943 «Собівартість реалізованих виробничих запасів» ведеть­ся облік собівартості реалізованих виробничих запасів (сировини, матеріалів, відходів тощо).

809

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

На субрахунку 944 «Сумнівні та безнадійні борги» узагальнюється інформа­ція про нарахування резерву сумнівних боргів на заборгованість за реалізовану продукцію, товари, роботи і послуги та про суму списання поточної дебіторської заборгованості, що визнана безнадійною й утворення якої не було пов'язано з реа­лізацією продукції, товарів, робіт і послуг.

На субрахунку 945 «Витрати від операційної курсової різниці» ведеться облік втрат за активами й зобов'язаннями операційної діяльності підприємства від зміни курсу гривні до іноземної валюти.

На субрахунку 946 «Втрати від знецінення запасів» ведеться облік втрат, пов'язаних із знеціненням (уцінкою) запасів, відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 9 «Запаси».

На субрахунку 947 «Нестачі і втрати від псування цінностей» ведеться облік нестач грошових коштів та інших цінностей і втрат від псування цінностей, що ви­явлені в процесі заготовлення, переробки, збереження, та реалізації, якщо на час виявлення нестачі винуватця не встановлено. Одночасно із списанням цінностей, винних у нестачі яких не встановлено, на витрати, балансова вартість списаного активу зараховується на позабалансовий рахунок 07 «Списані активи».

На субрахунку 948 «Визнані штрафи, пені, неустойки» ведеться облік визна­них економічних санкцій на невиконання підприємством законодавства та умов договорів.

На субрахунку 949 «Інші витрати операційної діяльності» узагальнюється інформація про такі витрати операційної діяльності, які не знайшли відображення на інших субрахунках рахунка 94 «Інші витрати операційної діяльності», зокрема витрати житлово-комунальних і обслуговуючих господарств, дитячих дошкіль­них закладів, будинків відпочинку, санаторіїв та інших закладів оздоровчого та культурного призначення, їдалень тощо. Якщо на балансі підприємства значиться медпункт і утримується за його рахунок, то всі витрати на утримання медпункту відносяться також до складу інших витрат операційної діяльності. У разі, коли проведення медичних процедур є обов'язковим (наприклад, в автотранспортному підприємстві з перевезення пасажирів), медпункт є одним із обслуговуючих під­розділів. Витрати, пов'язані з його утриманням, у бухгалтерському обліку в такому разі будуть віднесені на статтю загальновиробничих витрат і включатися до собі­вартості послуг, що надаються, або продукції, що виробляється.

Медпункт підприємства може надавати платні послуги для населення. При цьому отримана за надані послуги плата відображається як інші доходи від операційної діяльності підприємства.

Інші операційні витрати можна групувати за такою номенклатурою статей:

  1. Витрати на дослідження й розробки.

  2. Собівартість реалізованої іноземної валюти.

810

ОБЛІК ВИТРАТ ДІЯЛЬНОСТІ

  1. Собівартість реалізованих виробничих запасів.

  2. Сумнівні та безнадійні борги.

  3. Втрати від операційної курсової різниці.

  4. Втрати від знецінення запасів.

  5. Нестачі і втрати від псування цінностей.

  6. Визнані штрафи, пені, неустойки.

  7. Інші витрати.

До статті 1 відносять витрати на винахідництво й раціоналізацію (включаючи проведення дослідно-експериментальних робіт, виготовлення та випробування моделей і зразків за винахідницькими й раціоналізаторськими пропозиціями, па­тентування, виплату винагород).

До статті 2 відносять собівартість реалізованої іноземної валюти, яку визна­чають шляхом перерахунку іноземної валюти в грошову одиницю в еквіваленті, ви­раженому в грошовій одиниці України за курсом НБУ на дату продажу іноземної валюти, а також витрати, пов'язані з продажем іноземної валюти: оплатою послуг банку та міжбанківського валютного ринку.

До статті 3 відносять облікову вартість реалізованих виробничих запасів, ви­значену за одним із методів оцінки вибуття запасів згідно з П(С)БО 9 «Запаси», а також витрати, що виникають під час реалізації виробничих запасів і аналогічні витратам на збут, які відносять до реалізації виробничих запасів.

До статті 4 відносять безнадійну дебіторську заборгованість та відрахування до резерву сумнівних боргів.

До статті 5 відносять втрати від зміни курсу валют за операціями, активами і зобов'язаннями, пов'язаними з операційною діяльністю підприємства.

До статті 6 відносять: втрати від знецінення запасів, що повністю або частково втратили свою первинну якість за час зберігання на складах, у вітринах і на вистав­ках; уцінку продукції у зв'язку з тривалим зберіганням.

До статті 7 відносять втрату продукції під час перевезення, зберігання й реалі­зації, що утворилася внаслідок усушки і вивітрювання, розтрушування і розпилен­ня, розкришення, витоку, розливання під час перекачування і продажу рідин тощо; інші нестачі і втрати від псування цінностей.

До статті 8 відносять визнані економічні санкції за невиконання підприєм­ством чинних норм законодавчих та нормативно-правових актів (умов, договорів, правил торгівлі).

До статті 9 відносять усі інші витрати операційної діяльності, які не ввійшли до попередніх статей.

У табл. 13.4 наведено кореспонденцію рахунків з обліку інших витрат опера­ційної діяльності.

811

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

Таблиця 13.4

Облік інших витрат операційної діяльності

Зміст господарської операції

Кореспонду­ючий рахунок

За дебетом рахунка 94

Нараховано амортизацію основних засобів, що використовуються для виконання досліджень та розробок підприємством, яке не застосовує рахунки класу 8

131

Нараховано амортизацію основних засобів ЖКГ і об'єктів соціально-культурного призначення підприємством, яке не використовує рахунки класу 8

131

Нараховано амортизація по інших необоротних матеріальних активах, використаних для потреб житлово-комунального господарства

132

Списано виробничі запаси на утримання об'єктів ЖКГ і соціально-культурного призначення

20

Списано виробничі запаси у зв'язку з невідповідністю критеріям активу

20

Списано виробничі запаси для проведення досліджень і розробок

20

Відображено собівартість реалізованих виробничих запасів, МШП

20,22

Виявлено нестачу тварин на вирощуванні і відгодівлі за їх балансовою вартістю

21

Відпущено зі складу МШП для виконання досліджень та розробок

22

Відпущено зі складу МШП на утримання об'єктів ЖКГ і соціально-культурного призначення

22

Виявлено нестачу виробничих запасів, МШП, готової продукції, товарів за їх балансовою вартістю

20, 22, 25, 26, 27,28

Використано вексельні бланки

209

Передано безоплатно виробничі запаси, МШП і тварини на вирощуванні та відгодівлі:

• за балансовою вартістю

• на суму ПДВ

20,21,22 641

Списано послуги допоміжних виробництв на проведення досліджень, утримання ЖКГ, об'єктів соціально-культурного призначення

234

Відображено суму уцінки товарів до чистої вартості їх реалізації

281

Списано готову продукцію на проведення дослідів і розробок

25, 26, 27, 28

Списало суми уцінки запасів до чистої вартості їх реалізації

20,22

Оплачено готівкою інші витрати операційної діяльності

ЗО

Виявлено нестачу готівки в касі, якщо винуватця не встановлено

ЗО

Оплачено витрати, пов'язані з дослідженням і розробками

31

Відображено втрати від операційної курсової різниці

33,36

812

облік витрат діяльності

Продовження таблиці 13.4

Зміст господарської операції

Кореспонду­ючий рахунок

Відображено балансову вартість реалізованої іноземної валюти

334

Списано безнадійну дебіторську заборгованість підзвітних осіб, окупців

372, 36, 377

Нараховано митні збори при придбанні запасів в іноземного постачальника

377

Створено резерв сумнівної дебіторської заборгованості

38

Створено резерв на оплату відпусток працівникам ЖКГ і об'єктів соціально-культурного призначення

471

Нараховано штрафи, пені неустойки за недотримання підприємством умов договорів щодо розрахунків з організаціями

63, 685

Нараховано страхові платежі зі страхування майна ЖКГ і об'єктів соціально-культурного призначення

655

Нараховано відрахування на соціальні заходи на суму заробітної плати працівникам ЖКГ і обслуговуючих господарств

65

Списано вартість послуг сторонніх організацій з ремонту й обслуговування основних засобів ЖКГ, соціально-культурного призначення, що використовуються для виконання досліджень та розробок, без ПДВ

63,685

Відображено податкові зобов'язання з ПДВ при передачі запасів до статутного капіталу іншого підприємства

641

Нараховано державне мито за придбані бланки векселів

641

Включено у витрати суми податків, відрахувань на соціальні заходи, списані по закінченні терміну позовної давності

641,642,65

Нараховано пеня в поточному звітному періоді за несвоєчасну сплату податків та неправильність їх нарахування

642

Нараховано заробітну плату працівникам ЖКГ і обслуговуючих господарств, та працівникам, які проводять дослідження й розробки

661

Нараховано матеріальну допомогу працівникам підприємства

661

Визнано безнадійною заборгованість з виплаченої заробітної плати

661

Нараховано комісійну винагороду банку за реалізацію іноземної валюти

685

Списано прямі матеріальні витрати, що відносяться до інших витрат операційної діяльності підприємства

80

Списано визнані витрати на оплату праці, що відносяться до інших витрат операційної діяльності підприємства

81

Списано суми відрахувань на соціальні заходи, що відносяться до інших витрат операційної діяльності підприємства

82

Списано суми амортизаційних відрахувань, що відносяться до інших витрат операційної діяльності підприємства

83

813

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

Закінчення таблиці 13.4

Зміст господарської операції

Кореспонду­ючий рахунок

Списано суми нестач запасів за балансовою вартістю, суми штрафів, пені та інших операційних витрат

84

За кредитом рахунка 94

Списано визнані інші витрати основної діяльності на фінансові результати

791