Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бух обл_к в агро.Маренич.doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
15.62 Mб
Скачать

6.5.5 Амортизація основних фондів у податковому обліку

Сума амортизаційних відрахувань звітного періоду в податковому обліку ви­значається як сума амортизаційних відрахувань, нарахованих для кожного із ка-лендарних кварталів, що входять до такого звітного періоду. Сума амортизаційнш відрахувань кварталу, щодо якого проводяться розрахунки, визначається шлям застосування норм амортизації до балансової вартості груп основних фондів наш чаток такого розрахункового кварталу.

Балансова вартість групи основних фондів (окремого об'єкта основних фоні І групи 1) на початок розрахункового кварталу визначається за формулою:

Б(а) = Б(а - 1) + П(а ~ 1) - В(а - 1) - А(а - 1), (6.11

де: Б(а) балансова вартість групи (окремого об'єкта основних фондів груш на початок розрахункового кварталу;

356

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК В АГРОФОРМУВАННЯХ

Якщо значення Кі. не перевищує одиниці, індексація не проводиться.

Облік балансової вартості основних фондів, які підпадають під визначення гру- , пи 1, ведеться по кожній окремій будівлі, споруді або їх структурному компоненту та в цілому по групі 1 як сума балансових вартостей окремих об'єктів такої групи.

Облік балансової вартості основних фондів, які підпадають під визначення груп 2, 3 і 4, ведеться за сукупною балансовою вартістю відповідної групи основ- них фондів незалежно від часу введення в експлуатацію таких основних фондів, При цьому окремий облік балансової вартості індивідуальної матеріальної ціннос- ті, що входить до складу основних фондів групи 2 або групиЗ, з метою оподатку- вання не ведеться.

Амортизація окремого об'єкта основних фондів групи 1 провадиться до до- і сягнення балансовою вартістю такого об'єкта ста неоподатковуваних мінімумів до- ходів громадян. Залишкова вартість такого об'єкта відноситься до складу валових витрат за результатами відповідного податкового періоду, а вартість такого об'єкта прирівнюється до нуля.

Амортизація основних фондів груп 2,3 і 4 провадиться до досягнення балансо- вою вартістю групи нульового значення.

У разі здійснення витрат на придбання основних фондів вартість відповід­ної групи збільшується на суму вартості їх придбання, з урахуванням транспорт- І них і страхових платежів, а також інших витрат, понесених у зв'язку з таким придбанням, без урахування сплаченого податку на додану вартість, у разі коли платник податку на прибуток підприємств зареєстрований платником податку 1 на додану вартість.

У разі здійснення витрат на самостійне виготовлення основних фондів плат-ником податку для власних виробничих потреб балансова вартість відповідної групи основних фондів збільшується на суму всіх виробничих витрат, понесених І платником податку, що пов'язані з їх виготовленням та введенням в експлуатацію. І

У разі виведення з експлуатації окремих об'єктів основних фондів групи 1 у зв'язку з їх продажем балансова вартість групи 1 зменшується на суму балансової вартості такого об'єкта. Сума перевищення виручки від продажу над балансовою вартістю окремих об'єктів основних фондів групи 1 включається до валових до-ходів платника податку, а сума перевищення балансової вартості над виручкою від І такого продажу включається до валових витрат платника податку.

У разі виведення з експлуатації основних фондів груп 2, 3 і 4 у зв'язку з їх продажем балансова вартість групи зменшується на суму вартості продажу таких основних фондів (вартості продукції, робіт, послуг, отриманих платником подат-ку в межах бартерних операцій). Якщо сума вартості основних фондів дорівнює або перевищує балансову вартість групи, її балансова вартість прирівнюється до нуля, а сума перевищення включається до валового доходу платника податку від повідного періоду.

358

ОБЛІК НЕОБОРОТНИХ АКТИВІВ

У разі виведення з експлуатації окремого об'єкта основних фондів групи 1 або передачі його до складу невиробничих фондів за рішенням платника податку ба­лансова вартість такого об'єкта для цілей амортизації прирівнюється до нуля. При цьому амортизаційні відрахування не нараховуються.

У разі виведення з експлуатації окремих фондів груп 2, 3 і 4 з будь-яких при­чин (крім їх продажу) балансова вартість таких груп не змінюється.

Якщо на початок звітного кварталу групи 2, 3 і 4 основних фондів не містять матеріальних цінностей, балансова вартість такої групи відноситься до валових ви­трат платника податку такого звітного періоду.

У разі ліквідації основних фондів за рішенням платника податку або якщо з незалежних від платника податку обставин основні фонди зруйновані, викрадені чи підлягають ліквідації або платник податку змушений відмовитися від використання таких основних фондів з обставин загрози чи неминучості їх заміни, зруйнування або ліквідації, платник податку в звітному періоді, в якому виникають такі обставини:

• збільшує валові витрати на суму балансової вартості окремого об'єкта основних фондів групи 1, при цьому вартість такого об'єкта прирівнюється до нуля;

• не змінює балансову вартість груп 2, 3 і 4 стосовно основних фондів цих груп. У разі ліквідації окремого об'єкта основного фонду групи 1 за рішенням плат­ ника податку та наявності виробничих документів про його знищення, розібрання або перетворення іншими способами, внаслідок чого такий об'єкт не може викорис­ товуватися у майбутньому за первинним призначенням, балансова вартість такого окремого об'єкта основних фондів групи 1 включається до складу валових витрат.

У випадку консервації основних фондів амортизацію припиняють нараховува­ти тільки тимчасово. Для цього балансову вартість об'єктів прирівнюють до нуля. Але після розконсервації об'єктів і повторного введення їх в експлуатацію балансо­ву вартість групи збільшують, і, починаючи з наступного кварталу, амортизують.